:

dev archívum - 2005 december

2005
december

0

Javítatlan Windows-hibát használ ki egy gyorsan terjedő trójai

2005. december 29. 09:51

[News.com/eWeek/HWSW] Szerdán egy új trójai ütötte fel a fejét, amely rendkívüli sebességgel fertőzte meg a Windowst futtató PC-ket, ezért a biztonsági cégek többsége a lehető legsúlyosabb kategóriába sorolta a kártevőt. A kártevő a fertőzött gépeket zombivá változtatja, illetve kémprogramokat telepít rájuk. Az Exploit-WMF névre keresztelt trójai a Windows XP és Windows Server 2003 egy eddig kijavítatlan hibáját használja ki.

0

A videojáték a szólásszabadság része?

2005. december 27. 11:05

[Reuters/HWSW] Egy amerikai szövetségi bíró megakadályozta annak a törvénynek a jogerőre emelkedését, amely törvényileg büntette volna a nyílt szexualitást és erőszakot ábrázoló játékok kiskorúak számára történő értékesítését. Az elmúlt években számos alkalommal indult kezdeményezés civil szervezetek és a politikai körök felől ehhez hasonló törvényi szabályozásra, eleddig azonban mind elbukott.

0

Rosszabb vagy a spammereknél!

2005. december 23. 14:05

Minden nap tapasztaljuk és a statisztikák is bizonyítják, a beérkező e-mailjeink nagyobb része haszontalan szemét, és alig néhány valóban érdekes, fontos van közöttük. Nem csak a hagyományos értelemben vett spamekről beszélek, amelyek ismeretlen feladóktól érkeznek, életstílus drogokat, hamis Rolexeket és szoftvereket akarnak eladni -- ha éppen nem adatainkat lopnák el, vagy egy vírust akarnának gépünkre juttatni --, hanem a sok közleményről, értesítőről, hírlevélről, listás levelekről, babonás vagy (ál)karitatív körlevelekről is. Nem számít, együtt élünk a zajjal, megszoktuk.

0

Felvásárlással erősít a hálózati menedzsment terén az IBM

2005. december 23. 11:39

[News.com/HWSW] Az IBM bejelentette, hogy 865 millió dollár készpénzért felvásárolja a hálózati menedzsmenttel foglalkozó Micromuse vállalatot. Az akvizícóval a Nagy Kék a Tivoli szoftver-portfolióját kívánja megerősíteni.

0

Vége a QWERTY billentyűzeteknek?

2005. december 23. 10:40

[News.com] John Parkinsonnak elege lett a jelenlegi billentyűzetek minden logikát nélkülöző kiosztásából: a 62 éves mérnök a januári Consumer Electronics Show rendezvényen mutatja be saját fejlesztésű billentyűzetét. Az új ötletet már idén év elején is bemutatta a Las Vegas-i rendezvényen, most azonban már valódi billentyűzeteket is kiállít a leendő partnereknek.

0

Napi kétmillió eurós bírságot szabhatnak ki a Microsoftra

2005. december 23. 10:18

[News.com/HWSW] Az Európai Bizottság tegnap arra figyelmeztette a Microsoftot, hogy december 15-ig visszamenőleg akár napi 2 millió eurós büntetést is kiszabhatnak rá, amennyiben nem tesz eleget az antitröszt-ítéletben rá kirótt kötelezettségenek és nem hozza nyilvánosságra a Windows szerverszoftverek kommunikációs interfészeire vonatkozó részletes dokumentációt.

0

Bárki kipróbálhatja az Opera Mini javás mobilböngészőt

2005. december 23. 09:41

Az Opera Software elérhetővé tette javás Opera Mini mobilböngészője legújabb előzetes változatát, mellyel együtt végre megszűnt az ország-korlátozás is, azaz bárhol a világon elérhetővé, telepíthetővé vált az alkalmazás. Az Opera Mini Java nyelven íródik, így lényegesen több készüléken futtatható, mint a korábbi, okostelefonokra készült speciális változatok.

0

Frissítve: e-mail a jövőbe -- online időkapszulák

2005. december 22. 10:56

[Associated Press/HWSW] Néhány weboldal segítségével üzeneteket küldhetünk magunknak, vagy ismerőseinknek a jövőbe. Ezek az oldalak egyfajta időkapszulaként működnek az interneten, általuk adatokat, információkat őrizhetünk meg akár hosszabb távon is, amelyeket egy előre rögzített időpontban különböző címekre küldethetünk ki.

0

Változtatott licencelési feltételein az Oracle: mennyit ér egy processzor?

2005. december 21. 13:00

A többmagos processzorok terjedésére reagálva az Oracle változtatott szoftvereinek licencfeltételein. Ahogy a technológia fejlődik, mi is módosítjuk a licencelési modellt, hogy reagáljunk ezekre a változásokra -- mondta a vállalat árazásért és licencelésért felelős vezetője, Jacqueline Woods. Az Oracle szoftverei nem csak processzor-alapon licencelhetők, hanem a vállalat létszáma vagy a felhasználók száma alapján is.

0

Egyre javul a kéretlen reklámlevelek minősége

2005. december 21. 11:24

[WSJ/HWSW] Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) jelentése szerint az egyre hatásosabb spamszűrök és a spamellenes törvény bevezetésének köszönhetően csökkent a kéretlen reklámlevelek száma. Azt azonban az FTC is elismeri, hogy a csökkenés ellenére a spamek továbbra is fejfájást okoznak az internetezőknek.

0

A Wikipedia van olyan megbízható, mint az Encyclopedia Britannica?

2005. december 20. 14:36

[Nature/HWSW] A Wikipedia körül nemrég kirobbant botrány hatására a híres-neves tudományos folyóirat, a Nature magazin úgy döntött, szemügyre veszi a nyíltan szerkeszthető, ingyenes online közösségi lexikon megbízhatóságát. A Nature találomra kiválasztott 50 tudományos bejegyzést, amelyeket felkért szakértőkkel vakteszten vettetett össze az Encyclopedia Britannica megfelelő cikkeivel. Az eredmény sokak számára bizonyára meglepő: a Wikipedia lényegében ugyanolyan megbízható, mint az elismert Britannica.

0

Elbúcsúzik a Mac-tulajdonosoktól az Internet Explorer

2005. december 20. 09:57

[News.com/HWSW]Az Apple számítógépek tulajdonosai számára hamarosan véget ér egy korszak: a Microsoft jövőre már nem támogatja az Internet Explorer Mac-en futó változatát. Bár a böngésző még egy darabig elérhető marad a redmondi szoftvercég weboldalán, a Microsoft azt javasolja a felhasználóknak, hogy váltsanak egy újabb programra, például az Apple Safarira.

0

Egyszerűbben menedzselhető gridek a FlexFrame for Oracle platformmal

2005. december 19. 16:09

A Fujitsu Siemens Computers és az Oracle közösen mutatták be a FlexFrame for Oracle rendszert, az első végponttól végpontig terjedő infrastruktúrát az Oracle-alapú, úgynevezett grid computing támogatására. A megoldás a gridben zajló összes műveletet automatizálja és egységes képet ad a teljes szerverkörnyezetről -- tehát lehetővé teszi, hogy a rendszergazda az összes szervert egyetlen rendszerként felügyelje.

0

A második félévben 40 ezer új vírus jelent meg

2005. december 19. 14:50

Az F-Secure Corporation közzétette második féléves IT-biztonsági beszámolóját. A finn biztonsági vállalat szerint az elmúlt hat hónapot a vírusok számának soha nem látott mértékű növekedése és két nagyobb járvány határozta meg: 40 ezerrel emelkedett a vírusok száma, jelentősen visszaestek a hálózati férgekkel végrehajtott tömeges támadások és megsokasodtak az adathalászati kísérletek.

0

A HP mindkét következő generációs DVD-szabványt támogatja

2005. december 19. 12:14

[News.com/HWSW] Miután a Blu-ray Disc Association elutasította a HP erőfeszítéseit a szabvány módosítására, az informatikai óriásvállalat bejelentette, hogy csatlakozik a Toshiba által vezetett HD DVD Promotion Grouphoz és a jövőben a HD DVD szabvány népszerűsítésében is részt kíván venni.

0

Véget ért a SETI@home, a történelem eddigi legnagyobb számítási projektje

2005. december 16. 14:56

Véget ért a történelem eddig legnagyobb számítási projektje, a földönkívüli intelligencia nyomai után kutató SETI@home eredeti változata. A világegyetemet kémlelő rádióteleszkópok által fogott jelek elemzése azonban nem áll le egy pillanatra sem: egy új, korszerűbb keretrendszerben folytatódik.

0

Csökkent a fájlcserélők látogatottsága

2005. december 15. 10:24

Amióta az amerikai Legfelsőbb Bíróság ítéletében kimondta, hogy a fájlcserélő hálózatok felelőssé tehetők a hálózaton elkövetett jogsértésekért, látványosan csökkent azok száma, akik a zenék, filmek vagy szoftverek beszerzésének ezt a módját választják. Az elérhető anyagok mennyisége azonban továbbra sem apad, vagyis a legaktívabb felhasználókat nem rettenti el a tartalomipar által indított jogi hadjárat.

0

Nyomtalanul múlt el az Xbox 360 japán premierje

2005. december 15. 09:42

Hisztéria, tömeg és sorbanállás helyett lanyha érdeklődés, lézengő vásárlók és a polcokon maradt készletek jellemezték a Microsoft legújabb konzoljának, az Xbox 360-nak a japán premierjét. A világ legnagyobb szoftvercége többé-kevésbé ugyanazokat a hibákat követte el, amelyeket az Xbox bemutatásakor. Helyszíni tudósításunk Tokióból.

0

A Mozilla beismerte a Firefox 1.5 hibáját

2005. december 13. 14:00

A Firefox fejlesztését koordináló Mozilla Alapítvány beismerte, hogy a böngésző legújabb, 1.5-ös változatában hiba van, azt azonban tagadták, hogy ez kritikus biztonsági rés lenne, vagy hogy az alkalmazást lefagyasztaná. A problémára a múlt héten derült fény, eleinte úgy tűnt hogy a biztonsági rés akár puffertúlcsorduláson alapuló támadások indítására is alkalmas lehet.

0

Bemutató: az Office 12 első bétája

2005. december 13. 11:10

Már közel húsz év telt el az első Microsoft Office alkalmazások megjelenése óta. Az első Office szoftverek még a Windows 1.0 megjelenése előtt érkeztek és megoldást kívántak nyújtani a leggyakoribb irodai feladatokra.

0

Luxus mobiltelefonok olasz tervezőktől

2005. december 9. 10:02

Az LG bejelentette, hogy nemrégiben debütált felsőkategóriás mobiltelefonjának, az U8360-nak forgalomba kerül egy limitált példányszámban készülő exkluzív változata. A 1089 példányban elérhető speciális LG U8360 érdekessége, hogy borítását egy híres olasz divattervező, Roberto Cavalli dolgozta ki.

0

Oracle-támogatás a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemnek

2005. december 7. 17:37

Együttműködési megállapodást írt alá az Oracle Hungary és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, amelynek keretében a vállalat ösztöndíjat alapít, kutatás-fejlesztési munkákban működik együtt az egyetemmel és támogatja az intézményben folyó oktatás fejlesztését, mindezt évi tízmillió forintos nagyságrendben. Az együttműködés eredményeképp az egyetem javíthatja a képzés színvonalát, illetve versenyképesebbé teheti azt, a vállalat pedig jól képzett szakemberekhez juthat.

0

Elszabadult egy terminátor: itt a Sun UltraSPARC T1

2005. december 6. 18:54

A Sun Microsystems ma indította útjára legújabb szervercsaládját, amelyek egy különleges processzornak, a korábban Niagara kódnéven ismert UltraSPARC T1 chipnek adnak otthont. A Sun mérései szerint az új szerverek azokon a területeken, amelyekre kifejezetten tervezték őket, lesöpörnek minden konkurenciát, legyen szó Power5+, Itanium 2 vagy mezei x86-os rendszerekről.

0

Panasz miatt szigorodik kissé a Wikipedia, a közösségi lexikon

2005. december 6. 16:08

[Associated Press/HWSW] Szigorít némileg szabályzatán a Wikipedia , miután egy elismer újságíró jelezte, hogy számtalan tárgyi tévedés szerepel a nevével kapcsolatos cikkben, amelyek ráadásul hónapokon keresztül javítatlanul maradtak. A kollektív lexikonban ezentúl csak regisztrált felhasználók nyithatnak új címszóval cikket, a meglévők szerkesztése azonban továbbra is bárki számára nyitva áll.

0

Kikapcsolhatatlan a Google Mail víruskeresője

2005. december 5. 14:11

[CDW] A Google múlt héten hozta nyilvánosságra, hogy fejlettebb víruskeresővel látta el béta állapotban lévő, továbbra is meghívásos rendszerben üzemelő ingyenes levelezőszolgáltatását. Az ingyenes szolgáltatás ingyenes képességének máris akadtak ellenzői, többen sérelmezik, hogy nem lehet kikapcsolni a beüzemelt víruskergetőt.

0

A Fox szerint a Blu-Ray fog győzedelmeskedni a HD DVD felett

2005. december 5. 10:08

[News.com] A Fox Filmed Entertainment szerint egyértelműen a Sony vezetésével megszületett következő generációs Blu-Ray áll nyerésre a következő generációs DVD címéért szóló versenyben. A vállalat véleményét elsősorban Hollywood széleskörű támogatására, illetve a jövő év folyamán debütáló PlayStation 3 konzol Blu-Ray támogatására alapozza.

0

Az Egyesült Államok próbára teszi az internet függetlenségét

2005. december 5. 03:53

[Reuters/HWSW] A Reuters hírügynökség tudósítása szerint a hányatott sorsú pornós címtartomány fonala továbbra is rendezetlen marad. Paul Twomey, a legfelsőbb szintű domainek adminisztrációjáért felelős Internet Corporation of Assigned Names and Numbers (ICANN) elnöke elmondta, hogy a szervezet még mindig a kérdésben felállított tanácsadó testület véleményére vár.

0

Video- és reklámverseny indult a Firefox népszerűsítésére

2005. december 5. 03:53

Az ingyenes és nyílt forráskódú Firefox böngésző szélesebb körű népszerűsítésére készülő Mozilla Corporation versenyt írt ki mezei felhasználók és reklámkészítők számára, amelynek keretén belül a következő hónapok során felépített kampányhoz keres ötletes anyagokat.

0

Hatásos a spamek ellen a "kukac" és a "pont" kiírása

2005. december 2. 08:35

[eWeek/HWSW] Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) jelentése szerint az internetszolgáltatóknál telepített spamellenes megoldások hatásosan működnek, és a kéretlen reklámleveleknek akár 95 százalékát kiszűrik.

0

Szerdától lehet regisztrálni a .eu domaineket

2005. december 1. 15:58

December 7-től lehet regisztrálni a .eu végződésű, felső szintű domain neveket. A regisztráció szakaszos eljárás, amelynek első, négy hónapig tartó időszakában kizárólag a közfeladatot ellátó szervek -- költségvetési szervek, közalapítványok, köztestületek, helyi és kisebbségi önkormányzatok --, illetve a bizottsági rendeletben meghatározott jog alapján keletkezett ún. korábbi jogok jogosultjai regisztrálhatnak. A korábbi jogok jogosultjai közé tartoznak a nemzeti és közösségi védjegyjogosultak, földrajzi árujelzők és eredet-megjelölések, cég- és vállalkozásnevek, jogvédett márkanevek, szóvédjegyek, védett irodalmi és művészeti alkotások jogosultjai.