dev archívum - 2005 november

2005
november

0

Bérelhető számítási kapacitás a HP-tól

2005. november 30. 13:36

A Sun Gridhez hasonló, közmű-jellegű informatikai szolgáltatással jelentkezett a Hewlett-Packard. A kedden bemutatott megoldás lényege, hogy a HP saját adatközpontjaiban, a saját gépein futtatja az ügyfelek számításigényes mérnöki alkalmazásait. A vállalat elsősorban pénzügyi szervezetektől, olajcégektől vagy az egészségügyi ipar szereplőitől várja a megrendeléseket.

0

Csúszik a Windows Vista második bétája

2005. november 30. 11:58

[eWeek/HWSW] Már közel két hete keringenek találgatások arról, hogy Windows Vista második bétája nem jelenik meg az ígért december elejei időpontban -- ezt tegnap a Microsoft hivatalosan is megerősítette. A csúszás okairól a vállalat nem kívánt nyilatkozni, azonban a jelek szerint a lépés hátterében komoly fejlesztési stratégiaváltás áll.

0

Megjelent a Firefox 1.5

2005. november 30. 09:53

A Mozilla Foundation korábbi ígéretéhez híven tegnap este kiadta a Firefox böngésző vadonatúj, 1.5-ös változatát, amely már a HWSW szerveréről is letölthető , igaz, egyelőre csak angolul. A szoftver a már korábban ismertetett újdonságokat tartalmazza, amelyek elsősorban a biztonságot érintik.

0

Hétfőtől szűri a kereséseket a Kazaa fájlcserélő

2005. november 29. 10:02

[News.com/HWSW] Úgy tűnik, végleg leáldoztak az egykori fájlcsere-király Kazaa szép napjai: az ausztrál bíróság arra utasította az üzemeltető Sharman Networks vállalatot, hogy a lemezkiadóktól kapott lista alapján szűrje a kereséseket a kliensprogramban. A Sharmannak december 5-ig kell kiadnia egy új Kazaa klienst, amelyben nem lehet a népszerű előadók nevére, albumokra és dalcímekre keresni, valamint minden lehetséges eszközzel rá kell vennie a felhasználókat hogy az új klienst használják.

0

Megszűnik a Sygate Personal Firewall

2005. november 29. 09:20

[News.com] Holnapután már nem lesz elérhető az egyik legnépszerűbb személyi tűzfal, a Sygate Personal Firewall (SPF), ugyanis a vállalatot felvásároló Symantec a termékvonal megszüntetése mellett döntött. A Symantec augusztusban jelentette be a Sygate bekebelezését, az ügylet nemrégiben zárult le. A vevő szerint a Sygate Personal Firewallnak nincs keresnivalója a piacon a Norton Personal Firewall mellett, így megszüntetik a termék értékesítését. A Symantec továbbra is fejleszteni és támogatni fogja a Sygate vállalati alkalmazásait.

0

Egyszerű, könnyen megjegyezhető webcímeket kínál egy holland cég

2005. november 28. 15:49

[IDG News/HWSW] A jelenlegi névfeloldási rendszer mellé a holland UnifiedRoot új, párhuzamos címtartományt vezet be, aminek célja az egyszerűbb, jobban népszerűsíthető webcímek létrehozása. A jelenlegi domainnév-rendszer megköveteli a legfelsőbb szintű domainek (például .hu, .com., .net) használatát, amelyek az új rendszerben elhagyhatóak, így akár mindössze egy szóból állhat egy weboldal címe, ami a vállalatok számára vonzó lehetőséget kínálhat.

0

Microsoft: a következő Office már nyílt szabványra épül

2005. november 25. 15:42

[eWeek/HWSW] A Microsoft hétfőn váratlan bejelentéssel szolgált: a következő generációs Office által alapértelmezésként használt dokumentum-formátumokat nyílt szabvánnyá kívánja tenni, hogy ezáltal bárki fejleszthessen azokat kezelni, írni és olvasni képes szoftvereket. A redmondi óriás újabb lépésként szerdán közzétette az implementációhoz szükséges licencet is.

0

Új trónkövetelő az ATI-tól?

2005. november 25. 12:33

[x-bit labs] A pletykák szerint az ATI már javában készíti új csúcsprocesszorát, amellyel visszahódíthatja a trónt az NVIDIA-tól, illetve az 512 megabájt memóriával szerelt GeForce 7800 GTX videokártyáktól, amelyek ma egyértelműen uralják a teszteket.

0

Új funkciókkal bővült az Oracle Enterprise Manager

2005. november 25. 09:37

Az Oracle bejelentette az Oracle Enterprise Manager 10g második verzióját, amely számos új felügyeleti, működésfigyelési és automatikus konfigurálási funkcióval egyszerűsíti az alkalmazások, szolgáltatások és infrastruktúrakomponensek telepítését és használatát a grid computing környezetekben.

0

Gartner: a Windows 2000-t használó cégek mihamarabb váltsanak Vistára!

2005. november 24. 14:38

[News.com] A Gartner piackutató cég nemrégiben némileg finomította, pontosította azt a jelentését, amelyben azt állította hogy 2008 előtt felesleges bevezetni a Microsoft következő generációs asztali operációs rendszerét, a Windows Vistát. A most napvilágot látott elemzésben a Gartner hangsúlyozza, hogy azoknál a cégeknél, ahol még Windows 2000-et használnak, a lehető leghamarabb javasolt az átállás a Vistára.

0

Közös biztonságpolitikán dolgoznak a rivális böngészők fejlesztői

2005. november 24. 14:00

[PC World/HWSW] A négy legelterjedtebben használt böngésző, az Internet Explorer, a Mozilla Firefox, az Opera és a Konqueror fejlesztői közül néhányan kötetlen személyes találkozót tartottak néhány napja Torontóban, aminek eredményeként sikerült alapvető biztonsági kérdésekben közös nevezőre jutniuk.

0

Kritikus biztonsági hiba az Internet Explorerben

2005. november 22. 14:39

A Secunia biztonsági cég egy kritikus sebezhetőséget fedezett fel az Internet Explorerben, amelyet kihasználva a támadók tetszőleges programot futtathatnak le az áldozat számítógépén, így adatokat tulajdoníthatnak el vagy törölhetnek, esetleg átvehetik az irányítást a rendszer felett.

0

Megérkezett az Xbox 360

2005. november 22. 09:20

Néhány órával ezelőtt útjára indult a Microsoft második generációs konzolja, az Xbox 360: a redmondi óriás a Mojave sivatagban tartott, nagyszabású Zero Hour rendezvénysorozaton adta át az első darabokat a boldog tulajdonosoknak. A vállalat Xbox 360 konzolja mától, azaz 0 óra 1 perctől megvásárolható az Egyesült Államokban, összesen 4500 üzletben. A készülékhez azonnal 18 játék érhető el, köztük olyan nagy nevek, mint a Call of Duty 2, a Need for Speed: Most Wanted, a Madden NFL 06, a Project Gotham Racing 3 vagy a Peter Jacksons King Kong, illetve 13 különféle kiegészítő periféria.

0

A korábbi iPodokon is nézhető videó az iPodLinux segítségével

2005. november 21. 16:56

A nyílt forráskódú Linux segítségével korábbi iPod modellek, akár a legrégebbi, első generációs iPod-ok is képesek lehetnek videók lejátszására -- legalábbis ezt állítják az iPodLinux projekt fejlesztői. Az uClinux portolásán dolgozók szerint a kernel minden hardverelemet támogat az iPodokban, melyeket a grafikus felület felváltására feltöltött podzillán keresztül el is lehet érni.

0

Az internetes keresés már majdnem olyan népszerű mint az e-mailezés

2005. november 21. 15:36

A keresők használata egyre nagyobb szerepet kap az online időtöltésben -- derül ki a Pew Internet & American Life legújabb felméréséből, amely megállapítja, hogy az amerikai felnőtt internetezők közül 60 millióan keresik fel rendszeresen valamelyik keresőoldalt. Utoljára tavaly júniusban készült hasonló kutatás, amely szerint 38 millióan használták rendszeresen a keresőket, vagyis bő egy év alatt a felhasználók száma mintegy 55 százalékkal emelkedett.

0

Boltokban kapható a Skype

2005. november 21. 12:16

[News.com/HWSW] A Skype internettelefont eddig csak azok ismerhették, akik rendszeresen interneteztek, mostantól azonban a szélesebb közönséghez is eljuthat a szoftver híre. Az Egyesült Államok egyik legnagyobb elektronikai áruházlánca, a RadioShack ugyanis mintegy 3 ezer üzletében árulni fogja a Skype Starter Kitet, amely a kliensprogramon kívül egy headsetet, valamint 30 perc vezetékes vagy mobil beszélgetésre jogosító bónt tartalmaz.

0

DRM, szeretem -- a digitális jogkezelő rendszerek dicsérete

2005. november 21. 10:41

Pontos adataim bár nincsenek, de szerintem olvasóink, ahogyan az internetezők és számítógéphasználók többsége már megsértette valamilyen formában a szerzői jogokat -- akarva vagy akaratlanul, szoftverrel, zenével, filmmel vagy például könyv fénymásolásával.

0

Ingyenes adatbáziskezelő az IBM-től is?

2005. november 21. 10:21

[News.com/HWSW] Az Oracle és a Microsoft után hamarosan az IBM is ingyenes adatbáziskezelővel jelentkezhet, a vállalat ugyanis fontolgatja, hogy a DB2-ből kiad egy belépő szintű változatot annak érdekében, hogy megnyerje a fejlesztőket. Az IBM-nek ugyan jelenleg is van ingyenes adatbázisa, a Java-alapú Cloudscape, illetve a DB2-ből is elérhető egy ingyenes változat, azonban ez egy PHP fejlesztői csomag része.

0

A nemzetközi helyzet fokozódik: a HP átállhat a HD DVD támogatói közé

2005. november 17. 16:17

[News.com/HWSW] A Blu-ray Disc érdekcsoport közölte, hogy nem támogatja a HP által javasolt változtatásokat a szabványban, ami végső esetben akár azt is eredményezheti, hogy a kaliforniai PC-gyártó szakít a Sony által vezetett szövetséggel és végül a rivális HD DVD támogatói közé állhat.

0

Magyar nyelvű kezelőfelülettel kényeztet az Ansys szórakoztató számítógépe

2005. november 17. 14:53

Az egri Ansys teljesen új megközelítésen alapuló otthoni számítógépet dobott a magyar piacra. Az egyszerűen csak HTPC (home theater PC) névre keresztelt készülék érdekessége, hogy kezelőfelületét kifejezetten tévés megjelenítéshez szabták, ráadásul teljes egészében magyar nyelven kommunikál a felhasználóval.

0

Magyarországon is bemutatkozott a Microsoft új alkalmazásplatformja

2005. november 17. 14:07

2005. november 7-én, San Franciscóban Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója bejelentette a Microsoft alkalmazásplatformjának új generációját képviselő SQL Server 2005, és Visual Studio 2005 piacra kerülését és ismertette a BizTalk Server 2006 megjelenésével kapcsolatos részleteket.

0

A világ legerősebb AGP-s grafikus kártyája

2005. november 15. 12:12

[x-bit labs] Kapóra jöhet a Diamond Multimedia ajánlata azoknak, akik az ATI legújabb X1800 grafikus processzorát szeretnék számítógépükbe építeni, azonban nem rendelkeznek PCI Express foglalattal. A chip natív PCI Express felületű ugyan, azonban az ATI Rialto bridge segítségével akár AGP kivitelű kártyák is építhetők rá, épp ilyen megoldást hirdet weboldalán a Diamond.

0

Reklámokat jelenítene meg az ingyenes Windows?

2005. november 15. 11:33

[News.com/HWSW] Egy belsős dokumentum tanúsága szerint a Microsoft annak a lehetőségét vizsgálja, hogy egyes népszerű alkalmazásaiból olyan ingyenes változatot adjon ki, amely használat közben reklámokat jelenít meg. A CNET úgy tudja, a redmondi vállalat azt is fontolgatja, hogy a Windows operációs rendszerből adjon ki egy ilyen verziót.

0

ADSL2 elsőként a Panteltől

2005. november 15. 10:58

A PanTel Távközlési Kft. új akciót indított, s a mai nappal bevezette következő generációs, ADSL2-alapú internetszolgáltatást is tartalmazó csomagját. Az országosan elérhető kisvállalati (PanTel PAKK) csomag mellett a Pantel piacra vezette a Dinamit csomagot , mely elsőként Budapest V., VI., és VII. kerületeiben érhető el.

0

Az otthonokban és a munkahelyeken is terjednek az azonnali üzenetküldők

2005. november 11. 10:56

[News.com] Egy felmérés szerint a fiatalok az e-mail helyett egyre inkább az azonnali üzenetküldőket (instant messenger, IM) részesítik előnyben az online kommunikációban. Az America Online megbízásából készített tanulmány megállapítja, hogy az amerikai (13-21 éves) fiatalok 66 százaléka már több azonnali üzenetet küld mint e-mailt. Tavaly ez az arány még csak 49 százalék volt, ami arra utal, hogy látványosan növekszik az azonnali üzenetküldők népszerűsége.

0

Első születésnapját ünnepli a Firefox

2005. november 10. 15:27

Tegnap ünnepelte első születésnapját a Firefox, 2004. november 9-én jelent meg ugyanis a nyílt forrású böngésző 1.0 változata. A Firefox nem csak szimplán népszerű lett: egyenesen átformálta a böngészőpiacot, jelentős részesedést hódított el az Internet Explorertől, fejlesztésre ösztönözte a Microsoftot, valamint a többi böngészőgyártót is.

0

Színes, hajlítható és nyomtatható kijelző a Siemenstől

2005. november 8. 14:15

A Siemens újabb fantasztikus filmekből, regényekből ismerős álmot válthat hamarosan valóra, a vállalat fejlesztői szerint ugyanis akár már 2007-ben piacra kerülhetnek azok az újságok, kartondobozok, vagy egyszerűen matricák, jegyek, melyeken már egy hajlékony, színes kijelzőt és akár az energiát biztosító akkumulátort is elhelyezték. A kijelzőt egyszerűen rá lehet nyomtatni bármilyen anyagra, papírra, kartondobozra.

0

Megjelent az SQL Server 2005 és a Visual Studio 2005

2005. november 8. 12:26

Az új fejlesztői platform erősen fókuszál az üzleti intelligenciára, ami valamennyi új Microsoft termékben megfigyelhető, legyen szó a most bejelentett alkalmazásokról, vagy akár a még korai állapotban létező Office 12-ről, és az annak részeként érkező Office szerverekről.

0

A zeneipar bezáratta a Grokster fájlcserélőt

2005. november 8. 10:42

A zeneipar jogi nyomására bezárt a Napster utáni korszak egyik legismertebb fájlcserélője, a Grokster, amely a lemezkiadók elleni küzdelem egyik élharcosa volt. A cég weboldalán ma már csak egy rövid üzenet tájékoztatja az érdeklődőket arról, hogy a szolgáltatás a jelenlegi formájában megszűnt. Sok legális fájlcserélő létezik, de ez nem tartozik közéjük -- olvasható a www.grokster.com oldalon.

0

Közös KKV-megoldás az IBM és az Oracle kínálatában

2005. november 8. 09:16

Az IBM Magyarország és az Oracle Hungary közös értékesítési stratégiát dolgozott ki a hazai piaci igényeknek megfelelően, amelynek keretében a cégek kis- és középvállalatok számára kínálják az Oracle JD Edwards EnterpriseOne vállalatirányítási rendszert az IBM iSeries 520-as és 550-es szerverein.

0

A Novell elkötelezett az asztali Linuxok mellett

2005. november 7. 15:34

[eWeek/HWSW] A Novellnél esedékes elbocsátások kapcsán külföldi lapokban olyan pletykák láttak napvilágot, amelyek szerint a vállalat megszünteti az asztali gépekre és munkaállomásokra szánt Linux-változatok forgalmazását és kizárólag a szervertermékekre összpontosít. Jól értesült források azt rebesgetik, hogy a Novell számos nyílt forrású projekten dolgozó fejlesztőt is elbocsát.

0

Amerikában törvény kötelezné a hot spotok tulajdonosait a tűzfalas védelemre

2005. november 7. 13:38

[News.com/HWSW] Egy törvénytervezet szerint az a New York-i személy vagy vállalat, amely vezeték nélküli Wi-Fi hozzáférési ponttal rendelkezik és nem védi megfelelően a hálózatot a támadásoktól, törvénysértést követ el. A jogalkotók azt szeretnék elérni, hogy mindenki, aki nyilvános hot spotot üzemeltet, kötelező jelleggel helyezzen üzembe egy gatewayt illetve tűzfalat a támadások kiszűrésére.

0

Microsoft: élőben, egyenesben

2005. november 7. 10:59

Bár a Microsoft már korábban megteremtette a platformot arra, hogy a vállalatok képesek legyenek kihasználni az internet adta lehetőségek egy részét folyamataik javítására és költségeik csökkentésére, azonban a széles felhasználói rétegeket elérő internetes szolgáltatások terén mindeddig a konkurencia mögött kullogott.

0

Boltokban a Nokia linuxos internetböngésző tenyérgépe

2005. november 7. 10:56

[infoSync] A Nokia bejelentette, hogy rövid időn belül kapható lesz Nokia 770 tenyérgépe, a vállalat megkezdte a linuxos internetböngésző szállítását partnerei számára. A New Yorkban, a LinuxWorld eseményen bemutatott Nokia 770 Internet Tablet készülékben nincs mobiltelefon, a zsebben elférő, levelezést, internetböngészést nyújtó linuxos készülék viszont kiváló kiegészítője lehet egy Bluetooth kapcsolatot támogató Nokia telefonnak.

0

Ingyenes adatbázis az Oracle-től

2005. november 3. 09:13

Az Oracle bejelentette ingyenes, belépő szintű adatbáziskezelőjét, amelynek bétaverziója máris letölthető , a végleges változat az év későbbi részében várható. Az Oracle 10g Express Editiont (XE) a vállalat elsősorban fejlesztőknek, adminisztrátoroknak és diákoknak kínálja ismerkedési céllal, valamint saját alkalmazásaik fejlesztéséhez és telepítéséhez. Emellett a független szoftverszállítók és a hardvergyártók is ingyenesen forgalmazhatják alkalmazásaikkal és termékeikkel, illetve beágyazhatják azokba.

0

Itanium-alapú blade szerver a HP kínálatában

2005. november 1. 10:15

A HP 2006 elején Itanium 2 processzoros blade szervert hoz forgalomba. Rich Marcello, a HP üzleti kritikus szerverekért felelős részlegének vezetője szerint azoknak szánják az Itanium-alapú blade-eket, akik már rendelkeznek HP blade szerverekkel, azonban egyes feladataik esetében már kinőtték az x86-os rendszerek kapacitását.