Szerző: Budai Péter

2005. június 22. 10:04

Ismét összecsap ember és számítógép

A Hydra
A Hydra
[News.com/HWSW] Az Egyesült Királyság első számú sakknagymestere, Michael Adams tegnap este kezdte meg mérkőzését az Egyesült Arab Emirátus Hydra névre hallgató szuperszámítógépével. Az ember és gép háborújának legújabb állomása június 27-ig tart.

Adams ugyan a londoni Wembleyben ül asztalhoz, gépi ellenfele Abu Dhabi városában található. A játékosok hat játszmán keresztül mérkőznek meg egymással, és a győztes 150 ezer dollárral lesz gazdagabb. Adams jelenleg az Egyesült Királyság legerősebb sakkozója; 2002 óta ő a világ harmadik legjobb nagymestere.

Legyőzheti-e a számítógép az embert?

Garri Kaszparov közel tíz éve, 1996-ban mérkőzött meg először az IBM Deep Blue szuperszámítógépével, ami akkor az ember győzelmével zárult, azonban a visszavágó már a számítógépnek kedvezett.

A mérkőzés hivatalos honlapja szerint a Hydra projektet az Abu Dhabiban található PAL Group finanszírozta. A programozásban Chrilly Donninger, Ulf Lorenz, Christopher Lutz és Muhammad Nasir Ali vett részt. Egyes elemzők már most úgy vélik, hogy a Hydra győzelme garantált. Ugyanakkor Arno Nickel sakknagymester, akinek levelező játszmában 2-0-ra sikerült megvernie a gépet, úgy gondolja, hogy Adams nagy eséllyel képes lesz összehozni egy 3-3-as döntetlent.

Az első körre elegendőnek bizonyult a Hydra teljesítménye

A Hydra egy 64 csomópontból álló fürtözött rendszer, a számítógépet összesen 64 darab 3,06 GHz-es Xeon processzor hajtja. A Hydra a párbaj során azonban mindössze a csomópontok felét használja. A rendszert tervező mérnökök szerint a Hydra 200 millió lépést képes mérlegelni egyetlen másodperc alatt, amivel akár 40 lépésre előre tud gondolkodni. Jelenleg a Hydra a világ legnagyobb teljesítményű sakkozó számítógépe, "élesben" eddig minden emberi ellenfelét legyőzte.

A Hydra győzelemmel mutatkozott be: a tegnapi mérkőzésben három órás küzdelem végén Michael Adams maradt alul a számítógéppel szemben; a nagymester a 33. lépés után adta fel a játszmát. Ember és gép harca a mai napon folytatódik, június 27-ig minden nap egy partit játszik Adams és a Hydra.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról