Szerző: Bodnár Ádám

2004. október 1. 11:33

Üzemanyagcellás akkumulátortöltő mobiltelefonokhoz

Az NTT DoCoMo tegnap bejelentette, hogy egy olyan üzemanyagcella-prototípust fejlesztett ki, amely alkalmas egy 3G mobiltelefon akkumulátorának újratöltésére. A legnagyobb japán mobilszolgáltató szerint az eszköz fejlesztése a jövő év végére fejeződik be.

Az NTT DoCoMo tegnap bejelentette, hogy egy olyan üzemanyagcella-prototípust fejlesztett ki, amely alkalmas egy 3G mobiltelefon akkumulátorának újratöltésére. A legnagyobb japán mobilszolgáltató szerint az eszköz fejlesztése a jövő év végére fejeződik be.

A DoCoMo szerint rendkívül fontos a 3G mobiltelefonok fejlett funkcióinak felhasználása, például a nagysebességű internetezés vagy a videokonferencia gyorsan lemeríti a készülékek akkumulátorát, ezért fontos, hogy minél több energia álljon a felhasználók rendelkezésére. A most kifejlesztetett üzemanyagcellás töltő 3,8 Watt teljesítményű és egy adag metanollal egy akkumulátor-töltésre képes, ezért a felhasználónak több adag metanolt kell magával vinnie, ha telefonját többször is fel kívánja tölteni.

A metanol-alapú üzemanyagcellák kémiai reakció során termelnek rendkívül tiszta, környezetbarát energiát. A kicserélhető vagy feltölthető üzemanyagcella katalizátorának felületén a metanol víz jelenlétében szén-dioxiddá alakul át, az így felszabadult elektronok pedig az áramszedő lemez felé áramlanak. A kémiai reakció során tehát vízmolekulák, szén-dioxid, hő és elektromos energia keletkezik a cellában.

Az üzemanyagcellákkal kapcsolatos kutatások már évek óta folynak, napjainkig már közel negyven vállalat jelentette be üzemanyagcellákkal kapcsolatos fejlesztéseket. A kutatók számára a legnagyobb kihívást a kifejlesztett technológiák kereskedelmi termékké alakítása jelenti, erre utal, hogy a bár tudományos eredmények látványosak, egyelőre egyetlen üzemanyagcellás termék sincs kereskedelmi forgalomban.

Az NTT DoCoMo a Fujitsu Laboratories-zel együttműködésben végzi üzemanyagcellás kutatásait. A Fujitsu által alkalmazott eljárás 30 százalékos metanol koncentrátumot használ a nagyobb hatékonyság és kinyerhető energia érdekében. A passzív rendszer a gravitációt alkalmazza az üzemanyag membránon történő keresztülvezetésére, jelentősen egyszerűsítve a megvalósítást, csökkentve a méretet és a költségeket.

A Fujitsu Laboratories szerint a passzív rendszer könnyű és kis méretű, nem igényel mozgó alkatrészeket, például üzemanyagot szállító pumpákat, cirkuláló rendszereket. A laboratórium által fejlesztett új membrán ráadásul nagyobb koncentrációjú metanol mellett is képes a stabil és megbízható energiatermelésre, melynek megvalósítása korábban az egyik legnagyobb problémának tűnt.

A 30 százalékos metanol koncentrációt tartalmazó passzív modulok így nagyobb kapacitást nyújthatnak az üzemanyagcellák alkalmazása során, mint a versenytársak által alkalmazott megoldások, amelyek 10-25 százalékos koncentrációt használnak. A Fujitsu tesztje szerint a 300 milliliternyi, 30 százalékos metanolt tartalmazó modul akár 8-10 órán át képes egy notebook folyamatos működtetésére.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról