:

Szerző: Bizó Dániel

2009. április 22. 08:51

Kellemes meglepetést okozott az AMD, küszöbön a hatmagos chipje

Bár súlyos veszteségekről számolt be az AMD, teljesítménye felülmúlta a várakozásokat. A vállalat sikeresen védte ki az első negyedévet jellemző negatív szezonális hatásokat, forgalma a negyedik negyedévhez viszonyítva nem csökkent tovább, ahogyan veszteségeit is jelentősen visszaszorította. Az AMD meglepetésként közölte, hogy hatmagos szerverprocesszora már a megjelenés küszöbön áll.

[HWSW] Bár súlyos veszteségekről számolt be az AMD, teljesítménye felülmúlta a várakozásokat. A vállalat sikeresen védte ki az első negyedévet jellemző negatív szezonális hatásokat, forgalma a negyedik negyedévhez viszonyítva nem csökkent tovább, ahogyan veszteségeit is jelentősen visszaszorította. Az AMD meglepetésként közölte, hogy hatmagos szerverprocesszora már a megjelenés küszöbön áll.

Dombon fel

Az AMD 1,18 milliárd dollár árbevételt realizált az év első három hónapja során, ami közel 21 százalékkal múlja alul az egy évvel korábbi szintet és lényegében megegyezik a negyedik negyedéves forgalommal. A vállalat ezzel minden tekintetben felülmúlta az Intel mutatóit, melynek éves szinten 26, szekvenciálisan pedig 13 százalékkal esett vissza első negyedéves bevétele. A világ legnagyobb processzorgyártója szerint a PC-piac túl van a nehezén, és a jelenleg folyó második negyedévben már nem romlanak tovább a piaci kondíciók.

Az AMD kilátásai ugyanakkor némileg gyengébbek az Intelénél. A világ első számú félvezetőgyártója a múlt héten közölte, második negyedéves forgalma alighanem változatlan lesz az első negyedévvel összevetve, noha a szezonális hatások miatt általában csökkenni szokott. Az AMD ezzel szemben csökkenő második negyedéves forgalmat vár, tekintettel a kedvezőtlen gazdasági körülményekre. Dirk Meyer, az AMD vezére szerint a recesszióból akár jól is kijöhet a vállalata, amely az Intel processzoraihoz hasonló teljesítményű termékeit jóval kedvezőbb áron kínálja.

Nem csak a forgalom, de a nyereségesség tekintetében is kellemes csalódást okozott az AMD: változatlan árbevétel mellett jelentősen csökkentette veszteségeit a negyedik negyedévhez képest, amit elsősorban a termékmix erősödése és a költséghatékonyság javulása eredményez. Ennek eredményeként a cég 308 millió dolláros üzemi veszteséget szenvedett el, ami 31 százalékkal magasabb ugyan az egy évvel korábbinál, de 48 százalékkal alacsonyabb a rendkívüli leírástól megtisztított negyedik negyedéveshez képest. A 414 milliós nettó veszteség mindössze 18 százalékkal múlja felül a tavalyit.

Mindez leginkább a processzorokért és chipsetekért felelős üzletágnak köszönhető, mely negyedéves szinten több mint 7 százalékkal 938 millió dollárra tudta növelni értékesítéseit, miután a 45 nanométeres termékrajtjainak köszönhetően sikeresen növelte szállításait, így a kiszervezett gyártást is belevéve a negyedik negyedéves 431 millió dollárról 177 millióra szorította vissza veszteségét. A javulás a jobb termékek mellett a 45 nanométeres gyártás túlsúlyba kerülése magyarázza, az átállás az év közepére zárul le. A leválasztott processzorgyártás részesedése ebből a veszteségből 141 milliót tett ki. Az ATI Radeonokért felelős grafikus részleg nullszaldót ért el csökkenő forgalom mellett is.

Mint arról a HWSW is beszámolt, az AMD a negyedév során sikeresen kiszervezte gyártását az Abu Dhabi-i Advanced Technology Investment Company tőkebefektetési társasággal közösen létrehozott Globalfoundries vegyevállalathoz. A Globalfoundries, mely szerződéses bérgyártóként jelenik meg a piacon, lényegében átveszi az AMD korábbi processzorgyártási infrastruktúráját, jelesül drezdai félvezetőgyárait, valamint kínai és maláj tesztelő- és tokozóüzemeit. A gyártási tevékenység nélkül az AMD mindössze 97 millió dolláros veszteséget könyvelt volna el, vagyis a gazdasági környezet javulásával könnyedén nyereségessé válhat a cég.

Már gyártásban az Istanbul

Dirk Meyer, az AMD elnök-vezérigazgatója a negyedéves pénzügyi eredményeket tárgyaló konferenciahíváson megerősítette azokat az iparági értesüléseket, hogy a cégnek előrébb sikerült hoznia a hatmagos Istanbul szerverchip megjelenését. A kereskedelmi szállítások májusban indulnak meg, árulta el a vezető, az istanbulos rendszerek így már júniusban hozzáférhetővé válnak.

A vállalat rendkívül feszített ütemtervvel igyekszik a lehető legkorábban piacra dobni új Opteronját, hogy minimalizálja az Intel Nehalem-alapú kétutas Xeonjai (5500-as vonal) által okozott kárt. Az AMD novemberben mutatta be négymagos Shanghai chipjét, de februárban már a nyilvánosság előtt demózta az Istanbult. A vállalat jelenlegi stratégiája, hogy meglévő, több mint 2 millió gépre rúgó szerverfelhasználói bázisát igyekszik megtartani, és Opteronjait frissítésként eladni, ami a HWSW becslései szerint legalább 5 millió processzor potenciális eladását jelenti.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 09:48

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.