Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Tulajdonosváltás az Externetnél, szakmai befektető vásárolja ki az internetszolgáltatót

Bodnár Ádám, 2009. április 24. 12:46
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Az econet.hu eladja az egyik legnagyobb internetszolgáltatóban, az Externetben birtokolt 76 százalékos részesedését, az új tulajdonos egy Dr. László Géza, az Antenna Hungária és a Danubius Rádió korábbi vezérigazgatója által vezetett társaság.

[HWSW] Az econet.hu eladja az egyik legnagyobb internetszolgáltatóban, az Externetben birtokolt 76 százalékos részesedését, az új tulajdonos egy Dr. László Géza, az Antenna Hungária és a Danubius Rádió korábbi vezérigazgatója által vezetett társaság.

Az econet.hu közleménye szerint azért van szükség az Externet eladására, mert a recesszió a a vártnál jobban érinti a vállalat minden üzletágát, ezért a cégcsoportnak az év folyamán az árbevételén felüli finanszírozásra lehet szüksége. Ennek külső forrása bankhitel vagy a cégcsoportba történő tőkebefektetés lehet, azonban az elmúlt években az erőteljes terjeszkedés miatt az econet.hu bankhitel-állománya tízszeresére nőtt és megközelíti az 1 milliárd forintot. "A jelenlegi tevékenységek - a Sziget Kft. nélkül – az aktuális banki hitelezési környezetet és gyakorlatot figyelembe véve elérték az ésszerű feltételek mellett történő hitelhez jutási lehetőségek határát. Mindemellett a meglévő banki hitelek kamatfeltételei is egyre kedvezőtlenebbé válnak" -- áll a társaság közleményében.

Az econet.hu azért ad túl az Externeten, hogy friss tőkéhez jusson és jobban tudjon koncentrálni médiapiaci tevékenységére. Pórffy András, az Externet elnök-vezérigazgatója a HWSW megkeresésére elmondta, a távközlésben, informatikában érdekelt új nagytulajdonos a cég jelenlegi menedzsmentjével tervezi folytatni a működést, újabb erőforrások bevonásával tovább kívánja erősíteni az Externet piaci pozícióját. Pórffy szerint a tulajdonosi kör közeljövőben várható változása mindenképpen pozitív az Externet többi tulajdonosa és ügyfelei számára is, a Dr. László Géza vezette befektetői csoport komoly szakmai és kapcsolati tőkét hoz a vállalatba.

Erre azért is szükség lesz, mert az Externet-vezér szerint a hazai internetszolgáltatók egyre kevéssé tudnak versenyezni a korábbi monopóliumokkal a szélessávú piacon. Az alternatívok egyik fő szolgáltatási szegmensében, az ADSL nagykereskedelmi piacon rohamosan csökkent a kiskereskedelmi árrés: az "elvileg" szabályozott nagykereskedelmi árak nem követték a csökkenő előfizetési díjakat. Az alternatív szolgáltatókat tömörító szakmai szervezet, az ATSZE az elmúlt évben többször is megkereste a Nemzeti Hírközlési Hatóságot a vonatkozó piaci szabályozás módosítását sürgetve, egyelőre sikertelenül -- mondta a HWSW-nek Pórffy András.