Szerző: Bodnár Ádám

2005. június 14. 12:25

Mától elérhető a Solaris forráskódja

A Sun Microsystems várhatóan a mai napon teszi közzé Solaris operációs rendszerének teljes forráskódját, amely több mint ötmillió kódsorból áll. A későbbiekben adminisztrációs eszközök és más segédprogramok forrását is megnyitja a Sun.

[HWSW] A Sun Microsystems várhatóan a mai napon teszi közzé Solaris operációs rendszerének teljes forráskódját, amely több mint ötmillió kódsorból áll. A későbbiekben adminisztrációs eszközök és más segédprogramok forrását is megnyitja a Sun.

A vállalat kimondott célja, hogy a nyílt forrású közösséget is bevonja a Solaris fejlesztésébe, ezáltal kiterjesztve a felhasználók és a partnerek számát, kimondatlanul azonban inkább a Linux visszaszorítása lehet az első számú feladat. A kihívás nem kicsi, hiszen a Linux igen széles körben támogatott, a fejlesztői közössége pedig nem csak egyetemistákból és megszállottakból áll, hanem olyan nagyvállalatok programozóiból, mint a HP, az Oracle, az IBM vagy az Intel.

Fejlesztőktől fejlesztőknek

A Sun eredetileg már 2004-ben közzé akarta tenni a Solaris teljes forráskódját, azonban licencproblémák miatt ez meghiúsult. A vállalatnak végig kellett ellenőriznie az operációs rendszer teljes forrását annak érdekében, hogy ne maradjon benne egyetlen, jogilag kikezdhető programsor sem. Ez a folyamat jelenleg is zajlik, ez hátráltatja az adminisztrációs eszközök forráskódjának megjelenését.

DTrace
A Sun januárban tette közzé az első modult a Solarisból, a DTrace teljesítmény-elemző modult, amely több mint 90 ezer sorból áll. A DTrace képes egy szoftvert alkotóelemeire szedni futás közben, ezáltal feltérképezve annak erőforrás- felhasználását, és azt, hogy mely processzeket mely programok veszik igénybe. Ellentétben más, hasonló technológiákkal, ez a szoftver nem igényli az operációs rendszer speciális verzióját. A DTrace támogatása a Solaris kernel szerves részét képezi, és használata nem jár érzékelhető teljesítmény- csökkenéssel.

A cég az OpenSolaris projekttel a fejlesztőket célozza meg, ezért a közösség munkája teljesen nélkülözi a Sunra jellemző kommunikációs fogásokat és a puszta műszaki tartalomra koncentrál, például a Solaris fejlesztőinek saját jegyzeteire, illetve az általuk összeállított segédanyagokra, példákra, hibakeresési segédletekre. A programozóknak, akik saját kódot szeretnének a Solarisba illeszteni, egy szerződést kell aláírniuk, amely a szerzői jogokat részben a Sun kezébe adja.

Saját licenc

A Solaris kódja a Sun által kidolgozott Community Development and Distribution License (CDDL) alatt kerül nyilvánosságra. A licenc nem engedi a Solaris és a Linux szoftverek keveredését, közös felhasználását, azonban lehetővé teszi olyan projektek áttérítését, amik meghatározott nyílt forrású licencek alapján készültek. A lépés nem meglepő: a Sun nem szeretné saját operációs rendszerének technológiáit a rivális operációs rendszerek részeként látni.

A licenc összesen 1600, Solaris-technológiákkal kapcsolatos szabadalmat ad a nyílt forrású közösség kezébe. A Sun állítása szerint a vállalat azért teszi közzé szellemi tulajdonát, hogy minimalizálja a szellemi tulajdonjogok által érzékelhető negatív hatásokat, amik leginkább a fejlődő piacokat sújtják. A cég vezetői korábban is élesen kritizálták a jelenleg elterjedt nyílt forrású licenceket, például a GPL-t, mivel annak alapelvei "gazdasági imperializmushoz" vezetnek és végső soron az Egyesült Államoknak kedveznek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról