dev archívum - 2005 február

2005
február

0

Elindult a Google filmkereső szolgáltatása

2005. február 28. 10:25

Elindult a Google filmkereső szolgáltatása, ami a filmek adatainak, jellemzésének és kritikáinak megjelenítésén kívül segít azt is megtalálni, hogy hol játsszák az alkotást. A filmek adatai a movie: keresőszóval találhatóak meg a Google kereső használatával.

0

Az IBM-nek korlátoznia kellene külföldiek bejutását két épületébe

2005. február 25. 12:34

[WSJ/HWSW] Az IBM és a szövetségi hatóságok arról tárgyaltak, hogy amennyiben a Nagy Kék személyi számítógépes részlegét eladja a kínai Lenovónak, nemzetbiztonsági kockázatok miatt korlátoznia kellene külföldiek bejutását két létesítményébe -- állítja egy belsős forrás.

0

Nem megerősítésre van szükség, hanem a visszavonás lehetőségére

2005. február 25. 10:38

Pár napja olvasgattam az MSDN magazint és egy számomra elsőre meglehetősen meglepő, azonban mélyen elgondolkodtató írást találtam az {end bracket} gondolatébresztő cikksorozat részeként. Az alább olvasható vélemény Davis S. Platt ott megjelent írása alapján született.

0

Letölthető a Firefox böngésző új, biztonsági hibákat foltozó verziója

2005. február 25. 10:23

Megjelent és a Mozilla weboldaláról letölthető a Firefox webböngésző legújabb, elsősorban biztonsági frissítéseket tartalmazó 1.0.1-es verziója. A Windows, Linux és Mac OS X operációs rendszerek alatt futó szoftver magyar nyelvű, lokalizált windowsos változatát FTP-szerverünkön is elérhetővé tettük.

0

Szigorítja a Windows termékaktiválását a Microsoft

2005. február 25. 09:29

A Microsoft újabb lépést tesz annak érdekében, hogy visszaszorítsa Windows platformjának illegális felhasználását. Február 28-tól kezdve nem lesz lehetőség arra, hogy a Windows XP operációs rendszereket a nagyobb nemzetközi szoftverdisztribútoroknak (OEM) biztosított, tényleges aktivációt nem igénylő termékkulcsokkal lehessen érvényesíteni. A változás a 20 legnagyobb Windows-alapú PC-ket szállító partnert érinti.

0

Itthon még csak álom egy teljes, országos webtérkép

2005. február 24. 15:06

Amint arról alig két hete beszámoltunk, a Google csendesen elindította Google Maps szolgáltatásának bétaváltozatát, amely egy teljesen interaktív, webes Egyesült Államok térkép: egyetlen weboldalon keresztül nyílik lehetőségünk várostérképek megtekintésére, úticélok (utcanév, házszám) kiválasztára és útvonaltervezésre is.

0

Kutatás-fejlesztési központot nyit hazánkban az SAP

2005. február 24. 14:24

Mai bejelentése szerint az SAP AG kutatás-fejlesztési központot hoz létre Magyarországon. A 2005 májusában 50 fős szoftverfejlesztői gárdával induló SAP Labs Hungary dolgozóinak száma 2006 végére el fogja érni a háromszázat. Hazánkban az SAP ellátásilánc-kezelő alkalmazásait fejleszik majd, a szakmai munkát Albrecht Diener, az SAP AG alelnöke és Supply Chain Development szervezetének vezetője fogja irányítani. A központ ügyvezető igazgatója Laure Le Bars lesz.

0

A Microsoft az SQL Server 2005 nyílt forrásúvá tételét fontolgatja

2005. február 24. 11:43

[News.com/HWSW] A Microsoftnál az utóbbi időben sokat gondolkodnak azon, hogy mely termékeket lehetne nyílt forrásúvá tenni. Tom Rizzo, az SQL Server részleg termékmenedzsereinek igazgatója arról számolt be, hogy a legfrissebb elképzelések szerint az SQL Server 2005 is részét képezi majd a szoftveróriás Megosztott Forráskód (Shared Source) kezdeményezésének.

0

Szoftveresen gyorsítja legújabb DVD-íróját a Pioneer

2005. február 24. 11:38

Új belső szoftvert, úgynevezett firmware-t jelentetett meg nemrég piacra dobott DVR-109 sorozatú DVD-írójához a Pioneer. Az új szoftverrel már 6x-os sebességű DVD-R DL és DVD+R DL (DL, Dual-layer, azaz kétrétegű) írásra lesznek képesek ezek a meghajtók. A korábbi szoftverrel a kétrétegű lemezeket csupán 4x-es sebességgel égették a Pioneer DVD-írói.

0

Jogsértő a filléres zeneletöltést kínáló orosz weboldal

2005. február 23. 10:14

Szerzői jog megsértésével kapcsolatos nyomozás célpontjává vált az orosz AllofMP3.com weboldal, ahonnan fillérekért lehet zenét letölteni. Az üzemeltetők állítása szerint az AllofMP3.com rendelkezik a zenék internetes terjesztésének jogával, azonban a lemezkiadók ezt kétségbevonták. Főleg az keltett gyanút, hogy olyan előadók dalai is megtalálhatók voltak a weboldal katalógusában, mint a Beatles, akikről tudvalevő, hogy soha senkinek nem engedélyezték anyagaik online terjesztését, a brit gombafejűek dalai az összes jelentős internetes zeneboltból hiányoznak.

0

Születőben az RSA új biztonsági specifikációja, az OTP

2005. február 22. 12:54

[eWeek/HWSW] Az RSA annak érdekében, hogy az OTP (one-time password, egyszer használható jelszó) technológiája minél előbb elterjedhessen a vállalati felhasználók körében, hat új nyílt specifikációt tesz közzé, hogy azokat nyilvános konzultáció keretében vitassák meg az iparág szereplői.

0

A Real Software szerint nevetséges a Microsoft IsNot szabadalma

2005. február 22. 11:26

[eWeek/HWSW] A Real Software azzal egy időben, hogy bejelentette Realbasic nevű alkalmazásfejlesztő szoftverének legújabb verzióját, egyben arra is kitért, hogy a Microsoft által bejegyezni kívánt IsNot szabadalom valamennyi BASIC-alapú programozási nyelvet hátrányosan érinthet.

0

A sávszélesség sosem elég

2005. február 21. 14:45

A Samsung bemutatta a világ első DDR3 szabványú memóriachipjét. A chipek az ígéretek szerint négyszer gyorsabbak, mint a jelenleg kapható DDR, és kétszer, mint a DDR2 lapkák. Cikkünkben bemutatjuk, hogy működnek a DDR memóriák és hogy miben jelent áttörést a korábbi generációkhoz képest a DDR3.

0

Újabb csata várható a böngészőpiacon

2005. február 18. 15:31

A Microsoft Internet Explorer részesedése az elmúlt évek során folyamatosan növekedett, ma már 90 százalék közelében jár. Úgy tűnik tehát, Redmond jött, látott és tartolt. Mások azonban úgy vélik, a Microsoft böngészőpiaci dominanciája tudatában egyszerűen elkényelmesedett.

0

Itthon a Microsoft nem cseréli a tüzet okozó Xbox-kábeleket

2005. február 18. 12:38

Megelőzés céljából nem kevesebb mint 14,1 millió Xbox játékkonzol elektromos kábelét cseréli ki ingyenesen a Microsoft, mielőtt a konzol bizonyos alkatrészei és a tápkábel csatlakozójának hibájából lakástüzek jönnének létre, vagy azok komolyabb égési sérüléseket okoznának.

0

Áprilisban érkezik az új Longhorn-előzetes

2005. február 18. 11:29

[Neowin/Microsoft Watch] A Microsoft a napokban jelentette be, hogy következő generációs operációs rendszerének, a Longhornnak az áprilisi WinHEC rendezvényen újabb fejlesztői előzetese jelenik meg, valamint várhatóan a Designed for Windows programról is friss információk birtokába juthatnak az érdeklődők.

0

Frissítette kémprogram-eltávolító alkalmazását a Microsoft

2005. február 18. 10:06

Frissített, 1.0.509 verziószámú változatot tett elérhetővé a Microsoft a január elején megjelentetett kémprogram-eltávolító alkalmazásából, a Windows AntiSpyware (Beta 1) programból, melyet a felhasználói visszajelzések alapján fejlesztettek tovább. Az újabb verzió stabilabb, gyorsabb működést ígér és javítottak a valós idejű védelmet nyújtó komponensen is.

0

A Microsoft frissített lejátszóprogrammal védekezik a Windows Media trójaik ellen

2005. február 17. 14:47

[Clubic.com, HWSW] A Microsoft tegnap elérhetővé tette Windows Media Player 10 lejátszóprogramja legújabb, 3802-es verziószámú változatát, mely védelmet nyújt a Windows Media Video (WMV) és Audio (WMA) állományokban elhelyezett trójaik ellen. A Microsoft korábban úgy nyilatkozott, hogy a jogkezelő technológián található biztonsági rés ellenére a lejátszóprogram biztonságos, a redmondi óriás azonban most mégis elérhetővé tett egy frissített verziót.

0

Magyar technológiai papírok -- kedvezően fogadta a börze a gyorsjelentéseket

2005. február 17. 11:54

Múlt hét végén, illetve e hét elején hozták nyilvánosságra negyedéves eredményeiket a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett hazai informatikai vállalatok. A Matáv kivételével kis szereplőknek számító társaságokról általánosságban elmondható, hogy a szervezeti, csoportszintű átalakulás folyamatában voltak tavaly, vagy vannak még mindig, amelyek célja egyöntetűen a jövőbeni teljesítmény fokozása, a növekedésre való felkészülés. Jelentős esemény a hazai tőzsdei, pláne technológiai papírok terén a Freesoft börzére való bevezetése, amely során a vállalat 693 millió forint friss tőkéhez jutott. Ezt az összeget a vállalat nem titkoltan akvizícókon keresztüli expanzióra kívánja fordítani. Lássuk, hogyan szerepeltek a BÉT-en jegyzett ICT-vállalatok.

0

Harc az államért: Microsoft vs. Linux Rt.

2005. február 10. 13:21

A széttöredezettnek tűnő magyar linuxosodás arányaiban megállja a helyét a külföldi összehasonlításokkal, jelentős a hazai fejlesztői közösség tevékenysége is, és ki fogja nőni magát mind keresleti, mind kínálati oldalról oda, ahol már a központi kormányzati beszerzések is foglalkoznak majd vele.

0

Béreljen zenét! Megéri!

2005. február 4. 13:19

[News.com] Az immáron fizetős szolgáltatásként működő Napster tegnap elindította Napster to Go üzletágát, amelynek keretén belül korlátan számú dalt ad bérbe a felhasználóknak, akik PC-jükön vagy hordozható lejátszójukon addig jogosultak azokat hallgatni, ameddig fizetik az előfizetési díjat.