Szerző: Bodnár Ádám

2009. április 6. 10:31

Új tulajdonosa van a Polaroidnak

A Patriarch Partners tőkebefektetési társaság kezébe kerül a Polaroid, amely 2008 végén másodszor jelentett csődöt, miután az előző tulajdonosa hamis iratokkal próbált újabb hiteleket szerezni a működés biztosításához, de ezeket a korábbi tartozások kiegyenlítésére fordította.

[HWSW] A Patriarch Partners tőkebefektetési társaság kezébe kerül a Polaroid, amely 2008 végén másodszor jelentett csődöt, miután az előző tulajdonosa hamis iratokkal próbált újabb hiteleket szerezni a működés biztosításához, de ezeket a korábbi tartozások kiegyenlítésére fordította.

A hétvégén árverésen talált új gazdára az instant fényképezőgépeiről ismert, 1937-ben alapított Polaroid. Az új tulajdonos 59,1 millió dollárt fizetett a cégért, túllicitálva a luxemburgi Genii Capitalt, valamint az amerikai Ritchie Capital Managementet. \"Világszerte újra akarjuk építeni ennek a nagyszerű amerikai vállalatnak a márkanevét, szeretnénk ha a Polaroidra világszerte ismét elismert újítóként tekintenének\" -- mondta Lynn Tilton, a New York-i Patriarch vezetője.

A Polaroidot 1937-ben alapította Edwin H. Land feltaláló. A vállalat kezdetben az amerikai hadsereg részére szállított szemüvegeket, az első instant fényképezőgépet, a Polaroid Land Camera Model 95-öt csak 1948-ban dobta piacra a cég. Ez egyből hatalmas sikert lett, a 90 dollárért kapható termék a forgalmazást követő első évben 5 millió dollár bevételt termelt. A vállalat egészen 2007-ig gyártotta az instant fényképezőket különféle változatokban, azonban a digitális fényképezés térnyerése végül száműzte ezeket a piacról. Tavaly az instant film forgalmazását is beszüntette a cég.

A Polaroid az elsők között kezdett digitális fényképezőgépeket is gyártani, azonban ezek sosem váltak igazán sikeressé. A cég először 2001-ben jelentett csődöt, akkor a Polaroid szinte teljes vagyonát, beleértve a szellemi tulajdont és a márkanevet a One Equity Partners szerezte meg, amely át is keresztelte magát Polaroid Corporationre. A 2000-es évek során az új Polaroid a szórakoztató elektronikai piac számos szegmensében megjelent termékeivel, hordozható DVD-t, lapostévét, de még digitális képkeretet is árultak ezen a néven. Ezeknek a termékeknek azonban a jól csengő márkanéven kívül nem sok közük volt a Polaroidhoz.

A vállalat idén januárban a Las Vegas-i Consumer Electronics Show-n mutatta be PoGo fényképezőjét, amely az instant gépek digitális mása. A PoGo lényegében egy 5 megapixeles digitális fényképezőgéppel egybeépített nyomtató, amely a ZINK tinta nélküli technológiáját használva speciális papírra nyomtatja ki a felvételeket -- a felhasználó szempontjából az instant gépekhez hasonló élményt nyújtva. A PoGóval több példányban is kinyomtathatjuk ugyanazt a képet, és az LCD kijelzőnek illetve a gép memóriájának köszönhetően a régebben készült felvételeket is papírra küldhetjük. A papír ára harmadannyi mint az elődmodellé.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról