dev archívum - 2005 május

2005
május

0

ATI CrossFire: két grafikus kártya, nagyobb teljesítmény

2005. május 31. 10:53

Az NVIDIA által bevezetett SLI -re válaszul az ATI Technologies is bemutatta saját fejlesztésű technológiáját, amely lehetővé teszi két grafikus kártya beépítése révén növelni a teljesítményt. A megoldás a korábban rebesgetett AMR és MVP helyett végül a sokkal jobban hangzó CrossFire nevet kapta.

0

Már a könyvekben is keres a Google

2005. május 31. 09:25

A már-már hagyományosnak tekinthető béta állapotban indította el a könyvekben keresni képes, print.google.com címen elérhető új szolgáltatását a Google. A sokat kritizált, szakemberek szerint a kulturális egyensúlyt is felborító új szolgáltatás már most több ezer könyv anyagában képes villámgyorsan bármit megtalálni, az adott oldalt a képernyőre varázsolni.

0

Kétmagos Athlon: drágább mint a Pentium

2005. május 31. 09:23

Az AMD a tajvani Computex kiállításon mutatta be kétmagos asztali processzorait. Az Athlon 64 X2 lapkákat a vállalat teljesítményre éhes otthoni felhasználóknak ajánlja, főképp digitális médiafeldolgozáshoz. Az AMD szerint az Athlon 64 X2 bizonyos esetekben akár 80 százalékkal is gyorsabb lehet elődjénél.

0

A kéretlen levelek özöne teszi megbízhatatlanná a fejlődő országok hálózatait

2005. május 30. 13:46

[News.com] A fejlődő országok erőfeletti felzárkózási kísérletei ellenére tovább nőhet a globális digitális szakadék az OECD legfrissebb jelentése szerint. A lemaradásban lévő országok, mint Malajzia, Nepál és Nigéria nehezenn kiépített internethálózatai ki vannak téve olyan terheléseknek, mint például a kéretlen levelek, ezek az országok pedig sem technikai felkészültséggel, sem hálózati sávszélességgel és tőkével nem rendelkeznek ahhoz, hogy harcoljanak ezen problémák ellen.

0

Később támogatja csak a 64 bites Windowst az ASUS egyik Athlon 64-es noteszgépe

2005. május 26. 09:46

[osnews] Meglepő és mulatságos: az egyik legnagyobb gyártó, a tajvani ASUS egyik noteszgépe nem támogatja jelenleg a Microsoft nemrég piacra dobott 64 bites operációs rendszerét, a 64 bites Windows XP-t. Mindez teljesen természetes lenne, ha történetesen nem egy AMD Athlon 64 processzorral szerelt notebookról lenne szó.

0

Nyári ADSL-akció a HWSW-nél

2005. május 25. 16:27

A HWSW és az Externet közös akciójában július 31-ig kedvezményes áron fizethet elő szélessávú internetszolgáltatásra, ráadásul mindezt kényelmesen, a HWSW Online Informatikai Hírmagazin oldalain teheti meg. Ha most fizet elő bármely ADSL szolgáltatásunkra *, augusztus 31-ig elengedjük a havidíjának felét, teljes havidíjat csak ezt követően kell fizetni. Sőt, ha előrefizetett (prepaid) csomagjainkat választja, még alacsonyabb havidíjakon juthat szélessávú internethez. Az HWSW DSL már havi bruttó 2995 forinttól kínál korlátlan ADSL előfizetést a nyári hónapokban!

0

Linuxos internetböngésző tenyérgépet kínál mobiljaihoz a Nokia

2005. május 25. 15:54

Eddig járatlan utat célzott meg legújabb termékével a Nokia: a New Yorkban, a LinuxWorld eseményen bemutatott Nokia 770 Internet Tablet készülékben nem található mobiltelefon. A zsebben elférő, levelezést, internetböngészést nyújtó linuxos készülék kiváló kiegészítője lehet egy Bluetooth kapcsolatot támogató Nokia telefonnak, így akár azt is mondhatjuk, hogy egy speciális tenyérgépet dob piacra hamarosan a vállalat.

0

A Windows-lefagyások harmadát kémprogramok okozzák

2005. május 25. 10:41

[News.com/HWSW] A második szervizcsomaggal (SP2) frissített Windows XP operációs rendszerek tizenötször ellenállóbbak az interneten terjedő legveszélyesebb férgekkel szemben -- derül ki a Microsoft belső vizsgálatából, amelynek eredményét Jason Garms, a redmondi vállalat rosszindulatú programokkal foglalkozó szakértője ismertette egy ausztrál biztonsági konferencián.

0

A buherarádiókat is támogatni fogja az új iTunes szoftver

2005. május 24. 14:13

[News.com] Maga Steve Jobs, az Apple elnök-vezérigazgatója mutatta be a Wall Street Journal technológiai konferencián az újságíróknak, miképpen lesznek könnyen rendszerezhető, menedzselhetők és iPod lejátszókra letölthetők az interneten fellelhető podcast adások -- a szoftver két hónapon belül megjelenő, 4.9-es verziója ugyanis már támogatni fogja a buherarádióként is ismert ingyenes tartalmakat.

0

Linuxos biztonságban erősít a Novell

2005. május 24. 13:17

A Novell bejelentette, hogy felvásárolta az Immunix vállalatot, az egyik vezető linuxos alkalmazásbiztonsági megoldásszállítót. Az Immunix fejlesztette ki az AppArmort, amely a ma elérhető egyik leghatékonyabb és legkönnyebben használható alkalmazásbiztonsági rendszer Linuxon. A felvásárlás után a termék Novell AppArmor powered by Immunix néven fog megjelenni.

0

Ötvenezer forintért lesznek megvehetők a PhysX fizikai gyorsítókártyák

2005. május 20. 13:21

Az E3 kiállításon a világ első, PC-kbe szánt fizikai gyorsítóchipjének gyártója, az AGEIA közölte, hogy a lapkát tartalmazó bővítőkártyák mintadarabjai a harmadik negyedévben lesznek elérhetők. Ez alapján valószínűsíthető, hogy a karácsonyi szezonban már a polcokon is megtalálhatók lesznek, mégpedig olyan gyártók kínálatában, mint az ASUS vagy a Club 3D. A hírek szerint a kártyák bolti ára 249 és 299 dollár (~50-60 ezer forint) között alakul majd.

0

Az Internet Explorer motorjának használatára is képes a Netscape 8

2005. május 19. 14:22

Hosszas bétatesztelést követően megjelent a Netscape webböngésző legújabb, 8-as változata. Az egyelőre angol nyelven települő alternatív böngésző webes telepítőjét FTP-szerverünkre is letükröztük . A Netscape legújabb szoftvere alapvetően a Firefox böngészőre épül, azonban akár weboldalanként is választhatjuk az Internet Explorer motor használatát is. A telepítés során megadhatjuk, hogy a Netscape az általa biztonságosnak ítélt weboldalakon -- kompatibilitási okokból -- automatikusan az Internet Explorer böngészőmotort használja.

0

A Microsoft már készíti a Visual Studio 'Hawaii' verzióját is

2005. május 19. 10:26

[eWeek] Ugyan még meg sem jelent a Visual Studio 2005, a Microsoft már párhuzamosan készíti a fejlesztőeszköz következő két változatát, az Orcas-t és a Hawaii-t -- tudhatták meg a vállalathoz közeli források. A Hawaii teljesen új felhasználói felületet és eszközöket tesz majd elérhetővé, megjelenésére pedig legalább 2008-ig kell várni.

0

Fórum: le kellene cserélni végre a gőzmozdonyt a Sulinet Expressz előtt

2005. május 19. 10:14

Korábbi kritizáló írásunk, a Sulinet Expressz sötét oldala valódi indulatokat korbácsolt fórumunkban, azzal minden hozzászóló egyetért, hogy a rendszer továbbra sem előnyére változik. Egyes fórumtagok azonban odáig merészkedtek, hogy megoldásokat kerestek a SEx problémáira, ötleteket adva a felső köröknek, felhívva figyelmüket arra, miképpen szolgálhatná a rendszer az önös érdekek helyett valóban a köz javát.

0

Egyre több országban bukkan fel a Commwarrior mobil vírus

2005. május 18. 11:44

Olaszországban is észlelték a Commwarrior mobil vírust. Kevesebb mint egy hónapon belül ez a harmadik ország, ahol az okostelefonokat fertőző kártevő felbukkant -- állítja az F-Secure biztonsági cég. A Commwarrior eredetileg Írországból származik.

0

Menetrendszerűen megérkeztek az ATI májusi meghajtóprogramjai

2005. május 18. 10:21

Helyből, FTP-szerverünkről is letölthetők az ATI Radeon videokártyákhoz készült Catalyst meghajtóprogram-csomagok legújabb, 5.5-es verziószámú, májusi változatai. Szerverünkön a Catalyst Control Centert is tartalmazó, 32 megabájtos csomagot és a 64 bites Windows XP operációs rendszerekhez készült meghajtóprogramot is elérhetővé tettük a normál vezérlőpulttal felszerelt változat mellett. A Catalyst csomagok minden ATI Radeon videokártyát támogatnak.

0

Google: sötét erő születhet

2005. május 18. 09:42

Ha valakit minden nap látsz, fel sem tűnik hogy meghízott, vagy új frizurája van. Talán ezért van az, hogy szinte senki nem látja, miben is mesterkedhet fölöttünk a Google.

0

Biztonsági rést rejt az Intel Hyper-Threading technológiája

2005. május 17. 09:49

Egy pénteken nyilvánosságra hozott tanulmány szerint az Intel Hyper-Threading technológiája komoly biztonsági sebezhetőséget rejt magában. A Pentium 4, Pentium Extreme Edition, Pentium D és Xeon chipekbe beépített megoldás lehetővé tesz két programszál párhuzamos futását egy processzormagon.

0

Egy belügyminisztériumi informatikai tender margójára

2005. május 16. 23:23

A Központi Pénzügyi és Szerződéskötési Egység (CFCU) márciusban tendert hirdetett informatikai eszközök szállítására a Magyar Köztársaság Belügyminisztériuma irányítása alá tartozó szervezetek részére, a határon átnyúló szervezett bűnözés és az illegális bevándorlás megelőzése érdekében.

0

Védelmi pénzt kérne a felhasználóktól a Microsoft

2005. május 13. 11:34

[CRN/WSJ/HWSW] A Microsoft közölte hogy egy éves előfizetési díjért igénybe vehető biztonsági szolgáltatást indít otthoni felhasználók és kisvállalatok számára, amelynek keretében védelmet nyújt a vírusok, férgek, trójaik, kémprogramok, valamint az internetről érkező egyéb támadások ellen. A Windows OneCare névre keresztelt szolgáltatás automatikusan elvégez bizonyos karbantartási feladatokat is, például töredezettségmentesíti a merevlemezt, biztonsági másolatot készít a felhasználó adatairól és szükség esetén vissza is állítja azokat.

0

Hatalmas teljesítményű a Creative új audioprocesszora

2005. május 12. 15:22

A Creative az E3 vásáron mutatja be hatalmas teljesítményű X-Fi audioprocesszorát és az általa készített Xtreme Fidelity audioszabványt. Az X-Fi audioprocesszor és az Xtreme Fidelity kombinációja a Creative reményei szerint drámai javulást eredményezhet az MP3-rögzítés és -lejátszás, a PC-s játékok, valamint a filmek hangzása terén.

0

Valódi hibrid DVD-formátumot szülhet a Sony és a Toshiba tárgyalása

2005. május 10. 16:54

[News.com] Vállalatokhoz közelálló források szerint igazi hibrid következő generációs DVD-lemezhez vezethet a Sony, a Toshiba és a Matsushita (Panasonic) között zajló, következő generációs Blu-Ray és HD-DVD formátumok jövőjéről szóló tárgyalás. A legfrissebb hírek szerint a vállalatok közös formátuma a Sony lemezstruktúrájára és a Toshiba szoftveres adattovábbító és másolásvédelmi megoldásaira támaszkodna. Bár a forrás megbízhatónak tűnik, azt továbbra sem tudni, hogy mikor várható -- ha egyáltalán várható -- a közös formátum véglegesítése, a végső megállapodás bejelentése.

0

Különösen kritikus besorolású biztonsági hiba a Firefoxban

2005. május 10. 11:57

Három hónapon belül negyedik alkalommal fedeznek fel kritikus hibát a nyílt forrású Firefox böngészőben: a Mozilla Foundation önkénteseinek csipkednie kell magát, ugyanis a hírek szerint egy, a Firefox 1.0.3-ban és a korábbi verziókban található biztonsági rés kihasználásához szükséges kódok már a világhálón terjednek.

0

Magyarországon is elstartoltak a Turion 64 notebookok

2005. május 9. 13:45

Hivatalosan is elrajtolt Magyarországon az AMD Turion 64 mobiltechnológiája. Az Expert Computer jóvoltából múlt héten megrendezett partin a világ második legnagyobb processzorgyártójának régióbeli képviselője mellett több gyártó notebook modelljei is bemutatásra kerültek. A Turion 64 segítségével az AMD a mobilpiacon a korábbinál sikeresebben veheti fel a küzdelmet legnagyobb riválisával, az Intellel, miközben olyan szegmensekbe is beléphet, ahol korábbi termékeivel képtelen volt megjelenni.

0

Windows alatt is elérhető az Apple Bonjour hálózati protokollja

2005. május 9. 13:25

Windows operációs rendszer alá is elérhetővé vált az Apple Bonjour protokollja , melyet más néven zero-configuration networking, azaz konfigurációmentes hálózati protokollnak is hívnak. A Windows 2000/XP operációs rendszerek alá feltelepíthető Bonjour (korábban Rendezvous néven ismert) szoftver a hálózaton található szolgáltatások, eszközök és számítógépek automatikus felismerését végzi el, egyszerűsítve a helyi hálózat használatát.

0

A Longhorn grafikus képességei

2005. május 8. 18:46

A Windows Hardware Engineering Conference (WinHEC) programjában számtalan előadás szerepelt, amik az új generációs Windows grafikus képességeit és megjelenítési rétegének felépítését mutatták be.

0

Elindult az IBM 48 órás programozói bajnokság

2005. május 6. 16:00

Az IBM Magyarország idén is meghirdette 48 órás programozói bajnokságát a felsőoktatási intézmények diákjai számára, mely ma 14 órától 2005. május 8-án 14 óráig tart. A bajnokság helyszíne az ELTE Informatikai Kara, fővédnöke pedig Kovács Kálmán, informatikai és hírközlési miniszter.

0

Kétezer végpont és gigantikus mennyiségű kábel a Művészetek Palotájában

2005. május 6. 13:43

A NextiraOne Magyarország 2004. januárjában nyerte el a Művészetek Palotája teljes informatikai és telekommunikációs hálózatának megvalósítására kiírt pályázatot, 2004 őszére, az épületegyüttes átadásának és teljes körű beüzemelésének időpontjára pedig már kiépített telefonhálózat és modern munkaállomások álltak rendelkezésre a Nemzeti Hangversenyteremnek, a Ludwig Múzeumnak és a Fesztivál Színháznak is otthont adó intézményben. A projekt összértéke 300 millió Ft volt.

0

Követik a sávszélességbővítést az Axelero Kábelnet csomagok is

2005. május 6. 11:15

Követik a sávszélesség-bővítéssel megemelkedett ADSL-csomagok sebességét az Axelero Kábelnet csomagok is, bár ez nem jár együtt automatikus sebességemelkedéssel -- hivatalosan ennyit közölt lapunkkal a T-Online nevet minap felvett Axelero sajtóosztálya. Az Axelero hivatalos fórumán megjelent, bennfentesektől elhangott információk alapján azonban már nagyjából megjósolható, pontosan milyen lépést is jelent ez a mondat. A következő információkat mindenesetre fenntartásokkal kérjük kezelni.

0

Több év börtön is várhat az amerikai kézikamerás kalózokra

2005. május 5. 16:14

[Reuters] Az Egyesült Államok elnöke, George Bush egy olyan törvényt írt alá tegnap, amely akár 3 év börtönre is ítélheti azokat az embereket, akik moziban vesznek fel filmet videokamera segítségével. A törvény egyúttal szigorítja a számítógépes bűncselekményekkel kapcsolatos büntetési tételeket is, mint például a informatikai rendszerekbe történő behatolás, vagy jogvédett tartalmak belső forrású terjesztése -- azaz azt az esetet, ha egy médiaipari alkalmazott csempészi ki az anyagot.

0

Tovább gyorsíthatja a böngészést a Google új béta szolgáltatása

2005. május 5. 13:21

Újabb béta szolgáltatással bővült a Google kínálata: a Google Web Accelerator kifejezetten a szélessávú internetezők böngészését hivatott még gyorsabbá tenni. A saját számítógépre települő Google proxy bármilyen böngészővel használható, de a Firefox és az Internet Explorer programokat automatikusan be is konfigurálja.

0

Xbox konzolon is fut majd a Mandriva LE 2005 Linux disztribúció

2005. május 5. 10:49

[Neowin] Különleges Linux disztribúció kiadásával ünnepelte nemrég névváltását a Mandriva, most pedig már 64 bites x86 processzorokat támogató változatban is le lehet tölteni a 3 CD-s, vagy 1 DVD-s Mandriva Limited Edition 2005 operációs rendszert. A magyar tükörszerverekről is bezerezhető csomagban nem csak a Firefox 1.0.2-es verzióját, Webcontent RSS-olvasó modult, a Gnome 2.8.3 és KDE 3.3.2-es (néhány 3.4-es módosítással együtt) ablakkezelő rendszereket találhatjuk meg, hanem szoftveres hangkeverővel is bővült a kiadás.

0

EU: a kulturális örökséget digitalizálni kell -- vagy elveszik

2005. május 4. 12:47

[AFP] Az Unió jelenlegi elnöke, Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök cselekvésre szólított fel az európai kulturális örökség megőrzése érdekében. Juncker az öreg kontinens kulturális miniszterei és mintegy 800 művész előtt tartott beszédében azt a programot támogatta, amelynek ötlete a francia nemzeti könyvtár vezetőjétől és elismert történészétől, Jean-Noel Jeanneney-tól származik. A program grandiózus célja, hogy digitalizálja az írott európai műveket, biztosítva azok fennmaradását és ismertségét az elkövetkező idők technológiai világában.

0

Az idén érkező új Xbox támogatni fogja a PC-s perifériákat is

2005. május 4. 10:23

[hírösszefoglaló] A gamesindustry.biz információi szerint Bill Gates az üzleti írók találkozóján bejelentette, hogy a Xenon kódnévre hallgató új Xbox konzol még 2005-ben megjelenik. Gates arról is beszámolt, hogy az Xbox kezelőfelülete nagyban hasonlítani fog a Microsoft Media Centeréhez és lehetővé fogja tenni képek nézegetését, a tévézést és természetesen a zenehallgatást is.

0

Május közepéig várhatóan lezajlik az újabb ADSL sávszélességemelés

2005. május 3. 10:37

Amit arról korábban beszámoltunk, a Matáv Rt. -- mint ADSL alaphálózati szolgáltató -- a novemberi sávszélességemelést követően újabb díjtalan és teljesen automatikus bővítést hajt végre minden egyes ADSL-előfizetője vonalán. A fórumunkon is megjelent, matávos körlevél adatai alapján az átállítást hivatalosan május 2-ától kezdve, várhatóan május 15-éig hajtják végre.

0

A Microsoft bloggerekkel népszerűsíti a Longhornt

2005. május 3. 09:13

[BetaNews/HWSW] Egyre közeledik a Longhorn első bétájának megjelenése, amely a hivatalos információk szerint június 30-ára várható. A Microsoft azonban ezennel új stratégiát választott és a szoftvert kiválasztott önkéntesekkel, bloggerekkel szeretné népszerűsíteni. A Team 99 névre hallgató csoport lesz a közeljövőben az a hírforrás, ami értesíteni fogja a fejlesztőket és a felhasználókat az új generációs operációs rendszer legfrissebb képességeiről.

0

Podcasting: buherarádió, vagy új kommunikációs modell?

2005. május 3. 09:02

Betelefonálós kívánságműsorokkal ma már nehéz izgalomba hozni a rádióhallgatókat, ezért a San Franciscó-i Infinity társaság most egészen másfajta interaktivitást ajánl közönségének. Az Infinity újabban az egyre népszerűbb "háztáji" rádiózás, a podcasting rendkívül gyors felfutásából próbál profitálni.

0

Fotók megjelenítésére alkalmas a Samsung legújabb merevlemezes lejátszója

2005. május 2. 11:59

[Clubic.com] Az Apple iPod Photo lejátszójával, valamint más gyártók képek megjelenítésére is képes audiolejátszóival versenyezhet a Samsung legújabb merevlemezes készüléke, az YH-925 jukebox. A 20 gigabájtos merevlemezzel és színes kijelzővel szerelt készülék nem csak audioszámok megszólaltatására, hanem JPG formátumú képek bemutatására is képes.

0

Újra feltalálták a néma hangrendszert

2005. május 2. 08:52

[technewsworld] Elwood Woody Norris közel 30 embernek mutatta be legújabb találmányát: egy alumínium, négyzet alakú frekvenciakibocsátó eszközt, amely például egy CD-lejátszóhoz is csatlakoztatható. A találmány képes arra, hogy a hozzá beérkező hangot oly módon továbbítsa használója felé, hogy azt rajta kívül senki más se hallja.