eco@tech archívum - 2009 március

2009
március

0

A Western Digital bevásárolta magát az SSD-piacra

2009. március 31. 11:32

A Western Digital belépőt szerzett az SSD-piacra azáltal, hogy megvette a 2002-ben alapított Silicon Systems-t, mely a szilárdtest meghajtókon túl hálózati kommunikációs eszközöket, ipari-, valamint beágyazott rendszereket gyárt a hadiipari, az egészségügyi, valamint a légiközlekedési piacokra.

0

Rosszul járt a TomTom, amiért ujjat húzott a Microsofttal

2009. március 31. 11:00

A felek megegyezésével lezárult a Microsoft és a TomTom több mint egy éve húzódó szabadalmi vitája, mely februárban ahhoz vezetett, hogy a redmondi szoftvercég beperelte a navigációs eszközöket gyártó holland vállalatot.

0

Bevásárolná magát a VIA-ba az NVIDIA

2009. március 30. 16:01

Kisebb összeget fektetne az NVIDIA a tajvani VIA Technologies-be, legalábbis ezt állítják a gyártókhoz közel álló iparági források. Az utóbbi években meglehetősen gyenge teljesítményt nyújtó VIA-nál elsősorban processzorokat, alaplapi lapkakészleteket és grafikus chipeket fejlesztenek, a spekulációk szerint az NVIDIA befektetése révén a tajvani cég processzortechnológiai licenceire pályázik.

0

Egyre rosszabb Magyarország infokommunikációs versenyképessége

2009. március 30. 13:02

Idén is Dánia és Svédország vezeti a Világgazdasági Fórum infokommunikációs fejlettségét mérő listáját . A korábbi bronzérmes Svájc az az ötödik helyre csúszott vissza, helyét a dobogón az Egyesült Államok vette át. Hazánk 2007 óta egyre hátrébb csúszik ezen a listán, két éve még a 33. helyen állt, tavaly a 37. helyet szerezte meg, a legfrissebb jelentés már csak a 41. helyre teszi.

0

Bezárja csehországi tévégyárát a Hitachi

2009. március 30. 11:06

Költségcsökkentés áldozatául esett a Hitachi csehországi lapostévégyára. A japán ipari konglomerátum a recesszió kapcsán visszaeső kereslet és a jen brutális erősödése miatt 7,1 milliárd dolláros veszteséget vár az idén, amelyre átszervezésekkel és mintegy 7000 alkalmazott leépítésével reagál.

0

Továbbra is menetel előre a Red Hat

2009. március 30. 09:44

Közzétette a február 28-án véget ért negyedik pénzügyi negyedévének eredményeit a Red Hat. A világ első számú linuxos vállalata a kíméletlen gazdasági körülmények ellenére is lendületesen növelte forgalmát, nyeresége szinten maradt.

0

Kihátrált a FED mögül a Sony

2009. március 26. 16:05

Szinte biztos, hogy nem készülnek el idén az első Field Emission Display-alapú (FED) televíziók, de az is egyre kérdésesebbnek tűnik, hogy az LCD és a katódsugárcsöves megoldások előnyeit ötvöző technológia valaha kereskedelmi forgalomba kerül.

0

IDC: a vártnál nagyobb bajban a mobiltelefon-piac

2009. március 25. 10:41

Frissítette mobiltelefon-piaci prognózisát az IDC, a piackutató vállalat 8,3 százalékos visszaeséssel számol az idén. Az okostelefon-eladások továbbra is növekedni fognak, azonban az ütem csak kevesebb mint fele lesz a vártnak.

0

Távozik Simó György a Magyar Telekomtól

2009. március 24. 09:45

Távozik a Magyar Telekom Új Üzleti Területek és Üzletfejlesztési Üzletágának éléről Simó György vezérigazgató-helyettes. Simó utódja a vállalatnál Pataki Róbert stratégiai igazgató lesz, aki jelenlegi feladatainak megtartása mellett tölti majd be az új tisztséget.

0

Csökkenő nyomtatópiacon is erősíteni tudott a Samsung

2009. március 23. 10:49

Az LCD-tévék és a mobiltelefonok mellett a Samsung számára a nyomtatópiac is a fókuszterületek közé került. Ennek bizonyítéka az is, hogy a vállalat tavaly ősszel önállósította nyomtatókkal foglalkozó üzletágát, amelynek élére Magyarországon Szendi-Horváth Ádámot nevezték ki.

0

Keményen sújtja a válság a Sony Ericssont

2009. március 20. 15:13

Megszenvedi a Sony Ericsson a recessziót, a kimondottan felső kategóriás, drága készülékeket gyártó japán-svéd vegyesvállalat az idei első negyedévben mindössze 14 millió mobiltelefon értékesítésére számít. A cég 340-390 millió eurós adózás előtti veszteséget vár, több mint kétszer akkorát mint amennyire az elemzők számítottak.

0

Mindenki a Palm új okostelefonját várja, nem fogynak a régiek

2009. március 20. 11:22

Kevesebb mint harmadára esett egy év alatt a Palm bevétele, a vesztesége pedig megnőtt a februárban véget ért harmadik pénzügyi negyedévben. A cég problémáját saját maga okozza, mindenki a januári CES-en bemutatott Pre okostelefont várja, a régebbi modellek már nem fogynak.

0

Videokamera-gyártót vett a Cisco

2009. március 20. 09:24

A Cisco Systems 590 millió dollárér értékű részvényért megvásárolja az olcsó Flip digitális videokameráiról ismert Pure Digital Technologies vállalatot, ezzel a fogyasztói elektronikai piac új szegmensében jelenik meg.

0

A válság a Samsung és az LG javát szolgálja

2009. március 19. 17:52

Bár a globális válság gyakorlatilag mindenkit sújt, egyesek számára lehetőséget teremt, hogy kompetitív szempontból a maguk javára billentsék a kialakult helyzetet. A mobilpiaccal kapcsolatban nem sok kedvező hír látott napvilágot az elmúlt hónapok folyamán, ennek ellenére a két koreai gyártó, a Samsung Electronics és az LG Electronics minden jel szerint jelentős hasznot húz mások kárából.

0

Ki akarnak szállni a svédek a Sony Ericssonból, de tudnak-e?

2009. március 19. 13:04

[manager-magazin.de/HWSW] Kiszállnának a Sony Ericsson tandemből a svédek, szellőztette meg a német manager-magazin . A részletek a nyomtatott magazin pénteki számában jelennek meg, egyelőre keveset tudni az ügylet hátteréről. Erősen kétséges, a válságtól szenvedő Sony egyáltalán ki tudná-e vásárolni a telekommunikációs berendezéseket gyártó svéd céget.

0

Szűkös évre készülhetnek a hazai PC-kereskedők

2009. március 18. 13:07

A HWSW birtokába jutott IDC-előrejelzés szerint az idén 600 ezer PC-t és x86-szervert adnak el Magyarországon szemben a 2008-ra becsült 655 ezer darabbal, vagyis a piac 9 százalékos csökkenése várható az idén.

0

Megvenné az IBM a Sunt -- de miért?

2009. március 18. 12:02

A Wall Street Journal szerint az IBM felvásárlási tárgyalásokba kezdett a Sun Microsystemsszel, a megegyezés akár már a héten megszülethet, de az is lehet hogy végül semmi sem lesz belőle. Bennfentes források szerint a vételár legalább 6,5 milliárd dollár lenne, ami a Sun jelenlegi piaci értékének kétszerese. A legfőbb kérdés: vajon miért van szüksége az IBM-nek a Sunra?

0

2009 sem lesz a desktop Linux éve

2009. március 17. 13:58

Drámaian visszaszorul a Linux a netbookpiacon -- állítja a tajvani Market Intelligence & Consulting Institute. A kezdetben kizárólag Linuxszal megvásárolható Eee PC sikerének köszönhetően tavaly rengeteg netbookot adtak el Linuxszal, idén azonban 10 eladott gépből csak 1 lesz linuxos.

0

Március végén lehúzza a rolót az egyetlen európai memóriagyártó

2009. március 16. 15:51

Leállítja a termelést gyáraiban a Qimonda, mivel a memóriapiacon továbbra is padlón vannak az árak, így minden egyes eladott chippel csak nő a veszteség. Európa egyetlen memóriagyártójának két hete van arra hogy vevőt találjon, ellenkező esetben áprilisban megkezdik a cég felszámolását.

0

Richard Stallman: az ingyen szoftver nem szabad szoftver!

2009. március 16. 13:42

Budapesten tartott előadást Richard Stallman, a legismertebb szabadszoftver-aktivista, a Free Software Foundation elnöke, a GPL licenc írója, a GNU projekt atyja, aki még ajándékba sem fogad el tulajdonosi szoftvert és nem néz DVD-t.

0

Vezércsere az AOL-nál

2009. március 13. 15:55

[WSJ/HWSW] A Google amerikai értékesítésért felelős alelnöke, Tim Armstrong váltja az AOL élén Randy Falco elnök-vezérigazgatót, akivel együtt távozik Ron Grant operatív igazgató is. Iparági megfigyelők szerint a vezetőváltás az AOL és a Time Warner szétválásának előszele lehet, amelyről már régóta keringenek pletykák.

0

A Vodafone is beleveri a maga szögét a DRM koporsójába

2009. március 13. 14:22

A Vodafone is csatlakozik a DRM-mentes zeneforgalmazók egyre népesebb táborához: az angol mobilszolgáltató a hét közepén jelentette be, hogy zeneáruházainak választéka a nyártól nagyrészt korlátozásmentes zenékből áll majd. A cég ráadásul a korábbi vásárlóknak lehetőséget ad arra, hogy a másolásvédelemmel beszerzett zeneszámok korlátozását ingyenesen, visszamenőleg feloldják.

0

SAP-alkalmazások okostelefonokon a Sybase segítségével

2009. március 13. 10:52

Bár az Apple népszerű okostelefonja, az iPhone többek (elsősorban természetesen a cég legnagyobb vetélytársai) szerint nem sorolható az üzleti készülékek közé, az SAP és a Sybase most alaposan rácáfol erre a tézisre: a két cég szerdán jelentette be, hogy közösen fejlesztik az SAP üzletviteli rendszereinek iPhone okostelefonokkal kompatibilis komponenseit. A két cég emellett a többi platformra is fejleszt majd, így az üzletemberek idővel symbianos és windowsos okostelefonjaikkal is használhatják majd az SAP vállalatirányítási rendszerét.

0

A vártál jobban csökkent tavaly a félvezetőpiac

2009. március 13. 10:05

A memóriaárak zuhanása és a recesszió miatt a várt 2 százalék helyett 5,2 százalékkal 258,3 milliárd dollárra csökkent tavaly a félvezetőpiac -- derül ki az iSuppli által nyilvánosságra hozott adatokból. A piackutató cég szerint a negyedik negyedévben 21,5 százalékos volt a visszaesés, pedig novemberben még úgy tűnt, az ipar megússza 10 százaléknál kisebb csökkenéssel.

0

Végleg kiszállt a kijelzőgyártásból a Philips

2009. március 12. 15:01

A Philips 630 millió euróért eladta az LG Display (korábban LG.Philips Displays) kijelzőgyártó vegyesvállalatban birtokolt 13,2 százalékos részesedését, ezzel teljesen kiszállt a cégből és a kijelzőgyártásból is. A vállalat korábban elhagyta az amerikai tévépiacot, Európában azonban még jelen van és a paneleket továbbra is az LG Displaytől vásárolja.

0

A Hynix elismerte, hogy Rambus-technológiát tartalmaznak az SDR- és DDR-memóriák

2009. március 12. 12:49

A Rambus a héten közölte, megállapodást ért el a Hynixszal az SDR és DDR SDRAM technológia licencelésével kapcsolatban, amivel a koreai gyártó lényegében elismeri a Rambus szabadalmi jogait. A múltban elmulasztott és megtérítendő jogdíjak és késedelmi kamatok pontos összegében a jogerős bírósági ítélet mondja ki a végső szót, de az vélhetően több százmillió dollárra rúg majd. A Hynix természetesen vitatja az összeget, és fellebbez. A Rambus eközben a Samsunggal és a Micronnal is hadban áll.

0

A web atyja szerint egyre aggályosabb, ahogy szimatolnak a netezők után

2009. március 12. 11:15

[Times/HWSW] Nem szerencsés, és adatvédelmi szempontból egyre inkább aggályos, hogy a különböző, interneten jelenlévő cégek és a kormányzat mind több információhoz jutnak hozzá az internetezők szokásait és személyét illetően -- állítja Sir Timothy Berners-Lee, a web feltalálója, a World Wide Web Consortium (W3C) elnöke.

0

Ismét Bill Gates a leggazdagabb a világon

2009. március 12. 09:19

Ismét Bill Gates a világ leggazdagabb embere a Forbes rangsora szerint . Bár a Microsoft társalapítója és igazgatótanácsának elnöke egy év alatt 18 milliárd dollárral lett szegényebb, 40 milliárdos vagyona mégis az élre repítette.

0

Egyelőre nem adja fel, de szűkíti fogyasztói jelenlétét a Fujitsu Siemens

2009. március 11. 17:13

[heise online/HWSW] Az iparban keringő egyes pletykákkal ellentétben a Fujitsu Siemens Computers (FSC) nem adja fel a fogyasztói piacot, utasította el a feltételezést a német heisének adott interjújában Jörg Brunig, az FSC kereskedelmi csatornákért felelős vezetője. A japánok ugyanakkor láthatóan nyitottak az üzletág leválasztására, a HWSW forrásai szerint pedig szűkül a cég jelenléte a szegmensben.

0

A Google-nek is megakadt a torkán a válság

2009. március 11. 10:26

Múlt héten, mikor Eric Schmidt elég irtózatosnak nevezte a helyzetet, és azt mondta, hogy maga a Google sem immúnis az eseményekre, az elemzők azt gondolták, hogy ezek nem csupán üres szavak, s a nyílt őszinteség mögött bizonyára tartalom is van. Igazuk lett, bár arra kevesen mertek volna fogadni, hogy ez már jelenidő és magára a Google-re is ugyanúgy vonatkozik a fenyegetés, mint a lehetséges akvizíciós célpontként felmerült IT-startup cégekre.

0

Palmisano: megerősödve kerül ki a válságból az IBM

2009. március 10. 10:06

Sam Palmisano, a világ második legnagyobb informatikai vállalatának vezére a részvényeseknek tegnap írt levelében kijelentette: az IBM nem csak egyszerűen túl fogja élni a recessziót, hanem megerősödve kerül ki belőle és támadásba lendül.

0

Nem informatika kell a diákoknak, jobb tanárokat akarnak

2009. március 9. 11:47

A közoktatás fejlesztése mindig aktuális téma, egyre több informatikai cég is lehetőséget lát a nebulók okításának jobbá tételében. Politikusok, mérnökök, pedagógusok is egyaránt felfestettek már képeket, hogyan is nézzen ki az oktatás a jövőben, de egy csoportot eddig még nem kérdeztek meg: a tanulókat.

0

Új vezérigazgató kerül a Pannon élére

2009. március 9. 10:43

Anders Jensent, a Telenor bangladesi leányvállalatának első emberét nevezte ki a Pannon igazgatótanácsa a cég vezérigazgatójává -- tudatta hétfői közleményében a mobilszolgáltató. A szakember 2009. április 1-jén Ove Fredheim helyét veszi át. Fredheim szinte napra pontosan öt évig vezette a Telenor tulajdonában álló céget, későbbi pályafutását az anyavállalaton belül folytatja.

0

Csökkenő bevétel mellett tudta növelni nyereségét a Montana

2009. március 6. 14:47

Csökkenő árbevétel mellett tudta növelni nyereségét a Montana Zrt.-ból és a Noreg Kft.-ből álló Montana csoport. A 2008-as forgalom ugyan 11 százalékkal 3,4 milliárd forintra apadt, a profit viszont 60 százalékkal nőtt.

0

A válság szüli a világ legnagyobb memóriagyártóját

2009. március 6. 10:59

Állami vállalatban egyesülnek a tajvani memóriagyártók -- jelentette be a szigetország gazdasági minisztere, Chii-Ming Yiin. A kormányzat által létrehozott Taiwan Memory Co. (TMC) holdingba akár 2 milliárd dollárnyi állami tőke is érkezhet majd, a fejlett technológiát pedig amerikai vagy japán partner adja. A cél egy potens piaci szereplő létrehozása, amely versenyképes lehet a piacot uraló Samsung Electronicsszal szemben.

0

A Google 15 milliárd dollárja nem jótékonyságra való

2009. március 5. 17:56

A válság egyik nyertese lehetne a Google, a webes óriás 15 milliárd dollár likvid tőkével rendelkezik, most akár sorban vehetné meg a start-up vállalkozásokat, de mégsem teszi. Eric Schmidt elnök-vezérigazgató szerint ne ácsingózzon senki a cég tartalékaira.

0

Globalfoundries néven jelennek meg a piacon az AMD gyárai

2009. március 5. 14:22

Globalfoundries néven jött létre az AMD-ből kivált szerződéses félveztőgyár, mely azzal legyezgeti hiúságát, hogy az első valóban globális szereplő a piacon. A vállalat az Abu Dhab-i tulajdonos részéről masszív tőkeinjekcióban részesül a következő évek során, új indulóként ugyanakkor kemény időszak elé néz az ügyfelek szerzésében, melyekért ádáz küzdelmet folytatnak a távoli-keleti, és kisebb mértékben amerikai szereplők. A válság ugyanakkor akár kapóra is jöhet cégnek, a félvezetőgyártók a nehéz gazdasági körülmények hatására ugyanis egyre nagyobb arányban fordulhatnak a kiszervezés felé.

0

Kihalt a CeBIT

2009. március 5. 11:13

Egyre kevesebb látogatót, egyre kevesebb kiállítót vonz a legnagyobb európai számítástechnikai szakvásár, a CeBIT. Az idén már csupán négy napos rendezvény szervezői ugyan 495 ezer látogatóra számítanak, de az igazi kérdés, hogy vajon mit fognak megnézni? A már tavaly is szegényesnek mondható felhozatalhoz képest idén a Samsung és a Toshiba is kimaradt, az egykor volt patinás felhajtás idén médiaszempontból egyszerű ASUS-dzsemborivá satnyult.

0

A notebookok története: a kezdetek

2009. március 4. 15:17

Új sorozatunk a noteszgépek fejlődésével foglalkozik, végigvezetjük az olvasót a kezdetek behemótjaitól indulva a négykilós szörnyeken keresztülvágva napjainkig. Történetünk első része a legelső hordozható számítógépekkel foglalkozik, a későbbiek pedig a fejlődésen túl a különváló kategóriákat is ízlelgetik.

0

Avaya-disztribútor lett az RRC

2009. március 4. 13:53

Az RRC-t nevezte ki közép-kelet-európai disztribútorává az Avaya. Magyarországon ezzel háromra bővült az Avaya-disztribútorok létszáma, az RRC mellett az Ingram Micro és a Procomp Telecom foglalkozik még a márkával.

0

Tesztmérnököket képez az Alvicom

2009. március 4. 09:38

Tapasztalt oktatóira és a magyarországi szoftvertesztelési piacon szerzett gyakorlatára alapozva tesztmérnök-képzés elindításáról döntött az Alvicom. A társaság szakemberei évek óta oktatnak szoftvertesztelést neves cégek partnereként, ám a külső érdeklődők számára ezek idáig nem voltak elérhetőek.

0

Sikeresen megszabadult Drezdától és Hector Ruiztól az AMD

2009. március 3. 14:54

Lezárult az AMD átszervezése, mely a vállalat eddigi történetének talán legfontosabb eseménye. A világ másodikszámú processzorszállítója az arab olajtőke segítségével sikeresen leválasztotta magáról a gyártást, a tranzakció kapcsán friss készpénzhez jutott, egyúttal egy jelentős hiteltehertől és Hector Ruiztól is megszabadult.

0

Intel Atomok egyedi tervezését és gyártását fogja végezni a TSMC

2009. március 3. 11:01

A korábbi értesüléseknek megfelelően az Intel és a TSMC tegnap közös konferencián jelentették be, hogy együttműködésre kívánnak lépni az Intel Atom processzor köré épülő, magas integráltságú rendszerchipek tervezésében és gyártásában. A stratégiai szövetség célja, hogy kiterjessze az Intel x86-os jelenlétét a hagyományosan az ARM által dominált területekre, mint a mobiltelefonok, digitális videorekorderek, intelligens online set-top boxok.

0

Csökkenő pályán a mobilpiac, 2010 előtt nem várható fellendülés

2009. március 3. 10:04

Az év végén összeomló eladások miatt mindössze 6 százalékkal nőtt tavaly a mobiltelefonok világpiaca -- adta hírül a Gartner. A negyedik negyedévben a gyártók 314,7 millió készüléket értékesítettek, ami 2007 azonos időszakához viszonyítva 4,6 százalékos visszaesést jelent.

0

Újabb memóriagyártó tűnhet el a színről: csődbe ment a Spansion

2009. március 2. 14:19

Vasárnap az Egyesült Államokban is csődvédelmet kért a Spansion, az AMD és a Fujitsu flashmemória-gyártásra létrehozott, majd később önállósított leányvállalata, amely a Samsung és a Toshiba mögött a harmadik legnagyobb szereplő a piacon.

0

Az európai szerverpiacra is keményen lesújtott a válság

2009. március 2. 14:03

A harmadik negyedév válságállónak tűnő számaival szemben az év utolsó három hónapjában a dotkom-lufi kipukkadása óta nem látott mértékben zuhant meg az Európa által dominált, a Közel-Keletet és Afrikát is magába foglaló EMEA szerverpiac -- derül ki az IDC adataiból. Előtérbe kerülnek a gyors megtérülést biztosító projektek, háttérbe szorítva a stratégiai kezdeményezéseket. Fellendülés 2010 előtt nem várható, a virtualizáció terjedése pedig tovább fokozhatja a nyomást a piacon. A magyar piac is leköveti a régió trendjeit, minden téren súlyos visszaesés tapasztalható.

0

Történetének legnagyobb zakója előtt áll a PC-piac

2009. március 2. 12:10

Történetének legnagyobb összeomlása előtt áll a PC-piac, a Gartner szerint 2008-hoz képest közel 12 százalékkal csökken az értékesített gépek száma idén. A piackutató cég friss prognózisa szerint 2009-ben világszerte 257 millió PC talál gazdára, ez kevesebb mint 2007-ben.

0

Az utóbbi idők legsoványabb CeBIT-je kezdődik holnap

2009. március 2. 11:28

Holnap nyitja meg kapuit az idei CeBIT, az informatikai ipar első számú európai szakkiállítása és vására, a szervezőknek azonban aligha van oka az ünneplésre: a kiállítók létszáma tavalyhoz képest 26 százalékkal csökkent, így 4300-ra rúg mindössze, ami évtizedes mélypontot jelent. A szervezők idén 200 ezer négyzetméternyi kiállítási területet tudtak értékesíteni, míg tavaly 240 ezret.

0

2001 óta először csökkenhet az online hirdetési piac

2009. március 2. 10:01

Akár 5 százalékkal is csökkenhetnek az online hirdetési bevételek az Egyesült Államokban 2009 első negyedévében, ami a 2001-es dotkom-válság óta az első alkalom lenne visszaesésre -- állítja az IDC. A globális piac egyelőre még kitart, a jövő évet a keresőhirdetések vihetik el a hátukon.