eco@tech archívum - 2009 február

2009
február

0

A plazmapiac elhagyását fontolgatja az LG Electronics

2009. február 27. 17:34

[47NEWS/HWSW] Amennyiben tovább romlik a piaci környezet, úgy az LG Electronics valószínűleg kivonul a plazmatévék piacáról. Erről a vállalat japán leányának elnöke beszélt a Kyodo News számára. A híres Kuro tévék gyártója, a Pioneer két hete közölte, tolerálhatatlan veszteségei hatására kiszáll a plazmapiacról.

0

Elvette az amerikaiak fotózási kedvét a válság

2009. február 27. 15:52

[WSJ/HWSW] A digitális fényképezőgépek amerikai piacát is megrázta a régióból kigyűrűző gazdasági válság a tavalyi év utolsó három hónapjában, legalábbis ezt sugallja az IDC friss piaci felmérése. A helyi fotókereskedéseknek, specializálódott üzletláncoknak és az elektronikai nagyáruházaknak egyaránt rossz hír, hogy a fogyasztók amellett, hogy kevesebb fényképezőgépet vásároltak a tavalyi utolsó negyedévben, átlagosan kevesebbet is költöttek a fotoapparátra.

0

Vegyes eredményekkel zárta idei első negyedévét a Novell

2009. február 27. 12:08

Vegyes eredményekkel zárta a januárban véget ért első pénzügyi negyedévét a Novell. A vállalat forgalma az új licenceladások drámai visszaesése miatt csökkent, a cég nyeresége is apadt. A stratégiai területek közül a Linux és a rendszerfelügyelet területén tudott csak növekedést elérni a cég.

0

Óvatosan, a tervek szerint halad a Lenovo

2009. február 27. 11:03

A Lenovónál nem a válság és a veszteség hatására történt vezetőváltás, hanem egy régóta tervezett lépésről van szó, és az egybeesés csak véletlen, mondta el a HWSW-nek adott interjújában a vállalat európai vezére, Milko van Duijl. A változás ráadásul nem bír nagy jelentőséggel, a stratégia sem változott.

0

Gyorsan csökkenti költségeit a Dell

2009. február 27. 10:15

Csökkent a Dell bevétele és nyeresége is, a cég a költségek lefaragásával igyekszik javítani nyereségességét, a korábban bejelentett 3 milliárd dolláros takarékossági programját 1 milliárd dollárral toldja meg.

0

Együtt próbál szerencsét a magyar piacon a Telsey és a Ruckus Wireless

2009. február 26. 13:33

Közös erővel próbál új piacokat meghódítani a Telsey Telecommunications és a Ruckus Wireless -- derült ki a két cég együttműködési megállapodását bejelentő mai sajtótájékoztatón. Az európai országokban elsősorban IPTV-megoldásaival és otthoni hálózati eszközeivel, átjátszóival jelen lévő olasz Telsey az amerikai Ruckus egyedi felépítésű készülékeit is használja majd hálózataihoz, a cég cserébe a Telsey disztribútorain keresztül terjeszkedhet az európai országokban.

0

A Nokia akár fizet is a dolgozóinak, csak menjenek el a cégtől

2009. február 26. 09:07

Az előtte álló rendkívül nehéz üzleti időszak hatására újabb költségcsökkentési intézkedéseket léptetne életbe a világ első számú mobiltelefongyártója, a Nokia. Az intézkedés része annak az átfogó költségcsökkentési folyamatnak, melyet a cég elsősorban a gyenge tavalyi teljesítménye és a mobilpiac idén várható recessziója miatt volt kénytelen beindítani.

0

Egy hónap alatt hatvanezer ügyfelet bukott el a Pannon

2009. február 25. 14:12

Eddig soha nem látott mértékben zsugorodott a három hazai mobilszolgáltató előfizetői bázisa -- derül ki a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) januári gyorsjelentéséből. Mindez a tavalyi egész éves rekordnövekedés után különösen nagy kontrasztot ad, ráadásul ügyfélszám-csökkenésre eddig csak egyszer volt példa, de akkor is jóval kisebb mértékben. A gyorsjelentésből ugyanakkor az is kiderül, hogy a csökkenés teljes egészében egy szolgáltatóhoz, a Pannonhoz köthető.

0

Összesett a szerverpiac a negyedik negyedévben, a mélypont csak ezután jön

2009. február 25. 10:11

A mélybe zuhantak a szervereladások a negyedik negyedévben, ahogyan a világgazdasági helyzet rosszra fordulása nyomán a vállalatok leálltak a beruházásokkal. Főleg az olcsóbb x86-os gépek eladásai csökkentek, a stratégiai fontosságú UNIX-os rendszerekre továbbra is költenek a felhasználók, bár azokra is egyre kevesebbet.

0

Őrzi elsőségét a hazai noteszgéppiacon az Acer

2009. február 24. 15:05

Megőrizte vezető pozícióját a noteszgépek hazai piacán 2008-ban az Acer, a tajvani gyártó egyben felkapaszkodott a második helyre a teljes hazai PC-piacon -- derült ki a vállalat mai sajtótájékoztatóján. A cég a tavalyi negyedik negyedévben a válság mellékhatásaként elszabaduló euró- és dollárárfolyamok miatt óvatosabban készletezett, ennek ellenére éves szinten 20 ezerrel több notebookot adott el, mint legközelebbi riválisa.

0

Idén százmillió Blu-ray lemez találhat gazdára

2009. február 24. 13:23

Komótosan halad előre a Blu-ray Disc szekere, a kéklézeres formátumháborút tavaly végleg megnyerő szabvány egyelőre még messze van eredeti céljától, attól, hogy a DVD-t végleg letaszítsa a trónról. Egy most publikált piackutatás szerint a Blu-ray lemezek forgalma ugyan dinamikusan nőtt tavaly, idén pedig további jelentős bővülés várható, azonban egyelőre a legyártott mennyiség töredéke fogy csak el.

0

Antitröszt: a Google lesz az új Microsoft?

2009. február 20. 13:08

Míg Európában még mindig a Microsoft a trösztellenes aktivisták mumusa, addig az Egyesült Államokban, Obama Amerikájában már a jövőben járnak, s ha monopóliumokról beszélnek, akkor már a politikusoknak is a Google az új Microsoft.

0

A Baidut is lassítja a válság, de még mindig robog

2009. február 20. 09:14

Nem képes elkerülni a gazdasági válságot a Baidu sem, a vállalat várakozások alatt teljesített a tavalyi negyedik negyedévben, és a vártnál gyengébb előrejelzést tett közzé, a cég ugyanakkor továbbra is nagy lendülettel robog előre, és magabiztosan vezeti a kínai keresőpiacot.

0

Utolérte a HP-t is a recesszió

2009. február 19. 09:08

Mark Hurd vezetése alatt a HP korábban rendre elemzői várakozásokat felülmúló negyedéves eredményekről adott számot, ez a szép sorozat most azonban megszakadt. A céget utolérte a gazdasági válság, minden üzletágában látványosan visszaesett a forgalom, egyedül az EDS-sel megerősödött szolgáltatási részleg tudott növekedni. A HP 2009-ben nem vár érezhető fellendülést.

0

Bedőltek a NAND flash árak

2009. február 18. 17:20

Közel harmadával estek a NAND flash-árak 2008 utolsó három hónapjában, ennek ellenére is messze a várakozások alatt maradt a kereslet, áll a DRAMeXchange jelentésében. A negyedik negyedévre a Toshiba gyakorlatilag beérte a Samsungot, fej-fej mellett zárták az évet.

0

A netbookok húzzák idén az európai notebookpiacot

2009. február 18. 14:16

A várakozásoknak megfelelően a karácsonyi bevásárlási szezon egyik legkeresettebb elektronikai árucikkei lettek a hagyományos noteszgépekhez képest kedvező áron kínált, rendkívül mobilis netbookok. Az elsősorban kommunikációs célokra és multimédiás felhasználásra alkalmas gépekből ráadásul egyre több cég is vásárol, ahogy a netbookok képességei a megjelenésük óta jelentős mértékben fejlődtek.

0

A nyomtatópiac is visszaesett tavaly

2009. február 17. 16:03

A nyomtatók és multifunkciós berendezések piaca is megszenvedte a gazdasági válságot, a jó évkezdés után végül több mint 8 százalékkal estek vissza az eladások 2008-ban -- derül ki a Gartner EMEA régióra vonatkozó adataiból. Az elemzőcég szerint a vállalatok és a fogyasztók nyomtatóvásárlási kedve egyaránt alábbhagyott.

0

Microsoft: Európát az Xbox 360 vezeti

2009. február 17. 09:27

[GamesIndustry.biz/HWSW] Az Európában eladott konzolok számában egyértelmű előnyt élvez az Xbox 360, szögezte le Chris Lewis, a Microsoft szórakoztatási üzletágának EMEA régióért felelős alelnöke a GamesIndustry.biz brit játékipari magazinnak adott interjújában, cáfolva ezzel a Sony állítását, mely szerint fej-fej mellett haladnak a régióban.

0

Több mint 40 százalékkal nő idén a virtualizációs szoftverek piaca

2009. február 16. 12:59

2009-ben 43 százalékkal 2,7 milliárd dollárra nő a virtualizációs szoftverek piaca a Gartner szerint, ahogy egyre több szervezet vezet be valamiféle virtualizációs megoldást a költséghatékonyság és az infrastruktúra rugalmasságának fokozása érdekében.

0

Kiskereskedelmi üzleteket nyit a Microsoft

2009. február 13. 17:00

[Electronista/HWSW] A Microsoft csütörtökön bejelentette David Porter kinevezését, aki egy újonnan létrejövő pozíciót tölt majd be: kiskereskedelmi üzletekért felelős elnökhelyettesként tevékenykedik majd. Ez a hír végre megerősíti azokat a korábbi feltételezéseket, miszerint a világ legnagyobb szoftvergyártója kitolja bástyáit, és nem kizárólag partnereken keresztül értékesít majd.

0

Kivonul a tévépiacról a Pioneer, ezreket bocsát el

2009. február 12. 18:41

[Wall Street Journal/HWSW] Számot vetett és döntött: elhagyja a televíziók piacát a Pioneer, a Kuro plazmatévék gyártója. A japán vállalat szerződéses kötelezettségei miatt még egy év haladékot ad a televíziós üzletágnak, nagyjából egy év múlva azonban megszűnnek létezni a Pioneer tévékészülékek. A Pioneer egyúttal összesen 20 ezer alkalmazottól kénytelen megválni, miután legújabb veszteségvárakozásai minden korábbi szintet alulmúlnak.

0

Komoly költségmegtakarítást hozhat a vállalatoknak a software as a service modell

2009. február 12. 16:58

A Central Europe On-Demand és a Microsoft ma bejelentette, hogy Magyarországon, egyben a közép-európai régió országaiban elsőként egységes platformra épülő, szolgáltatásként nyújtott alkalmazásokat (software as a service, SaaS) vezet be. A rendkívül rugalmas konstrukció segítségével a felhasználók költséget takaríthatnak meg, egyszerűsíthetik IT-döntéshozatali folyamataikat, csökkenthetik általános IT-költségeiket és méretrugalmas, biztonságos IT-környezetet alakíthatnak ki.

0

Papírgyárat vett a Google

2009. február 12. 14:54

A cím könnyen megtévesztő lehet, sőt a Reuters és a Techcrunch is csak később pontosította az információt, hogy miért is vásárolta fel az amerikai online óriás egy finn papírgyár telephelyét. A megoldás egyszerűen annyi, hogy a papírgyár veszteséges volt, csődbe megy, a Google viszont szívesen telepítene adatközpontot az óriási hangárszerű épületekbe -- szép fricska a nyomtatott sajtónak.

0

Kénytelen visszafogni a termelést a Nokia, de így is siralmas negyedév elé néz

2009. február 11. 16:45

A mobiltelefonok iránt mutatkozó csökkenő kereslet miatt visszafogja termelését legnagyobb finnországi gyárában a Nokia, ezzel együtt több helyi divízióját is átszervezi és leépíti. A cég a költségcsökkentő intézkedések hatására mobil üzletágánál éves szinten legalább 700 millió euró megtakarítást vár, ezzel együtt tovább keresi a lehetőséget a kiadások lefaragására.

0

Csődbe ment a Spansion japán leánya, a szakadék szélén a cég

2009. február 11. 15:24

Becsődölt a Spansion, a világ legnagyobb NOR flash-gyártójának japán leánya, figyelmeztetve a teljes vállalat összedőlésének közelségére. A cég tegnap közölte, hogy csődvédelemért folyamodik hatalmas tartozásainak rendezésének érdekében. Három hete a német Qimonda, Európa egyetlen memóriagyártója jelentett csődöt, miután a hitelező bankok nem látták működőképesnek az üzleti tervet, így nem nyújtottak segítséget. Mindkét vállalat a memóriapiacot sújtó tartós árdepresszió áldozata, mely dollár tízmilliárdos nagyságrendű veszteséget okozott eddig az iparnak.

0

2009 elején is folytatódik a processzorpiac mélyrepülése

2009. február 11. 14:57

Közzétettte az x86-os processzorpiac negyedik negyedévéről és tavalyi évéről szóló statisztikáit az IDC. Az év végén a PC-piac megzuhanásával együtt a processzorpiac is összeomlott, 2009 első felében folytatódni fog a mélyrepülés.

0

Négymilliárd felett jár a mobilelőfizetések száma

2009. február 11. 13:15

[Reuters/HWSW] A mobilelőfizetések száma világszinten túllépte a négymilliárdot, állítja a mintegy 850 operátort tömörítő GSM Association (GSMA), hangsúlyozva, hogy a piac további jelentős növekedési ütemmel számolhat. A szövetség szerint négy éven belül a hatmilliárdot is elérheti ez a szám, elsősorban a fejlődő országok dinamikusan bővülő ügyfélbázisának, valamint a mobilinternet világméretű hódításának köszönhetően.

0

A részvényesek nem szavazták meg az AMD kettéválását

2009. február 11. 12:47

Eredménytelenül zárult az AMD tegnap tartott részvényesi közgyűlése, a vállalat ugyanis nem tudott elegendő szavazatra szert tenni ahhoz, hogy elindítsa a chipgyártás kiszervezését. A váratlan fejlemény ugyanakkor nem fordulat, állítja a chipgyártó, egyes elemzők azonban aggódva figyelik, miként fulladhatott kudarcba egy látszólag puszta formalitásnak indult procedúra. Mint korábban a HWSW is beszámolt róla, tavaly októberben az AMD közölte, leválasztja magáról a félvezetőgyártást, és fabless chiptervező cégként működik tovább.

0

Csökkent a Pannon tavalyi árbevétele

2009. február 11. 10:51

Miközben előfizetőinek számát bővítette, csekély mértékben romlott a Pannon pénzügyi teljesítménye a tavalyi utolsó negyedévben és az év egészét nézve egyaránt. A cég 2008-ban ugyanakkor jelentősen növelte elsősorban a hálózatfejlesztésre, azon belül is főképp a mobilinternet-lefedettség bővítésére összpontosuló beruházásait.

0

Elérte a mélyontot az NVIDIA, ennél már csak feljebb van

2009. február 11. 09:09

A várakozásoknak megfelelően drámaian visszaeső bevétellel és jókora veszteséggel zárta a január 25-én véget ért negyedik pénzügyi negyedévet az NVIDIA. A vállalatnak nincs választása, gyorsan faragnia kell költségeiből hogy készpénzt takarítson meg, illetve hogy tartani tudja fejlesztési terveit.

0

Lehengerlő teljesítménnyel zárta a tavalyi évet az Acer a tengerentúlon

2009. február 9. 16:02

A PC-piac tavalyi drasztikus visszaesése ellenére a tajvani számítógépgyártók kivétel nélkül növelni tudták befolyásukat a tengerentúlon, elsősorban az egyre népszerűbbé váló netbookoknak köszönhetően. Az Acer -- a világ harmadik legnagyobb PC-gyártója -- ráadásul nem csak az amerikai piacon tör előre megállíthatatlanul: a cég rövidesen a világ legnagyobb noteszgépgyártójává válhat.

0

A kihalás küszöbére sodródtak a Pioneer Kuro plazmatévék

2009. február 9. 14:58

A televíziópiac elhagyását fontolgatja a Pioneer, a képminőségükről méltán híres Kuro plazmatévék gyártója, írta meg a japán Nikkei üzleti napilap. A vállalat megerősítette, hogy vizsgálja a televíziós üzletággal kapcsolatos lehetőségeket, beleértve a terület elhagyását is, döntés azonban egyelőre nem született.

0

Ötvenmillió eladott BlackBerry a RIM-nél

2009. február 9. 08:24

Mérföldkőhöz ért az okostelefonokat gyártó kanadai Research in Motion (RIM), a vállalat eladta az ötvenmilliomodik BlackBerryt. A márkanév tízéves fennállása óta gyakorlatilag eggyé vált a keményvonalas üzleti okostelefon fogalmával, a cég készülékeit és a hozzá kapcsolódó szolgáltatásokat hazánkban is forgalmazza mindhárom mobilszolgáltató.

0

A veszteségek miatt a kínai vezetés visszaveszi a Lenovo irányítását

2009. február 6. 08:32

Beesett forgalom, veszteséges negyedév és vezetőségváltás -- tömören így foglalható össze a Lenovo negyedik negyedéve. A vállalat visszatér gyökereihez a válság gyors kezelése érdekében, és kínai vezető váltja fel William Amelio elnök-vezérigazgatót, akinek történelmi érdeme az IBM PC-részleg sikeres integrációjának és nyereségessé tételének levezénylése.

0

Egyre mélyül a Hynix vesztesége

2009. február 5. 14:46

A memóriapiaci túltermelés és a gazdaság megtorpanása együttesen újabb óriási veszteségbe taszította a második legnagyobb memóriagyártót, a koreai Hynix Semiconductort.

0

A hatalmas veszteség ellenére biztatóak az Alcatel-Lucent kilátásai

2009. február 5. 13:01

[Wall Street Journal/HWSW] A tavalyi utolsó negyedévet is jelentős veszteséggel zárta a világ legnagyobb telefonos hálózatieszköz-szállítójának számító Alcatel-Lucent. A nagyvállalat új vezetése szerint számos ponton sikerült megfogni a további zuhanást, az elemzői várakozások szerint teljesítő cég ezért belátható időn belül újra nyereségessé válhat.

0

Több mint negyedével zuhant a Cisco nyeresége

2009. február 5. 09:03

Jelentősen csökkent a Cisco Systems bevétele és nyeresége is a január 24-én véget ért második pénzügyi negyedévben. A vállalat kilátásai sem rózsásak, a jelenleg is zajló időszakra további visszaesést prognosztizál a cég.

0

Electronic Arts: hogy fér össze a költségcsökkentés és a megújulás?

2009. február 4. 11:45

A gyenge karácsonyi forgalom miatt nőtt az Electronic Arts (EA) vesztesége, ennek nyomán a vállalat csökkentette éves előrejelzését, költségmegszorításokról döntött, valamint bejelentette néhány kulcsfontosságú játékának elhalasztását. A cégnek szüksége lenne a megújulásra, azonban a körülmények ezt szinte lehetetlenné teszik.

0

Letarolja a plazmapiacot a Panasonic

2009. február 3. 16:11

Megtérülni látszanak a Panasonic plazmatechnológiába ölt hatalmas befektetései, a vállalat ugyanis tarol a plazmapanelek piacán, ez derül ki a DisplaySearch legújabb jelentéséből. A japán cég 2008 utolsó negyedévében a piac felét uralta, a fullHD panelek területén pedig ennél is sokkal magasabb részesedéssel bírt. Eközben a ellenfelei a szállítások csökkenésével küzdenek, valamint kihullanak a gyártásból.

0

Gigászi veszteség a Motorola negyedik negyedévében

2009. február 3. 14:20

Közel 3,6 milliárd dolláros veszteséget jelentett a negyedik negyedévre a Motorola. A vállalat hamarosan leválasztásra kerülő mobiltelefonos részlege továbbra sem találja a helyét, az eladásai közel felére estek vissza, az üzemi veszteség a duplájára nőtt. Hiába teljesített jól a cég másik két üzletága, a mobildivízió mélyrepülése és néhány leírás hatalmas veszteségbe rántotta a mérleget.

0

A magyar PC-piac élén zárta 2008-at a Hewlett-Packard

2009. február 3. 11:59

Történetének eddigi legerősebb negyedévét zárta a HP személyi számítógépes üzletága Magyarországon. Bár 2008 utolsó három hónapjában a piac már az összeesés jeleit mutatta, a HP a fogyasztói és a vállalati szegmensben egyaránt kitűnően teljesített és mintegy 30 százalékkal növelte a leszállított termékek számát, amihez hasonló bevételnövekedés is társult -- mondta el mai sajtótájékoztatóján Takáts Kristóf, a HP üzletágvezetője.

0

Meredeken emelkednek a memóriaárak

2009. február 2. 16:31

Meredek emelkedésnek indultak a DDR2-memóriaárak az elmúlt napokban, miután a Qimonda csődöt jelentett, a többi gyártó pedig tartja a drasztikusan csökkentett kibocsátási szintet. A DRAMeXchange üzletkötési adatai alapján az 1 gigabites DDR2-chipek ára mindössze két hét alatt közel másfélszeresére ugrott az azonnali kereskedésben, és a modulok jelenlegi előállítási költségei már a jelenlegi kiskereskedelmi árszint fölé mentek.

0

Összeesett a processzorpiac a negyedik negyedévben, de még nincs mélyponton

2009. február 2. 09:28

A PC-eladások negyedik negyedéves összeomlása és az idei első félévre vonatkozó borús kilátások nem csak a grafikus chipek, hanem az x86 processzorok piacára is rányomták a bélyegüket. A Mercury Research számai alapján az év utolsó három hónapjában éves szinten 8,8 százalékkal, szekvenciálisan pedig 18 százalékkal 75,3 millió darabra estek vissza az eladások. A legnagyobb pofont a szerverprocesszorok szegmense kapta, itt 25 százalékkal olvadás volt megfigyelhető.