:

Szerző: Ady Krisztián

2005. június 23. 12:14

Ingyen hívhatjuk a hazai vezetékes számokat

A hang-a-hálón technológiával biztosított, úgynevezett VoIP (vioce over IP) telefonos szolgáltatások -- köztük talán a legismertebb Skype -- az interneten keresztül a legtöbbször ingyenes, a különböző országok vezetékes és mobil hálózataiba pedig rendkívül alacsony díjú hanghívásokat biztosíthatnak. Ennek oka, hogy az üzemeltetőknek nem kell drága hálózatot fenntartaniuk és rendelkezésükre áll az internet hatalmas hálózata; drága interkontinentális vonalak helyett a lényegében ingyenes világhálót használhatják a hangunk utaztatására, akár a világ másik felére is.

[HWSW] A "hang-a-hálón" technológiával biztosított, úgynevezett VoIP (vioce over IP) telefonos szolgáltatások -- köztük talán a legismertebb Skype -- az interneten keresztül a legtöbbször ingyenes, a különböző országok vezetékes és mobil hálózataiba pedig rendkívül alacsony díjú hanghívásokat biztosíthatnak. Ennek oka, hogy az üzemeltetőknek nem kell drága hálózatot fenntartaniuk és rendelkezésükre áll az internet hatalmas hálózata; drága interkontinentális vonalak helyett a lényegében ingyenes világhálót használhatják a hangunk utaztatására, akár a világ másik felére is.

Magyarországi vonalast is

Az internetes telefonálást biztosító szoftverek eddig jellemzően távolsági, illetve nemzetközi hívások esetén nyújthattak jelentős előnyt a hívások költségében, de a most kipróbálható, egyelőre béta állapotú VoipBuster program és szolgáltatás azonban már hazánkban is korlátlan hívásokat biztosít vezetékes telefonokra, csupán egyetlen eurónyi összeg egyszeri befizetése mellett.

A VoipBuster bétatesztje jelenleg is zajlik. Az egyszerű internettelefon-kliens nem csak csak vezetékes vagy mobilszámok hívására alkalmas, hanem két számítógép közötti kommunikációra is, ehhez csupán a másik fél felhasználói nevét kell beírni a programba. A kiadott díjtáblázat alapján Magyarországon minden vezetékes telefon teljesen ingyenesen hívható a szoftver segítségével, hazai mobilszámok hívására a szoftver azonban még díjfizetés mellett sem alkalmas.

Egyetlen euróért

Az alig néhány másodperc alatt frissen regisztrált "számlánk" természetesen nulla eurós egyenleggel rendelkezik, azonban ekkor is lehetőség nyílik vezetékes számok hívására: egy perc időtartamig bármilyen hazai vezetékes szám feltárcsázható a szoftver segítségével. Ahhoz, hogy a korlátlan opciót ki tudjuk aknázni, csupán egy dombornyomott VISA vagy EM/MC bakkártyára van szükségünk. Az egyetlen euróval is feltölthető számlánk ezt követően teljesen ingyenes hívást biztosít nem csak a hazai, hanem az ausztráliai, belgiumi, kanadai, kínai, dániai, egyesült államokbeli és még számos más ország vezetékes telefonhálózatába.

A svájci Finarea SA által fejlesztett szoftver Windows és Linux operációs rendszerek alá telepíthető fel. A program egyszerűen telepíthető és használható, gyors tesztünk szerint pedig valóban teljesíti amit ígér. A budapesti telefonszám tárcsázását követően gyorsan kapcsolt, jó minőségű, egy percig tartó kommunikációban lehetett részünk. A habot a tortára a számlára feltöltött egyetlen euró teheti majd fel, mely már korlátlan hívást tesz lehetővé.

Fontos tudni, hogy a használati feltételek szerint a szoftver nem válthatja ki a normál telefonokat: a szolgáltatásra semmilyen garancia sincs, nem használható vészhívások lebonyolítására és a szoftver használatából bekövetkező esetleges károkért semmilyen formában sem vállalnak felelősséget. Mivel azonban a program és használata teljesen ingyenes, a felhasználók lényegében semmilyen rizikót sem vállalnak.

Egyre népszerűbbek

A telefontársaságok számára a VoIP szolgáltatások megjelenése egyértelműen rossz hír, hiszen az ilyen szoftverek egyre népszerűbbek a vállalati felhasználók között is, mivel ezek is egyre inkább rákapnak az ingyenes internetes telefonálás ízére, mely a vállalat egyébként is rendelkezésre álló adathálózatát, internetkapcsolatát használja a hang átvitelére. Egy nemrég készült felmérés szerint nincs már messze az az idő, amikor a telefontársaságoknak végképp le kell majd mondaniuk a hangalapú szolgáltatásokkal kapcsolatos bevételek jelentős részéről.

A VoipBuster szolgáltatás honlapja a hír megjelenésének perceiben éppen átalakítás alatt állt, ezért előfordulhat, hogy a feltételek időközben megváltoztak.

Véleménye van?

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 23:07

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.