Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Erőforrásigényes a QuickTime 7 for Windows előzetes változata

Ady Krisztián, 2005. június 07. 12:43
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Az Apple tegnapi, mondhatni történelmi jelentőségű bejelentése mellett eltörpült a QuickTime 7 multimédiás szoftver új változatának bemutatása. Az április végén megjelent, a Mac OS X operációs rendszer új változatával, a Tigrissel megérkezett QuickTime 7 elsőként próbálható ki Windows operációs rendszerek alatt is egy előzetes verzió segítségével.

hirdetés
[HWSW] Az Apple tegnapi, mondhatni történelmi jelentőségű bejelentése mellett eltörpült a QuickTime 7 multimédiás szoftver új változatának bemutatása. Az április végén megjelent, a Mac OS X operációs rendszer új változatával, a Tigrissel megérkezett QuickTime 7 elsőként próbálható ki Windows operációs rendszerek alatt is egy előzetes verzió segítségével.

A csodakodek

A QuickTime 7 for Windows publikus előzetese, úgynevezett preview változata már támogatja a H.264 videokodeket is, így az Apple oldaláról elérhető speciális előzeteseket is meg lehet a PC-ken tekinteni. A H.264 kodek használatával kisebb fájlméret mellett jobb képminőség, nagyobb, akár HDTV felbontás is elérhetővé válik.

A QuickTime 7 emellett további újdonságokat is ígér: többcsatornás hangzást, továbbfejlesztett kezelőfelületet, konfigurálásmentes streaminget és átméretezés közbeni folyamatos lejátszást. A szoftver Pro változatával nem csak lejátszani lehet, hanem használatba is lehet venni a H.264 kodeket, így saját anyagokból is kiváló minőségű digitális anyag készíthető. Az új verzió már a háttérben is képes exportálni a megvágott anyagot, illetve VB scriptekkel automatizálható a munka.

Erőforrásigényes

Előzetes tesztunk szerint a QuickTime 7 for Windows preview változata meglehetősen erőforrásigényes. Míg a NeroVision Express 3 alkalmazással készített H.264 AVC tesztállományaink normál felbontás esetén kifogástalanul lejátszhatók voltak a gépeinken, addig a QuickTime 7 PC-s verziója még a 480 soros .mov állományokat sem volt képes ugyanezzel a hardverrel normálisan, megfelelő képkockaszámmal lejátszani.

A H.264 kodekkel kapcsolatos műveleteket remélhetőleg a közeljövőben megjelenő következő generációs grafikus processzorok is gyorsítani fogják, az már bizonyos, hogy az ATI R520 lapkája támogatást nyújt majd a kodekhez. A H.264 kodek része a következő generációs DVD szabványoknak is, mind a HD-DVD lemezek, mind a Blu-Ray lemezek tartalmazhatnak majd ilyen videotömörítési megoldással rögzített, nagyfelbontású videoanyagokat.