Szerző: Ady Krisztián

2005. június 7. 12:43

Erőforrásigényes a QuickTime 7 for Windows előzetes változata

Az Apple tegnapi, mondhatni történelmi jelentőségű bejelentése mellett eltörpült a QuickTime 7 multimédiás szoftver új változatának bemutatása. Az április végén megjelent, a Mac OS X operációs rendszer új változatával, a Tigrissel megérkezett QuickTime 7 elsőként próbálható ki Windows operációs rendszerek alatt is egy előzetes verzió segítségével.

[HWSW] Az Apple tegnapi, mondhatni történelmi jelentőségű bejelentése mellett eltörpült a QuickTime 7 multimédiás szoftver új változatának bemutatása. Az április végén megjelent, a Mac OS X operációs rendszer új változatával, a Tigrissel megérkezett QuickTime 7 elsőként próbálható ki Windows operációs rendszerek alatt is egy előzetes verzió segítségével.

A csodakodek

A QuickTime 7 for Windows publikus előzetese, úgynevezett preview változata már támogatja a H.264 videokodeket is, így az Apple oldaláról elérhető speciális előzeteseket is meg lehet a PC-ken tekinteni. A H.264 kodek használatával kisebb fájlméret mellett jobb képminőség, nagyobb, akár HDTV felbontás is elérhetővé válik.

A QuickTime 7 emellett további újdonságokat is ígér: többcsatornás hangzást, továbbfejlesztett kezelőfelületet, konfigurálásmentes streaminget és átméretezés közbeni folyamatos lejátszást. A szoftver Pro változatával nem csak lejátszani lehet, hanem használatba is lehet venni a H.264 kodeket, így saját anyagokból is kiváló minőségű digitális anyag készíthető. Az új verzió már a háttérben is képes exportálni a megvágott anyagot, illetve VB scriptekkel automatizálható a munka.

Erőforrásigényes

Előzetes tesztunk szerint a QuickTime 7 for Windows preview változata meglehetősen erőforrásigényes. Míg a NeroVision Express 3 alkalmazással készített H.264 AVC tesztállományaink normál felbontás esetén kifogástalanul lejátszhatók voltak a gépeinken, addig a QuickTime 7 PC-s verziója még a 480 soros .mov állományokat sem volt képes ugyanezzel a hardverrel normálisan, megfelelő képkockaszámmal lejátszani.

A H.264 kodekkel kapcsolatos műveleteket remélhetőleg a közeljövőben megjelenő következő generációs grafikus processzorok is gyorsítani fogják, az már bizonyos, hogy az ATI R520 lapkája támogatást nyújt majd a kodekhez. A H.264 kodek része a következő generációs DVD szabványoknak is, mind a HD-DVD lemezek, mind a Blu-Ray lemezek tartalmazhatnak majd ilyen videotömörítési megoldással rögzített, nagyfelbontású videoanyagokat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról