Szerző: Koi Tamás

2009. április 24. 14:43

Másodfokon is jogerős a mobiltender lezárása

Másodfokon is elutasította a negyedik mobilszolgáltató piacralépését célzó pályázat lezárásával kapcsolatban beérkezett fellebbezéseket a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH), a hoppon maradt szolgáltatók így legfeljebb már csak a Fővárosi Bíróságon élhetnek felülvizsgálati kérelemmel.

A négy induló szolgáltató közül három, a Digi Kft., a DreamCom Távközlési Kft., a Mobinet Távközlési Projekt Kft. nyújtott be fellebbezést az elsőfokú végzés ellen, mellyel az NHH a negyedik mobilszolgáltató piacra lépését lehetővé tevő pályázati eljárását a kihirdetés óta eltelt időszakban jelentősen megváltozott gazdasági körülményekre hivatkozva 2009. március 16-án lezárta. A pályázók elsősorban azt vitatták, hogy a hivatalnak jogában állt-e végzéssel lezárni a pályázatot. A másodfokú hatóság szerint az elsőfokú döntés jogszerű volt és a fellebbezések nem voltak kellően megalapozottak.

Az egyik pályázó, a DreamCom Kft. az elsőfokú döntés kapcsán a fellebbezésben írt részletes jogi érvek mellett leszögezte, nem tartja helytállónak és igazságosnak, hogy a hatóság a gazdasági világválsággal magyarázza döntését: megfelelő intézkedések helyett a gazdasági válságra hivatkozás még a mindennapi életben sem elfogadható, egy olyan pályáztatási eljárásban pedig különösen nem, amelyben a résztvevők már eddig is tízmilliókat költöttek el fejenként -- állt a cég lapunknak eljuttatott állásfoglalásában.

A DreamCom április elején jogi lépéseket is kilátásba helyezett, ha másodfokon is megerősíti döntését a hatóság: \"Abban bízunk, hogy másodfokon más döntés fog születni. Ha nem így lesz, marad a bíróság\" -- mondta akkor Neumann Péter, a cég ügyvezetője, hozzátéve, hogy a DreamCom másodfokú elutasítás esetén százmilliós nagyságrendű kártérítési igénnyel fog élni a bíróság előtt, a cég emellett jogi szakértőkkel konzultál a további igényérvényesítési lehetőségek tárgyában. Neumann azt sem zárta ki, hogy a másodfokú elutasítás esetén a cég végül az Alkotmánybíróságon támadja meg az eljárást, mivel a határozatot hozó és a fellebbviteli testület függetlensége nem nyilvánvaló.

A HWSW a másodfokú döntés kapcsán újból megkereste a DreamCom ügyvezetőjét, aki ezúttal már jóval óvatosabban és szűkszavúbban fogalmazott, megjegyezve, hogy a tizenöt oldalas határozatot egyelőre ő sem ismeri teljes részleteiben. Neumann elmondása szerint cégénél biztosak benne, hogy szakmailag megalapozott döntés született másodfokon, ugyanakkor továbbra sem zárta ki egyértelműen annak lehetőségét, hogy a DreamCom bírósághoz fordul a pályázat lezárása kapcsán.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról