dev archívum - 2005 június

2005
június

0

Okostelefonokon is használható már az Opera 8 böngésző

2005. június 30. 12:56

Az Opera Software elérhetővé tette mobil készülékek számára fejlesztett böngészője legújabb generációját, a Windows Mobile operációs rendszert futtató tenyérgépeken már a legújabb technológiákra épített Opera 8 böngésző is elérhető. Az okostelefonok és kézi számítógépek tulajdonosai a beépített Internet Explorernél jóval bővebb képességekkel rendelkező böngészőt tölthetnek le a vállalat weboldaláról.

0

A magyar vállalatok támogatják a szoftverszabadalmakat

2005. június 30. 10:07

A Nemzetközi Vállalatok Magyarországi Társasága (NVMT) sajtókerekasztal-beszélgetésen ismertette a számítógéppel megvalósított találmányokkal (szoftverszabadalmakkal) kapcsolatos álláspontját.

0

Az integrációs piacon erősít a Sun

2005. június 29. 11:49

A Sun Microsystems 387 millió dollár készpénzért megvásárolta a rendszerintegrációval foglalkozó SeeBeyond vállalatot. A Sun 29.6 százalékkal ígért rá a részvények piaci árára. Az ügylet várhatóan az ősszel zárul le, amennyiben a hatóságok és a SeeBeyond részvényesei is jóváhagyják.

0

Ingyenes háromdimenziós térkép a Google-től: letölthető a Google Earth

2005. június 29. 10:28

A Google háromdimenziós térképeket varázsol mindenki asztalára: a közelmúltban felvásárolt Keyhole technológiáit már nem csak webes térképes szolgáltatásán keresztül, hanem a bárki számára ingyenesen elérhető és letölthető Google Earth szoftveren keresztül is élvezhetjük. A Google Earth ráadásul három dimenzóba helyezi az eddig csupán kétdimenziós műholdképeket, teljes perspektívát nyújtva a kiszemelt célpontról.

0

Letölthető a PCMark05 teljesítménymérő alkalmazás

2005. június 29. 08:30

A Futuremark ígéretéhez híven elérhetővé tette legújabb általános teljesítménymérő alkalmazását, a PCMark05 tesztprogramot, melynek alap funkciókkal rendelkező, ingyenes változata FTP-szerverünkről is letölthető. A Basic csomag mérete 73,5 megabájt.

0

Megjelent az iTunes 4.9-es változtata, mely már a buherarádiókat is támogatja

2005. június 28. 12:18

Az Apple elérhetővé tette iTunes zenebolt és jukebox szoftverének legújabb, 4.9-es verzióját, mely a vállalat korábbi ígéretének megfelelően már a podcasting internetes rádióadásokat is támogatja. A 4.9-es változat egyelőre csak angol nyelven tölthető le. A Mac OS X és Windows operációs rendszerek alá feltelepíthető szoftver RSS 2.0 támogatással is bővült, hiszen ezek a buherarádiók jellemzően RSS-feedek formájában érhetők el.

0

Az első Internet Explorer 7 kémfotók

2005. június 27. 15:39

[Neowin.net] Megjelentek az első kémfotók a Microsoft Internet Explorer 7 böngészőjéről, mely még jóval a Longhorn előtt, idén év végéig elérhető lesz majd. Az továbbfejlesztett böngésző képességeiről már eddig is sokat megtudhattunk, arról azonban keveset, hogy vajon a belső mellett a külső is változni fog-e.

0

Olcsó 64 bites Intel processzorok

2005. június 27. 15:00

Az Intel ma bejelentette 64 bites Celeron D processzorait, illetve Pentium 4 termékcsaládját is kiegészítette olyan új chipekkel, amelyek tartalmazzák a 64 bites kiegészítéseket.

0

Saját internetes boltot nyithatunk az eBay segítségével

2005. június 27. 11:45

[C|Net] A legnagyobb online aukciós kereskedelmi rendszer, az eBay új területekre merészkedik: a vállalat múlt hét csütörtökön bejelentette, hogy minden felhasználója számára lehetővé teszi azt, hogy saját e-kereskedelmi üzletet, online boltot hozzon létre, mely teljesen független az eBay aukciós portáljaitól.

0

Athlon 64 FX57: túlhajtásra tervezve

2005. június 24. 12:04

Az AMD a túlhajtók kedvében szeretne járni legújabb csúcskategóriás asztali processzorával, az Athlon 64 FX57-tel. Az Inquirer brit lap beszámolója szerint az AMD kifejezetten azoknak ajánlja majd a lapkát, akik szívesen bütykölik gépüket annak érdekében, hogy extra teljesítményre tehessenek szert, és nem ijednek meg attól, ha a különleges alkatrészekért különlegesen magas árat kell fizetniük.

0

A Microsoft már ősszel bevezetné a sok vitát kiváltó Sender ID spamellenes technológiát

2005. június 23. 13:17

[News.com/HWSW] A Microsoft MSN és Hotmail novembertől már levélszemétként fogja azonosítja azokat az e-maileket, amelyek nem tartalmazzák a Sender ID -t, vagyis a küldő azonosítóját. A vállalat feltett célja, hogy minél hamarabb bevezeti ezt a sok vitát kiváltó spamellenes technológiát. A redmondi cég adatai szerint az MSN- és Hotmail-felhasználók postaládájába érkező levelek 90 százaléka kéretlen reklám.

0

Ingyen hívhatjuk a hazai vezetékes számokat

2005. június 23. 12:14

A hang-a-hálón technológiával biztosított, úgynevezett VoIP (vioce over IP) telefonos szolgáltatások -- köztük talán a legismertebb Skype -- az interneten keresztül a legtöbbször ingyenes, a különböző országok vezetékes és mobil hálózataiba pedig rendkívül alacsony díjú hanghívásokat biztosíthatnak. Ennek oka, hogy az üzemeltetőknek nem kell drága hálózatot fenntartaniuk és rendelkezésükre áll az internet hatalmas hálózata; drága interkontinentális vonalak helyett a lényegében ingyenes világhálót használhatják a hangunk utaztatására, akár a világ másik felére is.

0

Jön a PCMark05

2005. június 23. 10:35

A Futuremark weboldalán olvasható információk szerint hamarosan letölthető és megvásárolható lesz a 3DMark és PCMark tesztprogramokat jegyző vállalat újabb teljesítménymérő alkalmazása. A PCMark sorozat legújabb, 2005-ös darabja, a PCMark05 elődjéhez hasonlóan a számítógép különböző komponenseinek tesztjéből állít össze egy rendszerre jellemző, más számítógépekkel összehasonlítható pontszámot.

0

Újabb DVD-kalózokat fogtak a miskolci rendőrök

2005. június 22. 13:22

A Miskolci Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának munkatársai lassan rettegett hírnévre tehetnek szert az internetes állománycserélők és filmkalózok körében; újabb sikeres akciót hajtottak végre Miskolcon és környékén. A miskolci rendőrök az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány (ASVA) kezdeményezésére több mint ezer darab kalóz DVD-t foglaltak le hét személynél, akik a lassan már közismert Mátrix DC++ hub-on tették közzé a tőlük megvásárolható filmek listáját.

0

Navigáció: műholdak helyett Wi-Fi

2005. június 21. 15:25

[News.com] A Skyhook Wireless tegnap indította útjára Wi-Fi Positioning System (WPS) szolgáltatását, amely az egyre inkább terjedő Wi-Fi szabványon alapuló helyzetmeghatározást tesz lehetővé. A vállalat szerint a WPS sokkal pontosabb mint a GPS (Global Positioning System), ráadásul nem kell a használatához speciális készülék, elég egy Wi-Fi adóvevővel felszerelt laptop vagy akár egy PDA.

0

Jobbnál jobb videotömörítési technológiák a láthatáron

2005. június 21. 15:18

Mindössze egyetlen nappal a DivX új korszakának kezdetét követően egy másik videotömörítési kodek végleges változata vált elérhetővé az interneten. Az ON2 Technologies már a januári Consumer Electronics Show (CES) rendezvényen is demonstrálta VP videotömörítési megoldásának 7-es változatát, azonban a végleges verzió megjelenésére egészen június 20-áig várni kellett.

0

Újabb javítás a Netscape 8 böngészőhöz

2005. június 20. 12:37

[News.com] Újabb frissítést tett elérhetővé a Netscape az alig egy hónapja elérhető új böngészőjéhez, a Netscape 8-hoz. A javítás elsősorban egy olyan hibát foltoz be, mely hibát okoz az operációs rendszerekre telepített Internet Explorer XML-kezelésében. A 8.0.2-es verzióra frissítő csomagban kijavított hibára a Microsoft egyik alkalmazottja, Dave Massy hívta fel a figyelmet blogján keresztül.

0

Ötödével növelte bevételét az ICON Rt.

2005. június 20. 11:42

Az ICON Rt. 2004-ben 4,152 milliárd forint bevételt könyvelhetett el, amivel teljesítette terveit. Ez különösen azért fontos, mert a tervek nem voltak éppen bátortalanok. Húsz százalékos bevételnövekedést tűztünk magunk elé -- mondta az eredmények kapcsán Keleti Arthur, a KFKI Csoporthoz tartozó ICON Számítástechnikai Rt. üzletág igazgatója. A húzóágazat az informatikai biztonság volt, ez a terület közel 50 százalékkal növekedett. Emellett jelentős bevételeket hozott a hálózat- és szervermenedzsment tevékenység, az elkövetkező néhány évben sokat vár ettől a területtől az ICON.

0

Idén is lesz Java fejlesztői verseny

2005. június 20. 10:52

A Sun Microsystems idén is meghirdeti a Java Fejlesztői versenyt , hogy ezzel is támogassa a Java fejlesztői közösséget. A Java technológia létrehozójának, kifejlesztőjének és legfőbb támogatójának célja, hogy elősegítse a Java üzleti alkalmazásokon végrehajtott forgalom növekedését, valamint ösztönözze a vállalatok, intézmények működési hatékonyságát emelő megoldások fejlesztését.

0

Villámgyors állománycserélő rendszert fejlesztettek ki a Microsoft kutatói

2005. június 17. 14:51

A Microsoft kutatói egy internetről letölthető dokumentum szerint megoldást tudnak nyújtani a Bittorrent és az ahhoz hasonló állományterjesztési rendszerek egyik gyenge pontjára. Az Avalanche névre keresztelt technológia alkalmazásával a jelenleginél is sokkal gyorsabban terjedhetnének az állományok a peer-to-peer (P2P) hálózatokon.

0

Megjelent a legújabb Linux kernel

2005. június 17. 09:31

[TechWeb] Megjelent a Linux kernelének legújabb változata, mely a virtualizációs képességek támogatásán túl új verziókövető eszközökkel bővült; ezek fejlesztését Linus Torvalds, a Linux meghatározó alakja irányította. Chris Wright, a nyílt forrású közösség kernelért felelős szakembere vasárnap jelentette be a 2.6.11.12-es verziószámú kernel megjelenését e-mailben.

0

DVD-hez hasonló anyagokat készíthetünk a DivX új generációjával

2005. június 17. 08:47

A DivXNetworks bejelentette, hogy letölthető és megvásárolható a vállalat legújabb DivX 6 megoldása. Ezúttal nem csak a népszerű videotömörítő kodek javított, felturbózott változatáról van szó, hanem egy komplett multimédiás állományformátum, illetve ehhez illesztett lejátszó és konverter alkalmazás bejelentéséről.

0

Negyedmillió notebook-akkumulátort hív vissza a Fujitsu Siemens Computers

2005. június 16. 10:52

[Clubic.com] A Fujitsu Siemens Computers bejelentette, hogy túlmelegedés és tűzveszély miatt számos noteszgépében használt akkumulátort hív vissza, mielőtt azok nagyobb bajt okoznának a visszahívással járó kellemetlenségnél. A hibás akkumulátorokat különböző típusú AMILO noteszgépekhez mellékelték. Eddig csupán néhány felhasználó tapasztalt komolyabb mértékű melegedést az érintett áramforrásoknál.

0

Már videokonferenciát is rendezhetünk a Skype segítségével

2005. június 16. 10:14

Egy újabb, ingyenesen letölthető plugin segítségével már többszereplős videokonferenciát is rendezhetünk a Skype internettelefon szoftverrel. A vSkype letölthető bétaváltozata -- ha bírja sávszélességünk -- akár kétszáz szereplős videohívások létrehozását is támogatja.

0

A Microsoft el akarja csábítani a Linux-Apache-MySQL-PHP felhasználókat

2005. június 16. 09:28

[HWSW/News.com] A Microsoft évekig dolgozott informatikai vállalatoknak szánt megoldásain, melyek ma már jelentős piacot tudhatnak maguknak. Most azonban gyökeresen eltérő célközönséget szeretne meghódítani a szoftvervállalat: a nyílt forrású fejlesztőket.

0

Dezső nem vette át a T-Mobile ajándék 3G-s mobiltelefonját

2005. június 15. 11:25

Az már biztos, hogy a Dezső néven elhíresült, a Westend City Center mellé költözött, üvegkalitkában sztrájkoló blogger nem a T-Mobile embere: a 11 órakor webkamerán keresztül is figyelemmel kísérhető T-Mobile akció sikertelennek bizonyult. A T-Mobile ma reggel jelentette be, hogy egy Nokia 6680 harmadik generációs mobiltelefonnal segíti a blogger gyors kapcsolattartását.

0

Két hónapon belül elindulhat a Google videokereső szolgáltatása

2005. június 14. 12:25

[News.com] Céghez közel álló források szerint várhatóan két hónapon beül, már idén nyáron útjára indulhat a Google videókereső szolgáltatása, ahol a keresési találatok mellett lehetőség nyílik majd 10 másodperces előzetesek megtekintésére is. A Google képviselője nem erősítette meg a Google Videóval kapcsolatos híreket, csupán annyit közölt, hogy a vállalat fejlesztői valóban dolgoznak egy videókereső szolgáltatáson.

0

Mától elérhető a Solaris forráskódja

2005. június 14. 12:25

A Sun Microsystems várhatóan a mai napon teszi közzé Solaris operációs rendszerének teljes forráskódját, amely több mint ötmillió kódsorból áll. A későbbiekben adminisztrációs eszközök és más segédprogramok forrását is megnyitja a Sun.

0

Hét új mobiltelefont mutatott be a Nokia

2005. június 13. 12:33

A Finnországban megrendezett Nokia Connection 2005 rendezvényen mutatta be hét új, még idén megjelenő mobiltelefonját a Nokia. A mobiltelefonok között négy lecsúsztatható billentyűzetű, harmadik generációs és GSM-rendszerű készülék és két CDMA-hálózatokat támogató telefon található, illetve egy belépő szintű, hagyományos kivitelű mobilt is bemutatott a vállalat. Mind a hét új mobiltelefon 2005 második félévében kerül majd piacra.

0

Harminc gigabájt zsúfolható az Optware holografikus adatkártyájára

2005. június 10. 10:33

Miközben az amerikai inPhase saját holografikus adattároló rendszeréhez szükséges eszközeit fejleszti, az Optware sem tétlenkedik: a japán vállalat egy bankkártyához hasonló adattároló plasztikkártyát mutatott be, melyet 2006 végén szándékozik kereskedelmi termékként piacra dobni.

0

Letölthetők a júniusi ATI Catalyst meghajtóprogram-csomagok

2005. június 9. 16:31

Helyből, FTP-szerverünkről is letölthetők az ATI Radeon videokártyákhoz készült Catalyst meghajtóprogram-csomagok legújabb, 5.6-os verziószámú, júniusi változatai. Szerverünkön a Catalyst Control Centert is tartalmazó, 32 megabájtos csomagot és a 64 bites Windows XP operációs rendszerekhez készült meghajtóprogramot is elérhetővé tettük a normál vezérlőpulttal felszerelt változat mellett. A Catalyst csomagok minden ATI Radeon videokártyát támogatnak.

0

Jönnek az olcsó 64 bites chipek

2005. június 9. 15:04

Nemrégiben beszámoltunk arról, hogy az Intel már szállítja 64 bites kiterjesztésekkel ellátott Celeronjait, az Inquirer szerint azonban az AMD is lázasan dolgozik a 64 bites szoftverek futtatására felkészített Sempronok bevezetésén. A brit lap úgy tudja, az AMD júliustól árulja 64 bites olcsó processzorait.

0

Valódi gyilkosság egy virtuális kardért

2005. június 9. 14:12

[News.com/HWSW] Életfogytig tartó börtönre, a hivatalos megfogalmazás szerint felfüggesztett halálbüntetésre ítéltek egy kínai férfit, mivel az leszúrta barátját. A 41 éves Hu Cseng Wei azután ölte meg a 26 éves Zsu Szao Juant, amikor megtudta: az áldozat eladott egy, a Legend of Mir 3 online szerepjátékban játékban létező sárkányölő kardot, amelyet csak kölcsönbe kapott. Weire élete végéig tartó börtön vár, noha jó magaviselet esetén már 15 év múlva szabadulhat. Az áldozat apja fellebbezni kíván és halálbüntetés kiszabását követeli.

0

Fülek az Internet Explorer 6-ban

2005. június 9. 11:43

[News.com/HWSW] A Microsoft az Internet Explorer 7 egyik nagy újdonságaként emlegette a böngészőfüleket, amelyek a versenytárs browserekben -- Netscape, Opera, Mozilla, Safari -- már évek óta megtalálhatók, illetve az Internet Explorerhez kiadott shellek (pl. Maxthon) is tartalmazzák. A redmondiak úgy tűnik megelégelték, hogy mások aratják le a babérokat, ezért most az MSN Search Toolbar új változatába beépítették a böngészőfülek használatának lehetőségét.

0

A Google a legértékesebb médiavállalat

2005. június 8. 12:04

[News.com] A Google lett a világ legértékesebb médiavállalata: a részvényárfolyam gyors növekedése miatt a cég piaci értéke már több mint 80 milliárd dollár, ami nagyobb a Time Warnerénél is. A Google-papírok 293,12 dolláron zárták a keddi kereskedést, de elemzők szerint az árfolyam hamarosan elérheti a 350 dollárt is. A népszerű keresőt üzemeltető vállalat alig 10 hónapja tőzsdei cég , a bevezetéskor az árfolyam 85 dollár volt.

0

Népszerűbb az Apple zeneboltja mint a nagyobb állománycserélő hálózatok

2005. június 8. 11:05

[News.com] Az NPD Group legfrissebb tanulmánya szerint az Apple Computer által működtetett iTunes zenebolt népszerűbb, mint számos zenecserélő, állománycserélő hálózat. A csoport felmérése szerint körülbelül 1,7 millió háztartásból töltöttek le dalokat az iTunes zenebolton keresztül márciusban, így az iTunes versenyre kelhet a LimeWare állománycserélő (P2P) hálózattal is.

0

Kétmagos Intel processzorok tesztje: nem játékszer

2005. június 8. 08:47

A teljesítmény-hajszolás, az órajelháború és a CPU-számozás csatája után új színtér nyílt az x86-os feldolgozó egységek világában: a tavaszi meleg beköszöntével megérkeztek a piacvezető Intel első kétmagos processzorai. Alkalmazások, játékok és szintetikus tesztprogramok segítségével próbáltuk harcra fogni a legújabb Pentiumok mindkét magját.

0

A hazai internetezők 22 százaléka használja a Firefoxot

2005. június 7. 13:14

Az internettel foglalkozó francia XiTi Monitor piackutató cég statisztikái szerint Magyarországon átlag feletti a nyílt forrású Firefox böngésző részesedése. Európában a Firefox átlagosan az internetezők 14,08 százalékát csábította el, hazánkban azonban ennél nagyobb arányú a nyílt forrású böngésző elterjedtsége.

0

Erőforrásigényes a QuickTime 7 for Windows előzetes változata

2005. június 7. 12:43

Az Apple tegnapi, mondhatni történelmi jelentőségű bejelentése mellett eltörpült a QuickTime 7 multimédiás szoftver új változatának bemutatása. Az április végén megjelent, a Mac OS X operációs rendszer új változatával, a Tigrissel megérkezett QuickTime 7 elsőként próbálható ki Windows operációs rendszerek alatt is egy előzetes verzió segítségével.

0

A Red Hat leveszi a kezét a Fedora Linuxról

2005. június 6. 11:44

[News.com] Nem kell az ingyenes Fedora Linux a Red Hatnek, a vállalat pénteken közölte, hogy átadja a fejlesztést egy önálló szervezetnek, a Fedora Foundationnek. A Red Hat célja minden bizonnyal az, hogy csökkentse saját befolyását és nagyobb fejlesztői közösséget állítson a Fedora mögé. Az ingyenes Fedora most lényegében a vállalati felhasználásra szánt fizetős Red Hat Enterprise Linux gyakorlópályája, a Red Hat a Fedorában jelenteti meg először és próbálja ki azokat a komponenseket, amelyeket később a vállalati Linuxába is beépít.

0

A Nagy Testvér csak egy évig figyelheti a telefonhívásokat, SMS-eket

2005. június 6. 10:21

A távközlési és internetszolgáltatóknak elég lesz csupán egyetlen évig megőrizni a hívások adatait -- közölte Viviane Reding, az EU távközlési és informatikai főbiztosa. Az Európai Bizottság hamarosan elkészíti ajánlását, amely előírja, hogy a terrorizmus és más bűncselekmények elleni harc jegyében a szolgáltatóknak meg kell őrizniük a hívások adatait. Noha egyes országok javaslata szerint az adatbázisoknak legalább három vagy akár négy évre visszamenőleg kereshetőknek kell lennie, Reding szerint az EU a direktívatervezeben egy éves időtartamot javasol majd.

0

A bíróság záratott be egy filléres MP3-letöltést nyújtó spanyol weboldalt

2005. június 3. 14:25

[News.com] Csúfos véget ért az 1997 óta működő, immáron hét éve perelt spanyol weblisten.com zeneletöltő weboldal: hosszú jogi csatározásokat követően a bíróság utasítására felfüggesztették működését. A kiadók által perelt zeneletöltő szolgáltatás havi 40 dollárnak megfelelő összegért, illetve ennél rövidebb időszakra kedvezményesebb díjért tette elérhetővé teljes kínálatát.

0

Itt a Firefox 1.1 első előzetese

2005. június 2. 17:17

A Mozilla Foundation kiadta a Firefox 1.1 -- kódnevén Deer Park -- böngésző előzetes változatát. A szoftvert elsősorban fejlesztőknek, minden újdonságot kipróbáló tesztelőknek, megszállottaknak szánják, a készítők szerint a Deer Park még nem érett meg arra, hogy fogyasztók is kipróbálják. Éppen ezért nem is Firefoxként, hanem csak Deer Park Alpha 1 néven hivatkoznak rá.

0

Microsoft: Lejárt az idő!

2005. június 2. 08:44

A Microsoft éppen a határidő lejárta előtt, kedden éjszaka adta át az Európai Bizottságnak a rá kirótt kötelezettségekkel kapcsolatos jelentését. Az ügyet közelről ismerők szerint a redmondi vállalat javaslatai között egészen újak is találhatók, ám hogy ezek pontosan mit tartalmaznak, azt sem a vállalat, sem pedig a Bizottság nem kívánta nyilvánosságra hozni.

0

Hazai címekről is megpróbál trójait letölteni az új Bagle féreg

2005. június 1. 14:04

Az F-Secure online blogja szerint már nem kevesebb mint nyolc különböző variánsa van a tegnap felbukkant és igen gyorsan terjedő Bagle.BO avagy Mitglieder névre keresztelt féregnek. A Bagle.BO önálló terjedésre nem képes, a férget e-mailben küldték szét.