Szerző: Ady Krisztián

2005. június 17. 14:51

Villámgyors állománycserélő rendszert fejlesztettek ki a Microsoft kutatói

A Microsoft kutatói egy internetről letölthető dokumentum szerint megoldást tudnak nyújtani a Bittorrent és az ahhoz hasonló állományterjesztési rendszerek egyik gyenge pontjára. Az Avalanche névre keresztelt technológia alkalmazásával a jelenleginél is sokkal gyorsabban terjedhetnének az állományok a peer-to-peer (P2P) hálózatokon.

[HWSW] A Microsoft kutatói egy internetről letölthető dokumentum szerint megoldást tudnak nyújtani a Bittorrent és az ahhoz hasonló állományterjesztési rendszerek egyik gyenge pontjára. Az Avalanche névre keresztelt technológia alkalmazásával a jelenleginél is sokkal gyorsabban terjedhetnének az állományok a peer-to-peer (P2P) hálózatokon.

Lassú indulás

A Cambridge-i kutatólaboratóriumban kifejlesztett módszer a Bittorrenthez hasonló alapokra épül, a protokoll lényegében teljesen azonos módszer alapján terjeszti az állományokat. A Bittorrent rendszer lényege, hogy a már megszerzett állományrészletet a kliensek, a letöltők is továbbszolgáltathatják más letöltők számára, még azelőtt, mielőtt a teljes állománnyal rendelkeznének. Ez a rendszer már jelenleg is gyors terjedést biztosít a hagyományos módszerek, például egy FTP-szerverhez képest.

A rendszernek azonban van egy gyenge pontja, mely akkor jelentkezik, ha nagy állományokat próbálunk meg sok felhasználóhoz egyszerre eljuttatni. Amíg csupán egyetlen szerver rendelkezik az állománnyal, mindaddig nem tud az állomány gyorsabban terjedni, amíg az első peerek (letöltők, akik maguk is továbbküldhetik az állományok egyes részleteit) minden egyes szeletet magukénak nem tudhatnak, azaz az egész állománnyal nem rendelkeznek. Ahogy közeledünk az állomány letöltésének végéhez, úgy lassul be letöltésünk -- ez a megoldás kifejezetten lassú kezdeti terjedési sebességet okoz.

Egyszerű, de nagyszerű

Az Avalanche ezt úgy próbálja megakadályozni, hogy az állományokat nem sok azonos, a file egyedi részeit tartalmazó szeleteire bontja -- melyekből mindegyikkel rendelkeznünk kell, egyetlen szelet hiánya is eredménytelen letöltést eredményez, hiszen nem állítható elő az eredeti állomány --, hanem olyan letölthető szeleteket készít, melyek kódolva tartalmazzák az állomány más szeleteihez tartozó részleteit is.

Megfelelő mennyiségű, más állományrészleteket is tartalmazó kódolt szeletek összegyűjtésével akkor is visszaállítható a teljes állomány, ha a régi terjedési módszerrel ellentétben a szeletek bizonyos darabjait le sem töltöttük. A Microsoft kutatói ezt még meg is fejelték azzal, hogy az egyes peerek maguk is készítenek saját letöltött állományrészleteikből újabb kombinációkat, különböző állományrészleteket tartalmazó szeleteket, majd ezeket továbbítva hozzájárulhatnak a gyors állománycseréhez.

Az így letöltött részletekből hamarabb összeállhat az egész állomány, mintha az teljesen szabályos, egyedi adatsorozatokat tartalmazó szeletekre lett volna szabdalva, akkor is, ha nem rendelkezünk az összes szelettel, melyet az eredeti küldő útjára engedett a világhálón.

Csak legális felhasználásra

Az Avalance-ra alapozott rendszereket a Microsoft természetesen csakis legális célokra kívánja majd felhasználni. A P2P állományterjesztési technológia előnyeit, többek között a Bittorrentet egyre több vállalat fedezi fel: ahogyan a DivX videotömörítés is az internet sötét zugaiból bukkant elő, a jelenleg hasonlóképpen "sötét oldalhoz" sorolt állománycserélő rendszereket is egyre több cég használja állományai, programjai, anyagai terjesztéséhez. Többek között az angol BBC is ilyen technológiára alapozott terjesztési teszteket folytat az internetes TV-sugárzással kapcsolatosan.

A Microsoft kutatói szerint az Avalance kétszer, háromszor gyorsabb terjedést biztosít a jelenleg használt protokollokhoz képest, a peerek oldalán alkalmazott újrakódolási rendszer pedig további 20-30 százalékkal növelheti a terjedési sebességet. Az ötlet zseniális és nagyszerű, már csak egyetlen kérdés maradt: vajon hány hét múlva találkozhatunk hasonló módszerrel a jelenleg alkalmazott P2P protokollokban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról