Szerző: Bodnár Ádám

2005. június 7. 10:18

Akár Windows is futhat az Apple számítógépein

Steve Jobs
Steve Jobs
[HWSW] Az Apple Computer elnök-vezérigazgatója, Steve Jobs tegnap délután, az Apple Worldwide Developer Conference megnyitóján tartott beszédében megerősítette, vállalata az elkövekező két év során Intel processzorokra állítja át számítógépeit. "A célunk, hogy vásárlóinkat az elérhető legjobb számítógépekhez juttassuk, és a jövőbe tekintve ehhez az Intel rendelkezik a leginkább megfelelő fejlesztési irányokkal." -- mondta Steve Jobs. "Tíz év telt el a PowerPC processzorcsaládra történő átállásunk óta, és úgy gondoljuk, hogy most az Intel rendelkezik a legjobb technológiával a következő tíz évre."

Jobs némi meglepetéssel is szolgált az egybegyűlteknek, amikor elárulta, hogy az OS X operációs rendszert a kezdetektől fogva két változatban, PowerPC és x86 chipekre is fejlesztették. "A Mac OS X az elmúlt öt év során titokban kettős életet élt" -- mondta Jobs, aki természetesen működés közben is bemutatta a Tiger x86-os változatát. Jobs azt is elárulta, hogy az OS X következő változata, a Leopard 2006 végén vagy 2007 elején jelenik meg.

IBM helyett Intel: miért?

Az Apple vezére beszédében megvilágította, miért döntöttek az IBM és a Freescale helyett az Intel mellett. Jobs elmondása szerint az IBM lapkái túlságosan sok hőt termelnek ahhoz, hogy az Apple beépítse őket a noteszgépeibe. Két évvel ezelőtt ugyanezen a konferencián mutatkozott be az IBM PowerPC G5, amely az Apple asztali gépeinek motorja. Jobs akkor azt ígérte, hogy egy éven belül már 3 GHz-es változatok is rendelkezésre fognak állni, azonban az IBM mind a mai napig nem tudta beváltani ezt az ígéretet. A leggyorsabb PowerPC G5 chipek jelenleg 2,75 GHz-en működnek és az általuk termelt óriási hő elvezetéséhez vízhűtés szükséges.

A G5 lapkáknak a melegedési problémák miatt egyelőre esélyük sincs arra, hogy helyet kapjanak az Apple noteszgépeiben. A vállalat iBook és PowerBook gépei, valamint az apró Mac mini a mai napig az előző generációs PowerPC G4 processzorokat tartalmazzák, amelyeket a Motorola félvezetőgyártó leányvállalata, a Freescale Semiconductor szállít az Apple részére. Az Apple leggyorsabb noteszgépei jelenleg 1,67 GHz-es PowerPC G4 processzorra épülnek, miközben az asztali gépekben már 2,75 GHz-es szív is doboghat.


Kétprocesszoros, vízhűtéses Power Mac G5

Jobs elmondta, az IBM terméktervében szereplő chipek azonos fogyasztás mellett csupán ötödannyi számítási teljesítményt nyújtanak, mint a hasonló Intel processzorok. Az Apple vezére szerint vállalata sok izgalmas terméket tervezett, azonban kétséges, hogy azok az IBM PowerPC G5 lapkáira építve megvalósíthatók-e. Intel processzorok használatával az Apple nagyobb teljesítményű, hosszabb akkumulátoros üzemidejű notebookokkal jelentkezhet. A noteszgépek rendkívül fontosak az Apple számára, hiszen már több éve ez a piaci szegmens produkálja a legnagyobb növekedést, míg az asztali gépek piaca szinte pang, a notebookoké virágzik.

Intel chipek használatával az Apple nem csak energiát, hanem pénz is megtakarít: egyes elemzések szerint az Apple csak a processzorokon legalább 100 dollárt spórol, ha IBM PowerPC G5 helyett az Intel hasonló teljesítményű Pentiumját választhatja. A jelenleg viszonylag drágának számító Apple rendszerek így könnyebben vehetnék fel a versenyt a piacon a nagy PC-gyártók modelljeivel. Az Apple 2006 első felében kezdi meg az Intel processzoros Mac modellek forgalmazását és 2007 végére minden újonnan bemutatott Mac számítógép Intel processzort tartalmaz majd -- hangzott el a rendezvényen. Addig azonban még várhatók PowerPC-alapú újdonságok a vállalattól.

Sokak szerint az Apple elkanyarodása a PowerPC architektúrától nagy csapást jelent a processzorok jelenlegi szállítóira, az IBM-re és a Freescale-re, azonban ez távolról sem igaz: az Apple gépeibe kerülő processzorok csupán pár százalékát adják az IBM és a Freescale bevételeinek. Az IBM ráadásul a következő generációs konzolokkal vigasztalódhat, ugyanis a Nagy Kék szállítja a processzort a PlayStation 3-ba, az Xbox 360-ba és a Nintendo Revolutionbe is. Az ügylet vesztese az AMD, amely a pletykák szerint minden igyekezete ellenére sem tudott megállapodást kötni az Apple-lel.

A kompatibilitásról Rosetta gondoskodik

Ami a szoftvereket illeti, az OS X már készen áll, azonban az alkalmazások fejlesztőinek át kell alakítaniuk programjaikat, hogy azok fussanak az Intel processzorokon. A portolás eltarthat több hónapig is, de bizonyos szoftverek akár órák alatt átfordíthatók x86-ra. Theo Gray, az egyik népszerű tudományos szoftver, a Mathematica 5 vezető fejlesztője a konferencián elmonta, a 20 millió programsorból álló szoftverben mindössze pár változtatásra volt szükség ahhoz, hogy fusson az Intel processzorain. Az átalakítás csupán pár órát vett igénybe. Általános vélekedés, hogy az Apple legújabb fejlesztőeszközével, a Cocoával készített alkalmazások könnyen portolhatók x86 architektúrára.

Az Apple azonban felkészült arra, hogy a változás időszakaiban is a lehető legtöbbet hozza ki az Intel-alapú gépekből, ezért közzé fog tenni egy Rosetta nevű eszközt, amely lehetővé teszi PowerPC-re írt alkalmazások futtatását az Intel processzoros Apple számítógépeken. Az Apple hamarosan kiad egy 3,6 GHz-es Pentiumon alapuló fejlesztőkészletet, amely lehetővé teszi a programozók számára az alkalmazások átírását. A Rosetta azonban kizárólag az OS X-re írt szoftvereket képes futtatni, ami egyben azt is jelentheti, hogy az Apple részéről a régebbi operációs rendszerek, az OS 8 és OS 9 támogatása véget ér.

"Mi tartott ilyen sokáig?"

Az Apple fejlesztői konferenciáján jelen volt Bruce Chizen, az Adobe elnök-vezérigazgatója, aki csak annyit kérdezett: "Mi tartott ilyen sokáig?", bár elismerte, az Adobe nem is létezhetne az Apple nélkül. Chizen közölte, a vállalat a jövőben a Creative Suite alkalmazáscsomag tagjait PowerPC és Intel x86 processzoros Apple rendszerekre egyaránt elkészíti. Támogatásáról biztosította az Apple-t a Microsoft is, amelynek irodai szoftvere, az Office már régóta létezik Macintosh platformon és redmondiak tervei szerint továbbra is fog.

Phil Schiller, az Apple alelnöke elmondta, semmi akadálya nem lesz annak, hogy a felhasználók az Intel-alapú Apple számítógépeken Windowst futtassanak. "Nem fogunk semmit tenni, ami ezt megakadályozná" -- mondta, azonban azt is hozzátette, hogy az Apple nem fogja támogatni gépein a Windowst. A nagy becsben tartott OS X operációs rendszer viszont kizárólag az Apple hardvereken működhet majd. "Nem engedjük, hogy az OS X más gépeken fusson" -- mondta Schiller.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról