:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. június 22. 15:42

Megjelent az NVIDIA új generációs grafikus chipje, a GeForce 7800 GTX

A várakozásoknak megfelelően az NVIDIA ma bejelentette vadonatúj grafikus processzorát, a korábban G70 kódnéven ismert GeForce 7800 GTX-et.

[HWSW] A várakozásoknak megfelelően az NVIDIA ma bejelentette vadonatúj grafikus processzorát, a korábban G70 kódnéven ismert GeForce 7800 GTX-et.

Nem a GTX a csúcsváltozat?

Specifikációk tekintetében a GeForce 7800 GTX nem szolgál váratlan újdonságokkal, a paraméterek már régóta ismertek: 430 MHz-es órajel, 24 pixelfutószalag, 8 vertexfeldolgozó egység, 1200 MHz-es GDDR3 memória szükséges ahhoz, hogy a G70 a jelenleg elérhető legnagyobb teljesítményű grafikus chip legyen a fogyasztói piacon.

A GeForce 7800 GTX nem csak a futószalagok és a vertexfelolgozó egységek számában, hanem azok felépítésében is különbözik a GeForce 6800-tól, így egy órajelciklus alatt összesen háromszorr többet tud végrehajtani a gyakran használt szorzatösszeg (multiply add) utasításból. Ennek köszönhetően a G70 látványosan gyorsabb az elődjénél, az NVIDIA állítása szerint bizonyos esetekben közel két és félszeres teljesítmény-növekedés is tapasztalható.

Akinek nem lenne elég a GeForce 7800 GTX teljesítménye, az biztos örül annak, hogy a legújabb hírek szerint nem a GTX lesz a család csúcsmodellje, azaz a G70-ből készül egy még magasabb órajelű, még gyorsabb kiadás is, ennek pontos paramétereiről minden bizonnyal az ATI R520 júliusra időzített megjelenése után dönt az NVIDIA.

Kevesebbet fogyaszt és hűteni sem kell (nagyon)

A 302 millió tranzisztorból álló G70 chipeket a Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) gyártja 110 nanométeres csíkszélességgel. Talán a kiforrott gyártástechnológiának köszönhető, hogy az igen összetett chip nem igényel extrém hűtést, legalábbis a referenciakártyák megelégszenek egyetlen kártyahellyel.

Könnyen elképzelhető, hogy a később megjelenő csúcsváltozat már nem éri be ennyivel és vastagabb hűtőbordát, nagyobb ventilátort kap, így akár két kártyahely is szükséges lehet a beépítéshez. Az NVIDIA állítása szerint a GeForce 7800 GTX nagyobb számítási teljesítménye ellenére csak fele annyit fogyaszt, mint a korábbi csúcsmodell, a 6800 Ultra. Ahogy a lenti képen is látható, a csúcskategótiás videokártyáknál megszokott kiegészítő tápcsatlakozó azért a GeForce 7800 GTX-en is megtalálható.

A GeForce 7800 GTX természetesen támogatja az SLI technológiát, két grafikus kártya összekapcsolásával ilyenkor látványosan növelhető a teljesítmény. A megszállottak így akár 2560x1600 pixeles felbontásban is játszhatnak kedvenc játékaikkal. Az új chip érkezése alkalmából az NVIDIA új meghajtóprogramot is kiadott, a ForceWare 75 már támogatja a vadonatúj grafikus processzort, tovább javítja az SLI-kezelést, illetve számos hibajavítást tartalmaz.

Az NVIDIA szerint a világ vezető videokártya-gyártói kivétel nélkül támogatják a GeForce 7800 GTX-et, a termékek pedig máris megtalálhatók az üzletek polcain, áruk 599 dollár, azaz 120 ezer forint körül várható.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 01:29

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.