Szerző: Ady Krisztián

2005. június 22. 13:22

Újabb DVD-kalózokat fogtak a miskolci rendőrök

A Miskolci Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának munkatársai lassan rettegett hírnévre tehetnek szert az internetes állománycserélők és filmkalózok körében; újabb sikeres akciót hajtottak végre Miskolcon és környékén. A miskolci rendőrök az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány (ASVA) kezdeményezésére több mint ezer darab kalóz DVD-t foglaltak le hét személynél, akik a lassan már közismert Mátrix DC++ hub-on tették közzé a tőlük megvásárolható filmek listáját.

[HWSW] A Miskolci Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának munkatársai lassan rettegett hírnévre tehetnek szert az internetes állománycserélők és filmkalózok körében; újabb sikeres akciót hajtottak végre Miskolcon és környékén. A miskolci rendőrök az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány (ASVA) kezdeményezésére több mint ezer darab kalóz DVD-t foglaltak le hét személynél, akik a lassan már közismert Mátrix DC++ hub-on tették közzé a tőlük megvásárolható filmek listáját.

Megint a Mátrix

A listák egyenként 800-2000 filmet tartalmaztak. A hét személy ellen eljárás indult, akik a lefoglalás pillanatában is nagy mennyiségű, jogvédelem alatt álló tartalmat osztottak meg a Mátrix fájlcserélő rendszeren keresztül. Egymással alkottak egy kisebb fájlcserélő társaságot is, amely tagjai személyenként 50 – 100 gigabájt filmes tartalmat osztottak meg illegálisan.

A Miskolci Rendőrség már korábban is "csapást mért" az egyik hazai állománycserélő rendszerre: a szakemberek március végén leplezték le a DC++ egyik hazai hubját, amelynek száz fő feletti felhasználói tábora több terabájtnyi illegális tartalmat osztott meg egymással. Ezt megelőzően a budapesti rendőrség akciója nyomán bénult meg hazánk egyik legnagyobb hubja, a most is érintett Mátrix.

Egy levágott fej helyére kettő nő

A DC++ és más fájlcserélő hálózatok lehetővé teszik, hogy felhasználók ezrei egy időben nagymennyiségű tartalmat osszanak meg egymással, melyek jelentős része szerzői jogvédelem alatt álló mű. Az internetes kalózkodás -- mint ahogyan most is -- sokszor összekapcsolódik a kalózkodás tradicionális formáival, azaz a letöltött DVD-k illegális másolásával és árusításával.

A megbénult hálózatok azonban rövid leállást követően újra működőképesek lesznek: szkeptikusok szerint a DC++ és Bittorrent rendszerek működését egyszerűen képtelenség megakadályozni. Az elkobzott szervereket újabbak váltják fel, a torrenteket -- a letölthető állományok adatait -- tartalmazó oldalakat pedig szűk, "megbízható" fehasználókat tömörítő körben, meghívásos rendszerben teszik csak elérhetővé.

A mostani ügyben a rendőrség a Büntető Törvénykönyvbe ütköző, szerzői és kapcsolódó jogok megsértésének bűncselekménye miatt nyomoz. Az elkövetők – a bűncselekménnyel okozott vagyoni hátrány nagyságától függően – több évi szabadságvesztéssel is büntethetők.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról