Szerző: Ady Krisztián

2005. június 21. 15:18:38

Jobbnál jobb videotömörítési technológiák a láthatáron

Mindössze egyetlen nappal a DivX új korszakának kezdetét követően egy másik videotömörítési kodek végleges változata vált elérhetővé az interneten. Az ON2 Technologies már a januári Consumer Electronics Show (CES) rendezvényen is demonstrálta VP videotömörítési megoldásának 7-es változatát, azonban a végleges verzió megjelenésére egészen június 20-áig várni kellett.

[HWSW] Mindössze egyetlen nappal a DivX "új korszakának" kezdetét követően egy másik videotömörítési kodek végleges változata vált elérhetővé az interneten. Az ON2 Technologies már a januári Consumer Electronics Show (CES) rendezvényen is demonstrálta VP videotömörítési megoldásának 7-es változatát, azonban a végleges verzió megjelenésére egészen június 20-áig várni kellett.

Az ON2 VP7 kodekje a Windows Media Video 9-cel, a DivX-szel, XviD-del, valamint a Nero Digital és H.264 AVC kodekekkel veszi fel a versenyt, a vezető videotömörítési megoldásoknál jobb képminőséget ígérve. Az új kodek az On2 ígérete szerint 50 százalékos minőségjavulást nyújt az ON2 VP6 kodekhez képest, kevesebb zaj és nagyobb sebességű tömörítés mellett. A kodekkel már több menetben is lehet tömöríteni, mely feltétlenül szükséges a jobb képminőség eléréséhez.

A VP7 képességeit azonban mivel mással lehetne jobban demonstrálni, mint egy próbaváltozattal, illetve előre tömörített, az On2 weboldaláról letölthető klipekkel, példavideókkal. A streamelhető, különböző bitrátájú videók megdöbbentő képminőségről tesznek tanúbizonyságot, különösen alacsony bitráta használata mellett. Az On2 videokodekje előnyösen használható lenne például internetes videoközvetítések, tv-adások lebonyolítására.

A kodek magáncélú használatra mindössze 30 dollárért vásárolható meg. A VP7 videotömörítési technológiának csupán egyetlen hátulütője van: míg a DivX vagy XviD segítségével készített állományainkat már számos DVD-lejátszón visszajátszhatjuk, a VP7 csak számítógépen segítségével tekinthető meg.

Az október 25-26-án rendezett eseményen közel ötven nemzetközi előadó is színpadra áll, 16 országból - a leggyorsabb jegyvásárlók pedig ESP32-alapú hacking badge-et is kapnak!

a címlapról