:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. június 14. 10:23

Szétválasztja nemrég egyesített nyomtatási és személyi számítógépes részlegeit a HP

Todd Bradley
Todd Bradley
[HWSW] Alig öt hónappal azután, hogy a Hewlett-Packard egyesítette személyi számítógépes és nyomtatási üzletágait, most ismét szétválasztja őket. A nyomtatási részleget továbbra is Vyomesh "VJ" Joshi vezeti, a PC-s üzletág élére pedig azt a Todd Bradleyt nevezték ki, aki februárig a PalmOne elnök-vezérigazgatója volt, korábban pedig a Gateway regionális vezetőjeként dolgozott.

Az első jelentős változás

A mostani lépés az első jelentős változás, amely a nemrég kinevezett új elnök-vezérigazgató, Mark Hurd nevéhez köthető. Egyesek szerint kézenfekvő, hogy Carly Fiorina egyik legvitatottabb, és talán a "bukásához" közvetlenül is hozzájáruló döntését az új vezető "korrigálja". Elemzők üdvözölték a döntést, szerintük ugyanis a PC-s és nyomtatási üzletág túlságosan különbözött egymástól, ami megnehezítette a vezetésüket. A vállalat nem részletezte a most bejelentett lépés okait, a cég szóvivője csupán annyit közölt, hogy a lépések nyomán egyszerűsödik a menedzsment és a szervezeti felépítés, javul a versenyképesség és a költségstruktúra.

A HP legfényesebben teljesítő részlege már régóta a nyomtatási divízió, amely évek óta masszívan nyereséges, a vállalalat nettó profitjának háromnegyedét ez a divízió termeli ki. A PC-üzletág teljesítménye hullámzó, bár az utóbbi időben minden negyedévben némi nyereséget tudott felmutatni. A Personal Systems Group (PSG) a legutóbbi negyedévben 6,4 milliárd dollár bevétel mellett 147 millió dollár üzemi eredményt ért el.

Piaci elemzők már többször felvetették annak lehetőségét, hogy a HP leválasztja nyomtatási vagy személyi számítógépes üzletágát, Bradleynek pedig van tapasztalata ezen a területen, ugyanis akkor vette át a PalmOne irányítását, amikor az a Palmból kiválva megkezdte önálló működését. Szakértők azonban úgy látják, a PC-üzletág elválasztása a nyomtatási részlegtől és Bradley kinevezése nem feltétlen ilyen tervek jele.

HP-Gateway házasság?

Már korábban is napvilágot láttak olyan elemzői javaslatok, amelyek szerint a HP-nek le kellene választania a PC-s üzletágat, majd fel kellene vásárolnia a Gatewayt. "Ugyanazon elvek, amelyek a HP-Compaq egyesüléshez vezettek, most azt sugallják, hogy a HP PC-részlege és a Gateway összeolvadása lesz a közvetkező konszolidációs lépés" -- írta februárban Andrew Neff, a Bear Stearns befolyásos szakértője. Az akvizíció révén a cég nem csak piaci részesedését növelhetné, hanem a méretgazdaságosságból kifolyólag a költségeket is vissza tudná szorítani -- véli Neff.

A HP és a Gateway személyi számítógépes üzletága még ki is egészíti egymást, előbbi cég ugyanis főképp a vállalati piacon népszerű, a Gateway pedig a kiskereskedelemben erős. A 2004-es eladási adatok alapján a Gateway a Dell és a HP mögött a harmadik legnépszerűbb PC-gyártó volt az Egyesült Államokban, piaci részesedése 5,1 százalékot tett ki.

Elemzők szerint a változás kedvező hatással lesz a nyomtatási részlegre is, ugyanis az üzletágat vezető Vyomesh Joshi mostantól jobban tud koncentrálni a nyomtatási piac változásaira, noha VJ korábban többször is hangsúlyozta, hogy megbirkózik az egyesített divízió vezetésével.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 02:13

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.