:

dev archívum - 2005 október

2005
október

0

PC-s játékok: game over

2005. október 27. 15:12

Legyen szó hazai, vagy külföldi oldalakról, közösségi fórumokról, internet szerte megfigyelhető egy jelenség: egyre fokozódnak a kételyek a PC-s játékipar jövőjével kapcsolatban. A legtöbb esetben személyeskedésig durvuló vitákat az gerjeszti, hogy a PC-s közösség egyre inkább kénytelen tudatára ébredni annak, hogy kedvenc szórakozásuk, jelenlegi formájában legalábbis, haldoklik.

0

A technikai problémák miatt egy héttel később lépnek életbe a Sulinet Expressz változásai

2005. október 27. 08:53

Rövid haladékot kaptak az utolsó pillanatban a sulinetes alkatrészekkel adókedvezményre vadászó vásárlók: egy héttel később, november 8-án lépnek érvénybe a szigorítások, a Sulinet Expressz kedvezményprogram változásai. Az Oktatási Minisztérium erről tegnap döntött, az általunk is korábban cikkezett nyilvántartási, technikai problémák miatt.

0

Itthon is bemutatkozott az Oracle Fusion Middleware

2005. október 26. 12:34

Az Oracle Magyarország október 25-én, szakmai rendezvényen mutatta be az Oracle Fusion Middleware nevű köztesszoftver-gyűjteményt magyarországi partnereinek és ügyfeleinek. Az Oracle Fusion Middleware az Oracle meglévő világszínvonalú köztesszoftvereinek új, összefoglaló neve, amely a különböző üzleti alkalmazások integrálásához szükséges összes eszközt tartalmazza.

0

Az eddig ismert legnagyobb zombihálózatra derült fény

2005. október 26. 11:31

[Associated Press/HWSW] Október elején 3 fiatal letartóztatására került sor Hollandiában, miután a hatóságok kiterjedt számítógépes bűncselekmények elkövetésével vádolják őket. A 19, 22 és 27 éves személyek -- akiknek kilétét a vádat emelő ügyész nem fedte fel -- valószínűleg egy nagyobb csoport tagjai, amely becslések szerint több mint 1,5 millió számítógépet tört fel, és vont irányítása alá, azaz tett zombivá -- szakértők szerint ugyanakkor ez csak csepp a tengerben.

0

A Google most az eBayt támadja meg: indul a Google Base

2005. október 26. 08:26

[eWeek/HWSW] A keresőóriás Google egyik alkalmazottjának blogján ezen a héten jelentek meg elsőként a korábban beharangozott aukciós szolgáltatásról részletek. A hamarosan induló Google Base a rendelkezésre álló információk alapján jelentős ellenfele lehet az eBaynek és a CraigsListnek is. Egyelőre a weboldal nem működik, indulásának dátuma még nem ismert.

0

Új webböngésző Firefox-alapokon: itt a Flock

2005. október 25. 11:50

[News.com/HWSW] Kaliforniai fejlesztők maroknyi csapata pénteken útjára indított egy új, Firefox-alapokon nyugvó webböngészőt, ami integráltan tartalmazza a legújabb, egyre nagyobb népszerűségnek örvendő webes technológiákat, így például RSS-t, blogolás-támogatást, valamint a képek megosztásának lehetőségét. A böngésző jelenleg a Flock névre hallgat, és fejlesztőknek szánt előzetese szabadon letölthető Windows, Mac OS X és Linux operációs rendszerekhez a

0

Itt az Office-gyilkos OpenOffice.org 2

2005. október 21. 13:34

Végre megjelent a nyílt forráskódú, teljesen ingyenesen használható OpenOffice.org (OOo) irodai programcsomag 2-es verziószámú, véglegesített változata. A kiadás újabb mérföldkőnek számít a múlt héten ötödik születésnapját ünneplő program életében, a fejlesztői közösség ugyanis áttörést remél a szoftver terjedésében.

0

Olcsóbbak és könnyebben kezelhetők a Symantec 2006-os termékei

2005. október 21. 12:33

Már a jövő hét közepétől kaphatók lesznek hazánkban is a Symantec legújabb, 2006-os termékei. A megújuló termékpaletta könnyebben használható, a laikusok számára is egyszerűen kezelhető -- világos, érhető visszajelzéseket nyújt a számítógép használójának. A Norton Antivirus és a Norton Internet Security alkalmazások magyar változatban is kaphatók lesznek.

0

Nonprofit szervezetként működik a Sun oktatási részlege

2005. október 21. 09:23

A Sun Microsystems a felsőoktatással foglalkozó EDUCAUSE konferencián bejelentette, hogy a Global Education and Learning Community (GELC) elnevezésű nemzetközi oktatási és tanulási közösségét ezentúl nonprofit szervezetként fogja működtetni. A jelentős lépéssel a cég azt kívánja elérni, hogy a nyílt forráskód kínálta előnyöket a képzésben is kamatoztatni lehessen. A kezdeményezés célja az oktatás színvonalának emelése a különféle ingyenes tananyagok és a legjobb módszertani gyakorlatok webes közzétételével.

0

Kétmagos processzorokra épülnek az Apple új gépei

2005. október 20. 12:29

Az Apple szerdán mutatta be új számítógépeit, köztük a kétmagos processzorra épülő Power Mac rendszereket, amelyek Power Mac G5 Quad néven kerülnek a boltokba. A professzionális felhasználásra szánt rendszerekben legfeljebb két darab kétmagos PowerPC G5 processzor található, emellett PCI Express felületű, NVIDIA chipes grafikus kártyákkal szerelték fel őket, akár a legújabb majdnem-csúcsmodell, a GeForce 7800 GT is rendelhető.

0

Szinte minden javás mobiltelefonon használható az Opera Mini böngészője

2005. október 20. 11:04

Újabb böngészővel lepte meg a mobil eszközök tulajdonosait az Opera Software, a vállalat Opera Mini webböngészője ugyanis szinte bármilyen mobiltelefonon használható, mely képes a Java alkalmazások futtatására. A vállalat új termékének szinte minden utóbbi időben piacra került, illetve jelenleg piacra kerülő mobiltelefon potenciális célpont lehet, olyan telefonok is, melyek alapesetben csak WAP-böngészésre képesek.

0

Számos új változata bukkant fel a MYTOB féregnek

2005. október 19. 15:16

A Trend Micro legfrissebb közleménye szerint egy új, már terjedő MYTOB változat jelenthet veszélyt az internetezőkre; a WORM_MYTOB.LL féreg és az elmúlt hét folyamán megjelent 8 új MYTOB változat a féreg-család újabb terjedési hullámát jelzi. Bár a WORM_MYTOB.LL támadása viszonylag ártalmatlan, David Kopp, a TrendLabs Europe vezető vírusvédelmi kutatója elővigyázatosságra szólítja fel a felhasználókat.

0

Alkotmánybíróság háríthatja el a digitális televíziózás hazai akadályait

2005. október 19. 14:15

Két beadvány segítségével kéri Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter az Alkotmánybíróságot, hogy törölje el a médiatörvény azon rendelkezéseit, amelyek a Magyar Köztársaság Alkotmányába, illetve az európai közösségi jogba ütköznek. Ezek a passzusok aránytalan mértékben korlátozhatják a véleménynyilvánítás szabadságát, mint alkotmányos alapjogot, illetve akadályozzák a digitális televíziós szolgáltatások és a digitális műsorterjesztés kialakulását Magyarországon.

0

India elnöke szerint segíti a terroristákat a Google Earth

2005. október 18. 11:20

[Associated Press/HWSW] India elnöke, A.P.J Abdul Kalam szombaton aggályának adott hangot a Google Earth és Maps szolgáltatásainak veszélyeivel kapcsolatban, amelyek révén bárki, aki internet-hozzáféréssel rendelkezik, műholdképeket nézegethet a Föld bármely részéről.

0

Felmondhatják-e a szerződést a T-Online extrém felhasználói?

2005. október 17. 16:59

A T-Online a napokban hozta nyilvánosságra, hogy november 7-től az Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF) tartalmazni fogják az extrém felhasználás fogalmát. Emlékezetes, hogy a legnagyobb honi internetszolgáltató augusztusban ötven előfizetőjének mondott fel, mivel azok kihasználták a korlátlan díjcsomag nyújtotta lehetőségeket és havonta gigabájtok százait töltötték le, a T-Online szerint többmilliós veszteséget okozva.

0

Bill Gates is kiáll a digitális műsorszórás megkezdése mellett

2005. október 17. 09:05

[BetaNews] A Microsoft igazgatótanácsának elnöke és vezető szoftvertervezője, Bill Gates pénteken csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, amelyet az iparág legnagyobb szereplői, köztük a Dell, az Intel és a Cisco is támogatnak. A cégek azt szeretnék elérni, hogy az Egyesült Államok Kongresszusa gyorsítsa meg a digitális műsorszorás megvalósulását, valamint tegyen elérhetővé rádiófrekvencia-tartományokat a vezeték nélküli, nagy sávszélességű szolgáltatások számára.

0

Ötéves az OpenOffice.org, ajándék csak egy hét múlva

2005. október 14. 16:28

[Reuters/HWSW] Tegnap ünnepelte ötödik születésnapját az OpenOffice.org, a ünnepelést azonban némileg beárnyékolta, hogy az irodai programcsomag véglegesített 2-es verziójának megjelenését egy váratlan hiba felbukkanása miatt a fejlesztők elhalasztani kényszerültek. A probléma nem komoly, Stefan Taxhet fejlesztő blogja alapján a hiba már orvoslásra került. Néhány kevésbé jelentős hiba további kigyomlálása és tesztelése végett a véglegesített változat jövő heti megjelenése előtt elkészül az RC3 is (Release Candidate).

0

Az európai kultúra digitalizálásának stratégiáját dolgozta ki az Európai Bizottság

2005. október 12. 12:57

[DMEurope] Európa írásos és audiovizuális kulturális örökségének digitalizálásával és az interneten való közzétételével kapcsolatos stratégiát vázolt fel nemrég az Európai Bizottság. A stratégia egyik legfőbb eleme, hogy az egyes tagországokban jelenleg egymástól függetlenül futó, hasonló célzatú programokat összefogja. A Bizottság felhívásának részeként első körben 2006. január 20-ig várják a témával kapcsolatos különféle véleményeket, észrevételeket, javaslatokat.

0

Word helyett használhatsz Writert: itt a StarOffice 8

2005. október 12. 12:10

A szövegszerkesztés, táblázatkezelés vagy egy előadás összerakása egyet jelent a Microsoft Word, Excel vagy PowerPoint alkalmazásokkal. Iskolákban, munkahelyeken jogtiszta vagy kalózverzió formában, de többnyire ezek a szoftverek találhatóak, alternatíva nélkül. Alternatíva márpedig van, és egyre jobbak. De biztosan olcsóbbak.

0

Saját szoftverrel fogja ki a szelet a Skype vitorlájából a T-Com

2005. október 10. 16:11

Klip néven, kísérleti jelleggel indította el internetalapú hangszolgáltatását a T-Com, a T-Online Magyarországgal közösen. Első lépésként a Klip szoftver tesztverziója vált letölthetővé, mely segítségével az interneten ingyenesen kezdeményezhetnek és fogadhatnak hívásokat a Klip felhasználói. A szolgáltatás a közeljövőben újabb elemekkel bővül majd, többek között saját telefonszámot is kaphatnak a felhasználók. A szolgáltatásra ingyenesen lehet regisztrálni a Klip oldalakon , ahonnan letölthető a szoftver tesztverziója is.

0

Katonai célú szerverekbe is beépítik a PlayStation 3 processzorát

2005. október 10. 15:13

[Computerworld/HWSW] Az IBM és a szintén amerikai Mercury Computer Systems múlt hét csütörtökön jelentették be azt a közös tervüket, mely szerint a világon elsőként Cell processzorokkal szerelt, blade kivitelű szervereket kívánnak bemutatni. A Cell chipet a Sony, az IBM és a Toshiba fejlesztették ki elsősorban a PlayStation 3 számára, de a vállalatok reményei szerint a lapka nem csak a szórakoztató elektronikában, hanem akár tudományos területeken is felhasználható lesz.

0

Álláslehetőségek a kirowskinál

2005. október 10. 12:34

Magyarország és a régió interaktív kommunikációs piacának meghatározó szereplője, a kirowski PHP-fejlesztőt, portálszakértő projektmenedzsert keres e-business és technológia divíziója bővítéséhez.

0

Felügyelet alá helyezi a Microsoftot az EU

2005. október 7. 15:28

[AP/International Herald Tribune/HWSW] Az Európai Bizottság egy brit informatikai szakértő személyében felügyelőt helyezett a Microsoft mellé, aki azt fogja vizsgálni és követni, hogy a Microsoft eleget tesz-e a tavalyi antitröszt határozatban foglaltaknak. Neelie Kroes versenyjogi biztos erről magát Steve Ballmert tájékoztatta, mikor az óriásvállalat vezére személyes megbeszélésre érkezett Brüsszelbe -- adta hírül az Associated Press hírügynökség.

0

Itthon is kapható lesz a kézmozdulatokkal vezérelhető Samsung E760 mobiltelefon

2005. október 6. 11:20

A Samsung itthon is piacra dobja a mozgásérzékelővel felszerelt, felhasználó kézmozdulatait is értelmezni képes új mobiltelefonját, az SGH-E760 készüléket. Az új telefon azonban nem csak eme egyedi képessége miatt tűnik ki a vállalat termékeinek sorából, hanem egyedi a dizájnja is, a vállalat szerint a külső kör alakú színes kijelzőt és a telefon vonalait egy autó műszerfala, műszerei ihlették.

0

Késik a Nokia linuxos internetböngésző tenyérgépe

2005. október 6. 09:52

[infoSync] Újabb Nokia termék csúszását erősítette meg a vállalat: az eredetileg harmadik negyedévre tervezett linuxos Nokia 770 tenyérgép megjelenése egyelőre ismeretlen, negyedik negyedévi időpontra csúszik a szoftverplatform véglegesítése miatt. A New Yorkban, a LinuxWorld eseményen bemutatott Nokia 770 Internet Tablet készülékben nincs mobiltelefon, a zsebben elférő, levelezést, internetböngészést nyújtó linuxos készülék viszont kiváló kiegészítője lehet egy Bluetooth kapcsolatot támogató Nokia telefonnak.

0

Megérkeztek az ATI új generációs grafikus chipjei

2005. október 5. 15:05

Az ATI Technologies hosszas várakozás és többszöri csúszás után végre bejelentette vadonatúj grafikus processzorait, a Radeon X1000 család tagjait. A vállalat állítása szerint az új architektúra és az új gyártástechnológia kombinációja minden szegmensben a legnagyobb teljestményt eredményezi.

0

Megérkeztek az új ATI grafikus processzorok

2005. október 5. 15:04

Az ATI Technologies hosszas várakozás és többszöri csúszás után végre bejelentette vadonatúj grafikus processzorait, a Radeon X1000 család tagjait. Az X1800, X1600 és X1300 chipek legfontosabb újdonsága, hogy már kivétel nélkül 90 nanométeres csíkszélességgel készülnek és a vállalat termékeinek történetében először támogatják a DirectX Shader Model 3.0 szabványt.

0

A Google szövetségre lépett a Sunnal és a NASA-val

2005. október 5. 10:59

[Computerworld/HWSW] A hét elején a Sun Microsystems honlapján megjelent egy közlemény, mely szerint a vállalat vezére, Scott McNealy a Google elnök-vezérigazgatójával, Eric Schmidttel közös bejelentést tesz magyar idő szerint kedd este. A hírt a szaksajtó meglehetősen nagy izgalommal fogadta, hiszen a két vállalat ambícióit és termékeit összekombinálva nem kell túl nagy fantázia ahhoz, hogy képzeletben megalkossuk a 21. századi számítástechnika új formáját, a teljesen webalapú szoftvereket, amelyek egyet jelentenének a piaci erőviszonyok és mindennapjaink átrendezősével.

0

A Netscape böngészőt telepíti fogyasztóknak szánt PC-ire a Hewlett-Packard

2005. október 4. 10:46

A Hewlett-Packard otthoni felhasználóknak szánt PC-ire és notebookjaira jövőre már a Netscape 8 böngészőt telepíti. A szerződés pénzügyi részleteit a felek nem hozták nyilvánosságra. A Windowst futtató PC-ken természetesen továbbra is megtalálható lesz az operációs rendszer szerves részét képező Internet Explorer, de a vevők a telepítés során választhatják alapértelmezett böngészőnek a Netscape-et is.

0

Csak papíron ígéretesebb a Blu-ray?

2005. október 3. 14:51

[News.com/HWSW] A korábban a HD DVD következő generációs optikai formátumot támogató Paramount filmstúdió váratlanul bejelentette, hogy az idei ünnepi szezonban Blu-ray lemezeken adja ki anyagait. A vállalat közleménye szerint hosszas elemzés után úgy találták, költségek, gyárthatóság és a másolásvédelemmel kapcsolatos kérdések is a Blu-ray mellett szóltak.

0

Itt a Sun StarOffice 8: valódi Microsoft Office alternatíva?

2005. október 3. 13:34

Szeptember végén megjelent a Sun Microsystems által gondozott StarOffice 8, amely már az OpenOffice.org 2.0 kódbázisára alapoz. A Sun ígéretei szerint az új verzió minden eddiginél jobb kompatibilitást biztosít a piacot uraló Microsoft Office saját dokumentum-formátumaival, ami kritikus jelentőségű az alternatív irodai szoftverek sikerességében.