:

dev archívum - 2005 január

2005
január

0

Zeneszámok mellett mozifilmeket is kínál majd a Napster

2005. január 25. 13:16

[News.com] A legális online zeneletöltő szolgáltatást nyújtó Napster elnök vezérigazgatója, Chris Gorog a Cannes-i Midem zenei konferencián nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a Napster hamarosan letölthető mozifilmeket is kínáljon regisztrált felhasználóinak. A Napster jelenleg körülbelül 1 millió online zeneszámot nyújt az internetezőknek és a második legnagyobb zeneáruház az Apple iTunes Music Store-t követően.

0

Legális zeneletöltés fillérekért

2005. január 25. 12:58

A profi kinézetű orosz AllofMP3.com internetes zenebolt kínálatában számtalan előadó szerepel, a látogatók több mint 300 ezer dalból válogathatnak és a külföldi, sőt a magyar árakhoz képest is fillérekért tölthetik le őket. Egy teljes album MP3 formátumban kevesebb mint 300 forintért vehető meg, állítólag teljesen legálisan.

0

A Google saját webböngészőt tervez?

2005. január 25. 10:09

[BetaNews] Egyre megalapozottabnak tűnik az a feltételezés, hogy a Google saját webböngésző készítésén gondolkodik. Míg korábban csak vad pletykának tűnhetett az elképzelés, most a Google egyik pillanatról a másikra megszerezte magának Ben Goodgert, a Firefox vezető fejlesztőjét. A hírről elsőként hétfőn, Goodger blogján lehetett olvasni, aki állítása szerint továbbra is nagyrészt változatlan szerepet fog betölteni a Mozilla projektben, függetlenül attól, hogy honnan kapja a fizetését.

0

Nemzetbiztonsági aggályok miatt akár meg is hiúsulhat az IBM-Lenovo ügylet

2005. január 24. 11:43

Nemzetbiztonsági szempontból aggályos lehet, ha az IBM PC-gyártó részlege a kínai Lenovo kezébe kerül, ezért a decemberben bejelentett ügylet akár meg is hiúsulhat -- állítja belsős forrásokra hivatkozva a Bloomberg. A külföldi befektetéseket vizsgáló bizottság (Committee on Foreign Investments in the United States, CFIUS) egyes, magukat megnevezni nem kívánó tagjai attól tartanak, hogy amennyiben a Lenovo felvásárolja az IBM PC-divízióját és átveszi annak amerikai telephelyeit, a későbbiek során ipari kémkedési célokra, katonai titok kicsempészésére használhatja azokat.

0

Hamarosan megvásárolható lesz az első holografikus adattároló rendszer

2005. január 24. 10:30

Átlátszó lemezek, melyek elképzelhetetlenül sok adatot tárolnak? Bélyeg méretű kis plasztiklapocskák, melyekről egész estés mozifilmeket nézhetünk meg kifogástalan minőségben? Nem, ez nem a Star Trek egyik epizódjának filmkockája, nem egy galaktikás novella apró kiragadott részlete, hanem a meglepően közelinek tűnő jövő víziója.

0

A Microsoft új keresője kategóriákba rendezi a találatokat

2005. január 24. 08:54

[BetaNews] A Microsoft Research megkezdte annak az új keresőtechnológiának a tesztelését, ami képes a találatokat előre meghatározott kategóriákba csoportosítani. A Search Result Clustering (SRC) névre hallgató módszerben nem csak a Microsoft lát fantáziát: az AOL Search is múlt héten kezdte meg a technológia használatát.

0

Piacfigyelő: mi várható 2005-ben?

2005. január 20. 13:35

Az idei év az informatikai piacon véleményem szerint a korábban elkezdődött konszolidációs folyamatok tetőzésének lesz az időpontja. Vállalatok egész sora fog eltűnni, legnagyobbrészt felvásárlások és összeolvadások miatt. A legnagyobbak tovább híznak, sok piacról egyszerűen eltűnnek a közepes versenyzők. Vagy felvásárolja őket egy nagyobb cég, vagy pedig a futottak még kategóriába csúsznak le.

0

Letartóztatták a webkamerákat kukkoló vírus szerzőjét

2005. január 20. 12:01

[News.com] A spanyol rendőrség letartóztatott egy 37 éves programozót Madridban, akit egy olyan vírus megírásával vádolnak, mely segítségével az áldozatok webkamerája felett át lehetett venni az irányítást és Big Brother házat lehetett varázsolni a felhasználók otthonából. A vírust állománycserélő hálózatokon keresztül terjesztették, kép- illetve hangállománynak álzácva.

0

Összefogás a gyermekbarát internetért

2005. január 20. 10:33

Három civil szervezet -- a A Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE), a Magyar Tartalomipari Szövetség (Matisz) és az Informatikai Érdekegyeztető Fórum (Infórum) -- valamint támogatóként az informatikai tárca összefogásával indult kezdeményezés a gyermekek számára biztonságos internetért.

0

Megszólalt a Lasco.A mobilvírus írója

2005. január 19. 14:38

[Neowin.net] Az antivírus cégek kritikái miatt megszólalt a legújabb mobilvírus, a Lasco.A vírus brazil fejlesztője. A riói Marcos Velasco a finn IT-magazinnak, az ITviikko-nak nyilatkozott motivációiról, valamint az antivírus cégek szkepticizmusáról: Demonstrálni akartam hogyan működik ez a féreg. A vírus forráskódját azért tettem elérhetővé, mert a Kaspersky kutatói nem hitték el, hogy én írtam a vírust.

0

Az Electronic Arts a világ legnagyobb szórakoztató vállalata kíván lenni

2005. január 18. 13:36

[BBC] Nagyratörő álmokat dédelget az Electronic Arts, a játékszoftver-kiadó pár éven belül a világ legnagyobb szórakoztató vállalatává kíván válni, megelőzve a filmstúdiókat és tévécsatornákat is. Az EA azonban nem kíván mozifilmek vagy tévéműsorok készítésébe fogni, kizárólag azzal foglalkozik majd, amivel eddig: játékok fejlesztésével és kiadásával.

0

Csak 2007-től támogatják majd a DDR2 memóriamodulokat az AMD processzorai?

2005. január 18. 09:50

[X-bit labs] A The Inquirer informatikai bulvárlap legújabb információi szerint az AMD idén már valószínűleg nem épít be DDR2-támogatást Socket 939 és 940 tokozású processzoraiba, az új tipusú memóriamodulokat csak az 1207 tűvel ellátott, 2007-ben megjelenő új processzorok támogatják majd. A korábbi pletykák szerint az AMD 2005-ben olyan Athlon 64 vagy Opteron processzorokat jelentetett volna meg, melyek beépített memóriavezérlője támogatta volna a DDR2 modulokat is. Az AMD nem kommentálta a weblap értesüléseit.

0

Letölthető az ATI idei első, 5.1-es meghajtóprogram-csomagja

2005. január 18. 08:33

Megjelent, és helyből, FTP-szerverünkről is letölthető az ATI Radeon videokártyákhoz készült Catalyst meghajtóprogram-csomag első 2005-ös, 5.1-es verziója. Szerverünkön a Catalyst Control Center nélküli , 22,8 megabájtos csomagot tettük elérhetővé. A Catalyst csomagok minden ATI Radeon videokártyát támogatnak.

0

A Microsoft szerint a Media Player biztonságos

2005. január 17. 13:11

Egy hete látott napvilágot az a hír, amely szerint az interneten olyan Windows Media videofájlok terjednek, amelyek letöltése és megtekintése után a felhasználó számítógépe trójai programmal fertőződik meg. A biztonsági résre a spanyol Panda cég bukkant.

0

2004 a HWSW szerkesztőinek szemével -- második rész

2005. január 14. 16:08

Cikkünk előző részében a HWSW szerkesztői bemutatták a számukra legfontosabb, legérdekesebb híreket, és azt is elmondták, melyek voltak azok az események, amelyek a legnagyobb csalódást váltották ki belőlük. Most a számunkra legkedvesebb termékekkel és technológiákkal, vállalatokkal és emberekkel folytatjuk a sort.

0

Harmadszor is megrendezésre kerül a PHP Konferencia

2005. január 14. 11:24

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Webalkalmazások Fejlesztése Szakosztálya az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola kiemelkedő támogatásával immár hagyományosan megrendezi a Harmadik Magyarországi PHP Konferenciát . Az előző két év hasonló eseményei után az igen sikeres PHP RoadShow rendezvények tapasztalatait ötvözve a szokásos szervezői csapat készül a konferenciára. A helyszín ezúttal is az iskola 1146, Budapest, Cházár A. u. 10. szám alatt található épülete, az időpont 2005. március 12., szombat. A rendezvény látogatása ingyenes.

0

Látogatás a budapesti adatkicserélő központban

2005. január 13. 09:10

Az Interware Rt. meghívására bejutottunk a hazai internet szíveként számontartott fővárosi adatkicserélő központba. A BIX (Budapest Internet Exchange) több helyszínen működik, mi a leghíresebb, a Victor Hugo utcában található központot tekinthettük meg, és amit ott láttunk, az minden elképzelésünktől eltérő volt.

0

Így láttuk a tavalyi évet -- 2004 a HWSW szerkesztőinek szemével

2005. január 7. 15:06

Most következő cikkünk rendhagyó és reményeink szerint hagyományteremtő, ugyanis a HWSW-től megszokott objektivitás helyett lapunk szerkesztőinek személyes véleményét tükrözi a 2004-es évvel kapcsolatban. Írásunk első részében az év legfontosabb híreit, legnagyobb meglepetéseit és csalódásait vesszük sorra.

0

A Windows NT öröksége

2005. január 5. 14:48

A mai Windowsok mind a hajdani Windows NT technológiájára épülnek. De mit is jelent az, hogy NT? A rutinos olvasók rögtön rávágják, hogy New Technology, azonban nem ez a teljes igazság. Cikkükből erre, és sok más érdekes részletre is fény derül a Microsoft első szerverekbe szánt operációs rendszerének fejlődésével kapcsolatosan.

0

Beépített merevlemezt tartalmaz a Samsung zenelejátszós mobilja

2005. január 3. 14:09

Immár a világ második legnagyobb mobiltelefongyártója a koreai Samsung, amely láthatólag nem pihen a babérjain, hanem újabb és újabb készülékekkel igyekszik meghódítani a vevők szívét. A vállalat nemrégiben elkészített egy Thor névre hallgató mobiltelefont, amely valószínűleg sosem kerül piacra, csupán afféle ilyet is lehet koncepció, azonban mindenképpen megérdemli, hogy szót ejtsünk róla.

0

Valóságos pénznyelő volt az IBM PC-gyártó üzletága

2005. január 3. 10:19

Az IBM december elején jelentette be, hogy személyi számítógépes üzletágát összesen 1,75 milliárd dollárért a kínai Lenovónak adja el. Az ügylettel kapcsolatban az amerikai hatóságokhoz benyújtott dokumentumokból kiderül, hogy a divízió 2004. június 24-ig összesen 973 millió dollár veszteséget volt kénytelen elkönyvelni. A tavalyi első félévben a részleg 5,2 milliárd dollár forgalom mellett 139 millió dollár veszteséget termelt.