Szerző: Bizó Dániel

2009. április 27. 14:19

Drasztikus tőkecsökkentést hajtott végre a borzalmas évet záró VIA

Tavalyi negyedik negyedéves és éves pénzügyi eredményeinek közzétételét követően hatvan százalékkal csökkenti tőkéjét a VIA Technologies, döntött a vállalat igazgatótanácsa. A lépést természetesen a részvényesi közgyűlésnek is jóvá kell hagynia. A cél az eddig felhalmozott veszteségek kiegyenlítése, és a részvényárfolyam megerősítése.

A 60 százalékos csökkentéssel 153 millió dollárra esett vissza a VIA törzstőkéje. A lépést részvénybevonással kívánja elérni a vállalat, hogy az egy részvényre jutó vállalati érték megnövekedjen, az így átrendezett 230 millió dollár valószínűleg az eddig felhalmozott, és a mérlegen nyilvántartott veszteségek csökkentését vagy kiegyenlítését szolgálja. Ezzel a VIA vonzóbbá akarja tenni részvényeit a befektetők előtt, és akár azt is jelezheti, hogy a nyereségességhez való visszatéréshez készülődik. Mindez a márciusban bejelentett részvénykibocsátást igyekezhet vonzóbbá tenni.

A tavalyi év a VIA számára pénzügyileg borzalmasra sikeredett, a cég árbevétele folyamatosan csökken, miközben folyamatosan veszteséges. Tavaly 235 millió dolláros árbevételt realizált a vállalat, ami 46 százalékkal gyengébb a 2007-es teljesítménynél. A nettó veszteség 120 millió dollárnak volt megfelelő, szemben az egy évvel korábbi 146 millió dollárral. A VIA az első negyedévben további veszteségeket jelez, miután éves összevetésben közel 52 százalékkal zuhantak vissza bevételei, és mindössze 38 millió dollárt értek el.

[+] 2009 várható bukásai: VIA Technologies

A valaha világuralmi ambíciókat dédelgető VIA Technologies egyelőre megállíthatatlanul omlik össze, miután az elmúlt években elvesztette pozícióit a kereskedelmi chipsetek piacán, majd végleg feladta ambícióit ezen a területen. A vállalat egyetlen reményét a túlélésre a netbookok és olcsó notebookok piacán a Nano processzor és a köré épített platformok jelentik, eddig azonban egyedül a Samsung NC20 modellje alkalmazza az új chipet, ami önmagában nem elegendő a VIA felszínen maradásához. Pletykák szerint az NVIDIA szorosabbra fűzné a két cég közötti köteléket, akár részesedés vásárlásával, ezt azonban mindkét fél vehemensen tagadja -- pedig ez mindkettejük számára a hosszútávú túlélést jelenthetné.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

MÁLNÁS

7

Tőzsdére megy a Raspberry Pi

2024. május 16. 14:00

Az elmúlt évek meghatározó áramköri lapkáit készítő technológiai cég papírjaival is lehet majd kereskedni a brit tőzsdén.