:

Szerző: Budai Péter

2005. június 29. 09:10

A Sun nyílt forrásúvá tette vállalatoknak szánt Java technológiáját

Jonathan Schwartz
Jonathan Schwartz
[eWeek/HWSW] A Sun számtalan ajándékkal kedveskedik a Java használói számára most, hogy elérkezett a platform tizedik születésnapja. Jonathan Schwartz, a Sun elnöke a San Franciscó-i JavaOne konferencián bejelentette, hogy cége a Java Application Server alkalmazásszerverének legújabb generációját nyílt forrásúvá teszi.

Nyílt forrású alkalmazásszerver és J2EE

"Ma nyílt forrásúvá tesszük a szerveroldali Java implementációt. Ez az első lépés a Sun valamennyi Java technológiájának nyílt forrásúvá tételéhez" -- mondta el Schwartz a közel tízezer egybegyűlt szoftverfejlesztőnek és Sun partnernek.

A bejelentés azonnali érvénnyel életbe lépett, így gyakorlatilag már mától bárki hozzáférhet a Sun Java System Application Server Platform Edition -- kódnevén Glass Fish -- teljes forrásához, ami egyben a Java Platform Enterprise Edition 5-ös változatának Sun által készített implementációja is. A forrást bárki megnézheti, módosíthatja és felhasználhatja a Sun CDDL licenc megkötései mellett.

A Sun még azelőtt teszi nyílt forrásúvá alkalmazásszerverének legújabb változatát, hogy a Java Enterprise Edition 5 specifikációi elkészültek volna a JCP (Java Community Process) segítségével. Ennek a Sun vezetői szerint az a célja, hogy a nyílt forrású társadalom mielőbb részt vállalhasson az új platform elkészítésében is. "Ez arról szól, hogy létrehozzuk azt a tág közösséget, akik a Java technológia jövőjét fogják egyengetni" -- tette hozzá John Loiacono, a Sun alelnöke.

Loiacono ezen felül azt is elmondta, hogy vállalata elérhetővé kívánja tenni a JBI 1.0 (Java Business Integration 1.0) nyílt forrású verzióját is, ami a Java System ESB névre fog hallgatni, és ugyancsak a CDDL licenc keretein belül lehet módosítani, felhasználni.

A bejelentést követő sajtótájékoztatón Schwartz sietett a sokat bírált CDDL licenc védelmére kelni, amit a nyílt forrású társadalom szószólói gyakran csak hiú, hiábavaló licencnek neveznek. "Úgy véljük, hogy elengedhetetlen szabványaink védelme és jelenleg a CDDL az egyetlen licenc, ami erre lehetőséget ad" -- tette hozzá Schwartz.

További együttműködések -- terjeszkedik a Java

Schwartz továbbá azt is bejelentette, hogy az IBM újabb 11 évvel meghosszabbította Java-licencét, így a Nagy Kék megoldásai továbbra is Java alapokon fognak továbbfejlődni. Az IBM azt is elvállalta, hogy valamennyi középréteg-megoldását elkészíti a Sun Solaris 10 operációs rendszerre, amik egyaránt támogatni fogják a SPARC és az AMD x86, x64 architektúrát is.

A Sun arra is nagy hangsúlyt fektetett, hogy bemutassa, hova jutott el a Java az elmúlt tíz év alatt. Loiacono állítása szerint ma már több Java technológiával ellátott mobiltelefon van a piacon -- számszerint 708 millió --, mint személyi számítógép.

Schwartz nyitóbeszédében Yasushi Nishimurával, a Panasonic észak-amerikai kutatási és fejlesztési igazgatójával közösen bemutatta, hogyan épül be a Java technológia az új generációs, DVD leváltására hivatott szabványba, a Blu-Ray Discbe. "A Java lesz az interaktivitás alapja a Blu-Rayben" -- ismertette Nishimura.

A Blu-Ray technológia platformja, ami BDJ névre hallgat, a J2ME-re (Java 2 Mobile Edition) és a Java-alapú MHP/GEM (Multimedia Home Platform/Globally Executable Multimedia) technológiára épül. Minden Blu-Ray eszköz beépített Java támogatással fog érkezni, és elméletileg képes lesz arra is, hogy hálózati kapcsolatot létesítsen más eszközökkel is, vagy akár játékokat töltsön le az internetről.

"Ez a Blu-Ray technológia megdöbbentő. Ha arra gondolok, hogy minden következő generációs DVD lejátszó teljes JVM támogatással és hálózati kapcsolódási lehetőséggel érkezik... lehet hogy alulbecsültük 10 éve a Javát. Nem hittük volna, hogy minden DVD lejátszóból Java-alapú PC válik" -- közölte Scott McNealy, a Sun elnök-vezérigazgatója.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 09:36

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.