Szerző: Bizó Dániel

2009. április 24. 17:37

Váratlanul nyereségessé vált a Samsung -- leépítés Magyarországon

Éves szinten közel háromnegyedével zuhant a Samsung Electronics nyeresége az első negyedévben, ennek ellenére meglepetést okozott a vállalat teljesítménye, miután a negyedik negyedévben veszteségessé vált a cég. A vállalat arra figyelmeztet, hogy a gazdasági fellendüléssel kapcsolatos újsütetű remények koraiak még.

Meglepő a nyereség

A dél-koreai óriás adózott nyeresége 461 millió dollárnak felelt meg, ami ugyan 72 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál, mégis meglepte az elemzőket, akik veszteséget jósoltak. Nem csoda, hiszen a negyedik negyedévben még veszteséges volt a cég, története során először, és az első negyedév hagyományosan gyengébb -- a vállalat forgalma 13 százalékkal csökkent három hónap alatt. A globálisan konszolidált üzemi eredmény ennél is drasztikusabban javult, 550 millió dolláros hiányból 350 milliós nyereség lett.

A vállalat szerint a riválisok memóriachip- és LCD-kibocsátásának csökkenésével enyhült a túlkínálati nyomás az értékesítésen, így a forgalomcsökkenés ellenére sem mélyült jelentősen a veszteség, és a mobiltelefonok remeklésével a vállalat egésze vissza tudott térni a nyereségességhez. A Samsung szerint a memória- és kijelzőpanelpiacok közel vannak a mélyponthoz, kérdéses azonban, hogy a megindulni látszó javulások meddig tartanak ki, és milyen mértékűek lesznek.

A félvezetőrészleg, mely a világ legnagyobb DRAM- és flash-gyártója is egyben, 500 millió dolláros veszteséget szenvedett el, 3 százalékkal enyhébbet az előző negyedévesnél, miután az átlagos DDR2- és NAND-árak továbbra is költségszint alattiak, valamint a rendszerchipek értékesítése is visszaesett. Emelkedett a veszteség az LCD-panelgyártásban, és 230 millió dollárt tett ki. A Samsung 85 millió LCD-panelt adott el az év első három hónapja alatt, szemben a negyedik negyedéves 95 millióval.

Remekelt a mobilrészleg

Ezzel szemben remek teljesítményt mutatott fel a mobiltelefonokért is felelős részleg. A vállalat szállításai a beeső piaci kereslet ellenére szinten maradtak az egy évvel korábbihoz képest és nagyjából 46 millió darabot tettek ki, ami a piacrészesedés megugrását jelenti. A Nokia úgy látja, az első három hónap során a tavalyinál 14 százalékkal kevesebb mobil fogyott, a Samsung saját becslése szerint 18 százalék fölé növelte részesedését.

Negyedéves összevetésben a mobiltelefon-szállítások 16 százalékkal estek vissza, ennek ellenére 840 dollárnak megfelelő üzemi nyereséget mutatott fel a részleg, ami nyolcszorosa az előző negyedévnek, és felülmúlja az egy évvel korábbit. A Samsungnak sikerült a lehetetlen, még enyhén növelni is tudta átlagos eladási árát a jobb termékmixnek köszönhetően, vagyis megnőtt a közép- és felsőkategóriás készülékek aránya. Emellett egy agresszív költségcsökkentési program eredményeit is realizálta a részleg. A Samsung a Nokia mögött a világ második legnagyobb mobilgyártójává nőtte ki magát, és kitűzött célja, hogy maga mögé utasítsa a finneket.

Elbocsátások Magyarországon is

A Samsung a kilátásokkal kapcsolatban bár a piaci viszonyokhoz képest kedvező előrejelzéseket tett, a vállalat pozícióinak erősödését várja, a piac egészével kapcsolatban óvatos. A nyereségesség fokozása érdekében ezért globális költségcsökkentési programot hajt végre, tandemben az LG Electronicsszal, mely attól tart, a gazdasági fellendülés 2011-ig nem következik be. A Korea Times úgy tudja, a cég Magyarországon 10 százalékos leépítést hajt végre, de elbocsátott világszerte nagyjából 100 vezetőt, többek közt Németországból is. A Samsung elismerte, hogy lehetnek kiigazítások az alkalmazotti állományban, de nem ismerte el, hogyátfogó átszervezésekről volna szó.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról