:

Szerző: Bizó Dániel

2009. április 30. 11:03

Szezonális növekedést mutatott a grafikus piac, teret nyert az Intel

Éves összehasonlításban visszaesett ugyan a grafikus chipek piaca, a negyedik negyedévest azonban kellemes meglepetésként felülmúlta. A gyártók közül az AMD szenved leginkább, az Intel jól tolerálta a nehéz helyzetet.

Meglepő módon növekedtek a grafikus chipek értékesítései a z év első három hónapjában, adta hírül a területre szakosodott Jon Peddie Research (JPR). A gazdaság továbbra is depressziós állapotban van ugyan, a válság azonban a jelek szerint nem olyan mély, mint ahogyan az ipar és a piackutatók korábban gondolták, sőt, javulás jelei is mutatkoznak.

A JPR piackutató szerint az év nyitó szezonában a tavalyihoz képest 21,1 százalékkal estek vissza a szállítások, a negyedik negyedévesnél azonban 3,3 százalékkal több, 75 millió grafikus chipet szállítottak le a gyártók világszerte, amire nyolc éve nem volt példa. A JPR szerint ez annak a jele, hogy a meghatározó vevők, mint a PC-gyártók, az ipari és egészségügyi rendszerek beszállítói újra megkezdték a tavaly felfüggesztett vásárlásaikat.

A húzóerőt látványosan a PC-piac jelentette, mely a vártnál jobban teljesített eddig. A vállalat szállításai 7,5 százalékkal nőttek a negyedik negyedévhez képest, míg éves összevetésben mindössze 8,2 százalékkal csökkentek. Az NVIDIA 4,8 százalékkal tudta felülmúlni negyedik negyedévét, éves szinten azonban már 25 százalékot vesztett. Ezzel is felülmúlta azonban az AMD-t, mely rendre 8,5 és 27,5 százalékot vesztett.

Mindez azt jelenti, hogy az Intel 37,2 millió grafikus magot adott el, ami részesedésének 2 százalékpontos, 49,8 százalékra történő emelkedését jelenti. Az NVIDIA 0,4 ponttal 31,1 százalékra növelte a szállításokból való részesedését, miközben az AMD pedig több mint 2 ponttal 17,1százalékra csúszott vissza. Ezeket azt mutatják, hogy továbbra is teret nyernek az integrált grafikus megoldások, köszönhetően a hordozható PC-k általános népszerűségének, beleértve az Intel által jelenleg uralt netbookok rohamos terjedését is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 06:18

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.