Szerző: Ady Krisztián

2005. június 10. 10:33

Harminc gigabájt zsúfolható az Optware holografikus adatkártyájára

Miközben az amerikai inPhase saját holografikus adattároló rendszeréhez szükséges eszközeit fejleszti, az Optware sem tétlenkedik: a japán vállalat egy bankkártyához hasonló adattároló plasztikkártyát mutatott be, melyet 2006 végén szándékozik kereskedelmi termékként piacra dobni.

[HWSW] Miközben az amerikai inPhase saját holografikus adattároló rendszeréhez szükséges eszközeit fejleszti, az Optware sem tétlenkedik: a japán vállalat egy bankkártyához hasonló adattároló plasztikkártyát mutatott be, melyet 2006 végén szándékozik kereskedelmi termékként piacra dobni.

Olcsó és gigantikus kapacitású

A kisméretű kártya elképesztő kapacitásra képes, több adatot tárolhat, mint egy egyrétegű, 12 cm-es Blu-Ray lemez. A Holographic Versatile Card (HVC) első generációja 30 gigabájtnyi adatot képes eltárolni, azaz több mint hat DVD-lemez anyaga fér fel a lapos kártyára. Az Optware új terméke ráadásul rendkívül olcsó, csupán egyetlen dollárba kerül majd egy ilyen plasztiklap.

Az első generációs olvasók és írók ugyanakkor elképesztően drágák lesznek: egy holografikus kártyát olvasni képes meghajtó körülbelül 1800 dollárba, azaz mai árfolyamon számítva 367 ezer forinba fog kerülni, míg egy író készülékért 9300 dollárt, azaz közel 1,9 millió forintot kérnek majd el. Az első generációs eszközök ára azonban mindig csillagászati, a később megjelenő, ráadásul még okosabb termékek ára folyamatosan csökkenő tendenciát mutat.

Mint egy könyv lapjai

A holografikus adattároló eszközökben az adatok írása és olvasása az eddig alkalmazott optikai meghajtókkal ellentétben nem sorban, bitről-bitre, egymás után történik, hanem párhuzamosan, melyet úgy tudunk legkönnyebben elképzelni, mint egy kockás füzet vagy könyv egy-egy oldala. A különleges technológia segítségével egyetlen fényvillanás alatt bitek milliói vándorolhatnak a lemezre, illetve olvasás esetén a meghajtó átmeneti memóriájába.

Az új optikai tárolási metódussal kis helyen is hatalmas adatmennyiség tárolható el. Postai bélyeg méretű helyen 2-10 gigabájtnyi adatot lehet rögzíteni, míg a fenti esetben egy bankkártya méretű, átlátszó plasztiklap később akár 50 gigabájt adatot is tartalmazhat. Az amerikai InPhase tervei szerint 2010-re a vállalat által fejlesztett 130 mm-es lemez elképzelhetetlenül sok adatot tárolhat majd, hozzávetőlegesen 1,6 terabájtnyi, azaz 1600 gigabájtnyi kapacitással rendelkezhet, mely durván 340 darab 4,7 gigabájtos DVD-t helyettesíthet.

A holografikus adattárolás előnyeiről és jövőjéről a "Hamarosan megvásárolható lesz az első holografikus adattároló rendszer" című cikkünkben számoltunk be részletesen.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról