eco@tech archívum - 2009 január

2009
január

0

Miskolcon nyit regionális ügyfélszolgálati központot a Vodafone

2009. január 30. 15:03

Miskolcon jön létre a Vodafone Regionális Ügyfélszolgálati Központja (Regional Customer Service Centre), mely a szolgáltató reményei szerint idővel más országok kiszolgálására is alkalmassá válhat. A miskolci központ májusban nyit, de csak másfél-két év múlva működik majd teljes kapacitással -- ekkor nagyjából háromszáz munkavállalót alkalmaz majd itt a cég.

0

Jól sikerült a Symantec legutóbbi negyedéve

2009. január 29. 16:59

Egy 7 milliárd dolláros goodwill-leírás miatt brutális nettó veszteséget könyvelt el a Symantec, azonban a biztonsági és adattárolási szoftvereiről ismert cég eredményei összességében meghaladták az elemzői várakozásokat. Intő jel ugyanakkor, hogy a vállalat forgalma csökkenésnek indult, bár ez részben a dollár erősödésének köszönhető.

0

Összeomlott a grafikus chipek piaca is

2009. január 29. 13:36

A csatornákban ragadt készletek, a negatív kilátások, valamint a PC-eladások zuhanása magával rántotta a grafikus chipek piacát is a tavalyi negyedik negyedévben. A Jon Peddie Research számai alapján 2008 utolsó három hónapjában csupán 72 millió GPU-t szállítottak le a gyártók, ami 28 százalékkal kevesebb mint egy évvel korábban.

0

A rekordnegyedév ellenére sem fenékig tejfel az élet az EMC-nél

2009. január 28. 16:52

Története során először ért el 4 milliárd dollárnál magasabb negyedéves bevételt az EMC. A tárolóeszközök és adattárolási szoftverek legnagyobb gyártója korábban 21 negyedéven keresztül tudod stabil, kétszámjegyű növekedést felmutatni, ennek azonban most vége szakadt. A 2009-es kilátások bizonytalanok.

0

Rendkívül erős az SAP, mégis berezelt a válságtól

2009. január 28. 16:42

[Bloomberg/HWSW] Árbevételét és nyereségét egyaránt növelni tudta az SAP, ennek ellenére jelentős elbocsátásokat jelentett be, ugyanis elhúzódni látja a gazdasági krízist. Sok más vállalathoz hasonlóan a német szoftveróriás sem lát előre tisztán, és magas fokú bizonytalanságot érez.

0

Magyarország továbbra is sereghajtó az információtechnológiai fejlettség terén

2009. január 28. 13:51

Továbbra is az Egyesült Államokat tekinti az információs technológiákat legjobban, leghatékonyabban kiaknázó országnak a világon az az ICT-befektetések rövid- és hosszú távú hatásait kiértékelő Connectivity Scorecard. Az elemzés az előző évben megjelent változathoz képest több országot foglal magába, a trendeknél a elsősorban a skandináv országok látványos előretörése figyelhető meg, miközben Magyarország a legtöbb kelet-európai állammal együtt továbbra is sereghajtó a posztindusztriális országok mezőnyében.

0

Az online reklámpiac lassulása miatt szenved a Yahoo!

2009. január 28. 11:55

Jelentős veszteségről és csökkenő eladásokról volt kénytelen beszámolni a Yahoo!-nál tartott első konferenciabeszélgetésén Carol Bartz, a vállalat újonnan kinevezett elnök-vezérigazgatója. A cég ráadásul az idei első negyedévben a hirdetők óvatosabb online reklámköltései miatt aligha kerül egyenesbe.

0

A Fujitsu áprilistól nem foglalkozik tovább HDD-fejekkel

2009. január 27. 18:26

A Fujitsu elhagyja a merevlemez fejegységek fejlesztését és gyártását, közölte ma a japán vállalat. A lépés egy átfogó stratégiai újraértékelés eredménye. Bár ez még nem szükségszerűen jelenti a merevlemezüzlet elhagyását, a fejegységek a merevlemeztechnológia lelkét adják, vagyis drasztikusan lecsökkent a cég mozgástere abban, hogy megkülönböztesse magát versenytársaitól -- középtávon azonban szinte biztosan elhagyja a területet.

0

Elkészült az 500 milliomodik mobiltelefon a Nokia komáromi üzemében

2009. január 27. 16:29

Mérföldkőhöz érkezett a Nokia magyarországi mobiltelefon-gyárának történelme: a komáromi üzemben elkészült az 500 milliomodik telefon, amely történetesen egy ezüstszínű N79 volt. Az üzemnek kilenc év kellett a félmilliárdos gyártási darabszám eléréséhez.

0

Eladó a Skype?

2009. január 27. 14:58

[Times/HWSW] Az eBay vezérének néhány elejtett szava alapján többen arról spekulálnak az iparban, hogy a Skype eladó. A világ legnagyobb aukciós portálhálózata még 2005-ben vásárolta meg a peer-to-peer technológiát használó VoIP-szolgáltatót, rövid időn belül bebizonyosodott azonban, hogy az nem illeszkedik alaptevékenységéhez, és irreálisan magas összeget fizetett ki érte.

0

Drámai időket él meg a Sony

2009. január 26. 18:58

Nincs két hete, hogy a Nikkei japán üzleti napilap kiszivárogtatta, a Sony másfél évtized után ismét veszteséges évet zárhat, a japán óriásvállalat egy múlt heti konferencián közölte, minden korábban vártnál súlyosabb hiánnyal kénytelen szembenézni. A vállalat ezenkívül drasztikus költségcsökkentési programot jelentett be, mely magában foglalja a befektetések visszafogását és átütemezését is.

0

Egyre nagyobb teret nyernek az online kutatások

2009. január 26. 16:25

Tavaly a magyarországi internetpenetráció növekedésével párhuzamosan az ügyfelek egyre gyakrabban döntenek úgy, hogy egy-egy kutatás teljesen vagy részben online adatfelvételi technikákkal készüljön el, a módszertan a jelek szerint nagykorúvá vált -- közölte ma a Szonda Ipsos. Az intézet szerint a tavalyi év mérföldkövet jelentett az online kutatás terén.

0

Frissítve: Kínát és Indiát meghódítja az Activision Blizzard

2009. január 23. 16:51

Egyes értesülések szerint az amerikai Activision Blizzard hosszú idő után úgy döntött, hogy az eddig jól bevált nyugati piacok mellett még nagyobb fókuszt helyez a milliárdos lakosságú Ázsiára, feltételezhetően ezen belül is Kína lesz az első számú célpont. Frissítve: a cikk korábban tévesen sugallta, hogy a World of Warcraft játék még nem jelent meg Kínában, továbbá nem 16, hanem nagyjából 11 millió előfizetővel rendelkezik. A hibákért elnézést kérünk.

0

Csődöt jelentett a Qimonda, Európa egyetlen memóriagyártója

2009. január 23. 16:36

Nem sikerült megmenteni a Qimondát, így az Infineon memóriagyártó részlegéből létrejött cég ma bejelentette a fizetésképtelenséget. Decemberben még úgy tűnt, az egyetlen európai memóriagyártó túlélését garantálja az a 325 millió eurós hitel, amelyet részben Szászország tartomány, részben egy portugál bekfetetési bank, részben pedig az anyavállalat Infineon folyósított volna, azonban azóta sem sikerült nyélbe ütni a részleteket és elfogyott az idő -- meg a pénz.

0

Története első veszteségét szenvedte el a Samsung Electronics

2009. január 23. 16:03

Történetének első veszteséges negyedévét szenvedte el a Samsung Electronics. A világ legnagyobb memória- és LCD-panelgyártója bár lényegében nullszaldót ért el a negyedik negyedévben, a veszteség ténye, és hogy négy divíziójából három alulmúlta a várakozásokat, meglepte az elemzőket. Az LG Electronicshoz hasonlóan itt is a mobiltelefonos részleg remeklése mentette meg a céget a súlyosabb veszteségektől.

0

Remekelt az LG Electronics mobilrészlege, és magával húzta a vállalatot

2009. január 23. 09:41

A mobiltelefonok mentették meg az LG Electronicsot attól, hogy a negyedik negyedévben üzemi szinten is veszteségbe torkolljon működése. A vállalatnak a rendkívül nehéz gazdasági helyzet közepette is sikerült árbevételét növelnie, ennek jelentős részét azonban a koreai won gyengülése hozta magával. Az anyavállalat viszont a devizahitelei és az LG Displays miatt súlyos veszteséget szenvedett el, két év óta először. A válság adta lehetőséget kihasználva a cég átszervezi felépítését.

0

A szigorú költségkontrollnak köszönhetően menetel tovább a Google

2009. január 23. 09:24

Egy egyszeri értékcsökkenési leírás miatt csökkent ugyan a Google nettó profitja, a bevétel továbbra is stabilan nőtt és a nyereség a szigorú költséggazdálkodásnak köszönhetően felülmúlta az elemzői várakozásokat. Az eredmények azt sejtetik, a fogyasztók továbbra is jól reagálnak az internetes hirdetésekre.

0

2009 várható bukásai: VIA Technologies

2009. január 22. 14:46

Az idei év várható veszteséglistájában mazsolázgatva az OLPC és a WiMAX után nem mehetünk el szó nélkül a VIA Technologies mellett sem. A tajvani céget valószínűleg a HWSW egyetlen rendszeres olvasójának sem kell bemutatni, chipsetjei egy időben hatalmas népszerűségnek örvendtek, és a kisméretű PC-k terén is úttörő szerepet töltött be a cég. A siker, pénz, csillogás idejének azonban már réges-rég vége, ma már a puszta túlélés a tét.

0

Gyárakat zár be az Intel

2009. január 22. 10:52

A gazdasági helyzethez és a megcsappanó kereslethez idomulva az Intel több üzemében felfüggeszti a termelést. A vállalatkét tokozóüzem mellett olyan félvezetőgyárakat állít le, ahol régebbi generációs gyártástechnológiát használtak. A lépés 5-6 ezer dolgozó állásába kerülhet.

0

Lassította, de nem fékezte le teljesen az Apple növekedését a válság

2009. január 22. 08:38

Történetében először ért el 10 milliárd dollárnál nagyobb bevételt az Apple. A vállalat negyedik naptári negyedévre eső első pénzügyi negyedéves eredményei a gazdasági krízis ellenére növekedtek, azonban az előrejelzés váratlanul óvatos. Az amerikai Értékpapírpiaci- és Tőzsdefelügyelet közben a Steve Jobs egészségi problémáival kapcsolatos információk nyilvánosságra kerülését vizsgálja.

0

Már lehet jelentkezni a BME Nemzetközi 24 órás Programozóversenyre

2009. január 21. 12:58

Idén is megtartják a BME Nemzetközi 24 órás Programozóversenyt, amelyre 2009. február 21-ig várják háromfős csapatok jelentkezését. Az idén kilencedik alkalommal rendezendő megmérettetés döntője szokás szerint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) zajlik majd, május 1-i kezdettel. A nyeremények összértéke meghaladja az 5000 eurót.

0

Dacol a válsággal az IBM

2009. január 21. 09:02

A kíméletlen gazdasági körülmények között is remek negyedik negyedévet zárt az IBM, az informatikai ipar egyik zászlóshajója. A nagy nyereséget termelő szolgáltató- és szoftverrészleg stabilan teljesített, a szerverekért és tárolókért felelős divízió azonban óriási pofont kapott. Ennek ellenére a Nagy Kék 2009-es előrejelzése optimista, a bejelentést követően a cég részvényei több mint 4 százalékkal drágultak.

0

Újra puhatolózik a Yahoo! körül a Microsoft

2009. január 20. 13:37

[New York Times/HWSW] Jerry Yang alapító és elnök-vezérigazgató távozásával úgy tűnik, megnyílt az út a Yahoo! és a Microsoft újbóli közeledése előtt. Múlt héten a két cég felsővezetői informális keretek közt több alkalommal is találkoztak a New York Times értesülései szerint.

0

Átalakítások várnak a gyengén muzsikáló Asustekre

2009. január 20. 12:06

[DigiTimes/HWSW] Több átalakítás is várható a január 26-án kezdődő kínai ünnepi szezon után az Asustek Computernél -- írja a tajvani sajtó a vállalat elnökére, Jerry Shenre hivatkozva. A cég az év végét története során először veszteséggel zárta, a netbookpiacon megjelent konkurensek előretörésének, és a PC-piac hirtelen megtorpanása miatt az alaplap- és videokártya-üzlet vártnál rosszabb teljesítményének köszönhetően.

0

LG: hamarosan kibillen a mélypontról az LCD-piac

2009. január 20. 08:40

[Reuters/HWSW] Elérte a mélypontot az LCD-iparág, innen már csak felfelé vezethet az út, vélik a koreai LG Displaynél, ahol az idei esztendő első felére még több nehéz hónappal számolnak. A cég álláspontja szerint a televíziókészülékekbe szánt panelek ára ettől függetlenül lassú emelkedésbe kezdhet, amiért a gazdasági recesszió ellenére az olcsó lapostévék iránti kereslet alig csökkent.

0

Leépítések és újabb súlyos leírás az AMD-nél

2009. január 19. 11:56

Jelentős elbocsátásokat és a bérek csökkentését jelentette be az AMD az elmúlt pénteken, napokkal negyedik negyedéves jelentésének közzététele előtt. A vállalat ezenkívül újabb értékvesztést könyvelt el az ATI felvásárlása kapcsán, így garantált, hogy a negyedévben kimutatott veszteség igen súlyos lesz.

0

Kihagyhatatlan lehetőséget jelent a válság a Huawei számára

2009. január 19. 11:27

A tavalyi év második felére jellemző kedvezőtlen gazdasági helyzet a telekommunikációs piac szinte összes szereplője számára visszaesést, esetenként súlyos veszteségeket hozott, egyben lehetőséget adott az olcsóbb alternatívákat kínáló távol-keleti gyártóknak a felzárkózásra. Ilyen gyártó kínai Huawei Technologies is, mely a 2008-as esztendőt rekordnövekedéssel és árbevétellel zárta.

0

Politikai átszervezések a Samsung Electronicsnál

2009. január 16. 15:16

[Korea Times/HWSW] Átszervezi magát a Samsung Electronics, a korábbi négy divízióból kettő lesz. A dél-koreai óriás átalakulásában a válság inkább véres kardként szolgál a hatalmi pozícióharcban, semmint elsődleges indokként. Koreai vélemények szerint ezzel megkezdődött a híres, majd korrupciós botrányba belebukott korábbi vezér fiának hatalomra emelkedése.

0

Eltűnt az Intel nyeresége

2009. január 16. 12:56

Annak bizonyítékául, hogy pénzügyi szektor súlyos problémái immár a gazdaságot is bénítják, az Intel forgalma és nyeresége is drámai mértékben visszaesett a negyedik negyedévben. A hír nem érte váratlanul a piacot, ugyanis korábban kétszer is tett közzé figyelmeztetést a cég. A vállalat évtizedek óta nem tapasztalt ilyen gyenge évvégét. A kilátások továbbra is bizonytalanok, így az Intel nem ad hivatalos forgalmi előrejelzést az első negyedévre. Paul Otellini, a vállalat vezére ugyanakkor leszögezte, nem fogják vissza a stratégiai kutatás-fejlesztéseket, és a 32 nanométeres csíkszélességű eljárás bevezetését sem lassítják le.

0

A Google is leépít

2009. január 15. 16:55

Emberektől, termékektől, szolgáltatásoktól és ötletektől is megválik a Google. A mai bejelentés elsősorban 100 HR-dolgozó leépítéséről szól, ami nem csupán a megszűnt munkahelyek miatt érdekes, hanem azt is jelzi, hogy az októberihez képest is tovább lassít az online szolgáltatóóriás.

0

A Toshiba is jelentkezik a Fujitsu merevlemezgyártó üzletágáért

2009. január 15. 15:59

[Reuters/HWSW] Lapértesülések szerint a Toshiba is szemet vetett a Fujitsu veszteségesen működő merevlemezgyártó részlegére -- ha a vállalat eladja technológiáit és üzemeit a Toshibának, a világ legnagyobb 2,5 és 1,8 hüvelykes méretű, azaz leginkább noteszgépekbe, illetve hordozható eszközökbe passzoló HDD-ket gyártó cége jöhet létre.

0

Drasztikusan visszafogták termelésüket a DRAM-gyártók, emelkednek a DDR2-árak

2009. január 15. 13:33

Meredeken emelkedésnek indultak a DDR2-árak, miután a tolerálhatatlan veszteségek hatására a gyártók drasztikusan csökkentették kibocsátásukat, beleértve a világ legnagyobb memóriagyártóját, a Samsung Electronicsot is. A dél-koreai óriás azonban iparági megfigyelők szerint nem a veszteségek miatt hagyott fel riválisainak vízbe fojtásával, hanem a tajvani gyártók szövetségbe tömörülésének megakadályozása érdekében.

0

Hatalmas pofont adott év végén a PC-piacnak a gazdasági válság

2009. január 15. 12:00

A gazdasági recesszió hatására régóta nem látott mértékben visszaestek a PC-eladások a tavalyi év végén: a 2008-as esztendő utolsó három hónapjában gyakorlatilag ugyanannyi számítógép kelt el, mint egy évvel korábban. Ilyen mértékű stagnálásra hat éve nem volt példa -- emeli ki a szektor teljesítményét felmérő Gartner és az IDC piackutató szokásos negyedéves előrejelzésében. A HP közben továbbra is piacelső, az Acer pedig szokás szerint jóval a piaci átlag felett növekedett, részben a tavaly év közepén bevezetett netbook, az Aspire One hatalmas sikerének köszönhetően.

0

Padlóra küldheti a válság a Sonyt

2009. január 15. 09:25

[Bloomberg] Másfél évtized után újra veszteséges pénzügyi évet zárhat a Sony, mégpedig súlyosan veszteséges évet, véli a Nikkei japán üzleti napilap. Az Egyesült Államokat és Európát sújtó gazdasági nehézségek miatt visszaeső kereslet, valamint a jen dollárral és euróval szembeni hirtelen megerősödése együttesen drámaian visszavetik a japán elektronikai óriás forgalmát, vélik a lapnál.

0

Csődöt jelentett a Nortel Networks

2009. január 14. 15:48

Ma csődvédelmet kért a hálózati berendezéseiről ismert Nortel Networks. A lépés nem érte váratlanul a piacot, a patinás múltú kanadai cég évek óta csak árnyéka önmagának, veszteséget veszteségre halmoz és képtelen versenyezni az olyan riválisokkal mint a Cisco, az Alcatel-Lucent vagy éppen a kínai Huawei.

0

2009 várható bukásai: WiMAX

2009. január 14. 14:28

Egy előző cikkünkben az One Laptop Per Child (OLPC) program nem túl bíztató perspektíváit taglaltuk, most pedig folytatjuk az IT veszélyeztetett területeit. Az OLPC mellett 2009-ben egy másik kezdeményezés is az oldalvonalra szorulhat, mégpedig a WiMAX. A hivatalosan IEEE 802.16 jelölésű szabványcsalád valaha rendkívül nagy reményekkel formálódott, a vezetéknélküli broadband korszakának ígéretével, mely végre versenyt támaszt vezetékes- és mobilszolgáltatóknak egyaránt, és a legutolsó tanyán is lehetővé teszi a HD-filmek streamelését.

0

Összeroppant az NVIDIA a válság súlya alatt

2009. január 13. 17:34

A pénzügyi krízist követő recesszió miatt lefékeződő PC-piac az NVIDIA eredményeire is rányomta a bélyegét. A vállalat mai bejelentése szerint a január 25-én véget érő negyedik pénzügyi negyedévben a bevétele csak fele lesz a harmadik negyedéves szintnek.

0

Öt évig az LG Displaytől vásárol kijelzőket az Apple

2009. január 13. 16:41

Ötéves szerződést írt alá az Apple a világ második legnagyobb LCD-gyártójával kijelzők szállításáról, melyeket az amerikai gyártó számítógépeiben és kézikészülékeiben használ majd. A megállapodás pontos értéke és az érintett alkatrészek köre nem nyilvános, de a Reuters értesülései szerint az Apple még ebben a hónapban 500 millió dollár előleget utal az LG-nek.

0

2009 várható bukásai: OLPC

2009. január 13. 14:37

A közhelyes bölcsesség úgy tartja, leginkább nehéz időkben mutatkoznak meg a gyengék és az erősek. Nehézségekből pedig mostanában nincs hiány, a finanszírozási válság okozta gazdasági depresszió az egész világon érezteti hatását. Elemzők szerint bár az év második felére már javulhatnak a körülmények, a következő hónapok maradandó nyomokat hagynak majd. Nem kivétel ez alól az IT-ipar sem, ahol 2009 több téren is vízválasztónak bizonyulhat, köztük az OLPC sorsát is megpecsételheti.

0

Több mint felével nőtt a Google-hirdetések száma, képtelen lépést tartani a Microsoft és a Yahoo

2009. január 13. 14:01

[IW/HWSW] Rekordott döntött 2008 decemberében a Google és a Microsoft Live Search is, legalábbis ami a megjelenített hirdetések számát jelenti. A Google ugyan csak január 22-én hozza nyilvánosságra negyedéves pénzügyi jelentését, de a mai napon megjelent keresőket vizsgáló piaci elemzések alapján biztosan erős időszak volt az előző három hónap.

0

Új vezetője van az SAP Hungarynak

2009. január 12. 12:26

Mától Ablonczy Balázs irányítja az SAP Hungary Kft-t, elődje, Stewart Oldroyd a pletykák szerint összekülönbözött a vállalat regionális vezetőivel, ezért állt fel székéből.

0

Története során először volt veszteséges az Asustek

2009. január 9. 17:07

Az alapítás óta eltelt 19 év alatt most először volt veszteséges az Asustek: az alaplapkairól, grafikus kártyáiról, újabban notebookjairól és az Eee PC terméksorozatáról ismertté vált tajvani vállalat a válság miatt több vezetőjének fizetését kénytelen csökkenteni. A bejelentés hatására a vállalat papírjai 7 százalékot estek a tajpeji tőzsdén, elérve a kereskedést felfüggesztéséhez szükséges napi limitet.

0

Újabb elbocsátások az IT-iparban: leépít az EMC, a Lenovo és a Dell is

2009. január 8. 12:22

Nyilvánosságra hozta negyedik negyedéves előzetes eredményeit az EMC. Bár a tárolóeszközök vezető gyártója hozta a várakozásoknak megfelelő pénzügyi adatokat, a cég elbocsát 2400 alkalmazottat. A Lenovo a válság miatt 2500 dolgozónak mond fel Kínán kívül, a Dell pedig 1900 munkást bocsát el. A TDK 8 ezer alkalmazottnak mond fel.

0

Sokkolta az Intelt a válság

2009. január 7. 18:32

Pocséknak tűnik a számítástechnikai és elektronikai ipar számára a tavalyi negyedik negyedév. Az Intel, a világ legnagyobb chipgyártója ma újabb forgalmi és profitfigyelmeztetést adott ki. A cég nagymértékű értékvesztési leírásra is kényszerült a WiMAX technológiával kapcsolatos befektetései kapcsán. A bejelentés várhatóan szinte az összes technológiai papírt magával rántja, az Intel több mint 5 százalékos gyengüléssel nyitott.

0

A Panasonic és a Sanyo összeolvadásával a legnagyobb japán vállalat születik meg

2009. január 7. 14:50

Tavaly karácsony előtt a Panasonic (korábban Matsushita Electrics) és a Sanyo együtt jelentették be egy rendkívül sajtókonferencián, hogy össze kívánnak olvadni. A két japán óriás által között megállapodás értelmében a Panasonic összesen mintegy 6,4 milliárd eurót kínál a Sanyo részvényeiért, vagyis kevesebbet, mint amennyi az aktuális árfolyam volt a bejelentéskor.

0

Újévi fogadalmak informatikai vezetőknek 2009-re

2009. január 7. 13:24

Bár pár napja már elmúlt Újév, a Gartner tanácsadócég most hozta nyilvánosságra azokat a fogadalmakat, amelyeket ha az informatikai vezetők teljesítenek, hasznára válna a vállalatuknak. A pénzügyi krízis után, a recesszió küszöbén sokmindent ideje lenne felülvizsgálni, az önelemzés pedig kapóra jöhet az IT-részlegeknek is.

0

Totális megfigyelés jöhet az Egyesült Királyságban

2009. január 5. 16:31

Az Egyesült Királyságban magáncégeket is felkérhetnének arra, hogy a kezeljenek és üzemeltessenek egy kommunikációs szuperadatbázist, mellyel nyomon követik az emberek telefonhívásait, leveleit, szöveges üzeneteit és az internethasználatukat. A Jacqui Smith belügyminiszter által jövő hónapban benyújtandó előterjesztés sikeréhez mindenképp az eddiginél komolyabb jogi és biztonsági garanciák szükségesek, de feltételezhetően még ezekkel együtt is nagy port kavar majd az ötlet.