Szerző: Bizó Dániel

2009. április 20. 16:24

VIA platformra tér át az OLPC XO laptop

A Via C7-M váltja fel az AMD Geodét az OLCP XO netbook processzorának szerepében, jelentette be az One Laptop Per Child szervezet. A megállapodás bár extra forgalomhoz juttatja a felszínen maradásért küzdő VIA Technologiest, visszafogott jelentőséggel bír az OLPC program korlátozott sikeressége miatt, ráadásul a következő generációs XO hardver már minden bizonnyal egy ARM-processzor köré épül.

[HWSW] A Via C7-M váltja fel az AMD Geodét az OLCP XO netbook processzorának szerepében, jelentette be az One Laptop Per Child szervezet. A megállapodás bár extra forgalomhoz juttatja a felszínen maradásért küzdő VIA Technologiest, visszafogott jelentőséggel bír az OLPC program korlátozott sikeressége miatt, ráadásul a következő generációs XO hardver már minden bizonnyal egy ARM-processzor köré épül.

Az XO-1 egy hardverfrissítés keretében áttért a VIA VX855 alaplapi chip köré épülő platformra, mely ultraalacsony feszültségű C7-M processzort alkalmaz. A processzor órajele 1 gigahertz. A DDR2 memóriát kezelő VX855 egy Chrome9 grafikus magot is integrál, DirectX 9 támogatással, és hardveres H.264, MPEG-2, MPEG-4, VMW9 (VC-1) és DivX gyorsítással. A chip HD Audio résszel is rendelkezik, ahogyan közvetlenül tudja fogadni a webkamera képét is. A memória méretét megnégyszerezte, 1 gigabájtra növelte az OLPC, míg az alapkiépítettségű háttértár szintén négyszer nagyobb, 4 gigabájt lett, opcionálisan pedig 8 gigabájttal is rendelhető.

Néhány apróbb változtatást is tartalmaz az új platform, így például új Wi-Fi adaptert, SSD-vezérlőt. A kijelző és az akkumulátor, vagy a külső kivitel lényegében változatlan maradt, a cél az volt, hogy az XO egy korszerűbb elektronikát kapjon azonos ár és fogyasztás mellett. Az új hardver egyben frissített OLPC szoftverrel érkezik, a változások azonban a kompatibilitás biztosítása érdekében kerültek bele. A XO-1 Gen 1.5 első változatai május végére érhetik el a driverfejlesztőket, az alkalmazásfejlesztőknek augusztus végéig kell várniuk a tesztgépekre.

A hardverfrissítés időszerű volt, kétséges ugyanakkor, hogy mennyire tudja segíteni az OLPC program sikerességét, és felpörgetni az XO eladásait. Piackutatási adatok alapján negyedévente nagyjából 100 ezer XO találhat gazdára világszerte. Tekintve, hogy fejlődő országok általános iskolái számára célzott non-profit termékről van szó, ez a mennyiség nem kevés, ugyanakkor nem elegendő ahhoz, hogy a program az eredetileg tervezett 100 dolláros küszöböt megközelítse. A gépeket kezdettől fogva a Quanta gyártja, becslések szerint 150-180 dollár közötti áron.

További probléma, hogy a kereslet hektikus, nagy megrendelések formájában érkezik, és nehezen kiszámítható. Eddig lényegében három országban aratott sikert, Uruguayban, Peruban és Mexikóban -- ez a három ország az eddigi XO-megrendelések 80 százalékát adják. Az ezeken kívül eső egyetlen jelentősebb tételt a 2007-es Give One Get One program adta, melynek keretén belül az amerikai fogyasztók egy XO megvásárlásával egy másik példányt is megfinanszíroztak, mely egy fejlődő országbeli gyerekhez került -- összesen 167 ezer darabot sikerült így eladni. Nem biztató, hogy tavaly novembere óta egyetlen nagyobb megrendelésről sem tudni.

Látható tehát, hogy a továbbra is zsugorodó árbevétellel küzdő VIA számára az OLPC nem lehet a megmentő, nem képes ugyanis stabilan elegendően nagy volument generálni. Már csak azért sem, mert az OLPC a második generációs XO laptopnál ARM-processzor mellett dönt, mellyel még alacsonyabb előállítási költség és fogyasztás érhető el. A tervek szerint 2010-ben megjelenő XO-2-vel az OLPC célja a 75 dolláros határ elérése.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról