Szerző: Bodnár Ádám

2004. október 22. 14:03

Új UNIX-szerverek és tárolóeszközök az IBM kínálatában

Burián Zoltánnak, az IBM Magyarországi Kft. számítógép-rendszerek és technológiai üzletágának nemrég kinevezett vezetőjének jutott a megtisztelő feladat, hogy bejelentse az IBM új, csúcskategóriás UNIX-szervereit, valamint tárolóeszközeit.

Burián Zoltánnak, az IBM Magyarországi Kft. számítógép-rendszerek és technológiai üzletágának nemrég kinevezett vezetőjének jutott a megtisztelő feladat, hogy bejelentse az IBM új, csúcskategóriás UNIX-szervereit, valamint tárolóeszközeit.

Az eServer p5 590 és p5 595 szerverek megjelenése után az IBM összes UNIX-szervere a tavasszal megjelent Power5 processzorra épül. A p5 590 legfeljebb 32, a p5 595 pedig 64 processzorig bővíthető. A Power5 -- elődjéhez, a Power4-hez hasonlóan -- egy lapkán két processzormagot tartalmaz, azonban támogatja a szimultán többszálú végrehajtást, így a két processzormag összesen négy utasításszál párhuzamos végrehajtására képes.

Új teljesítményrekord

Az új processzorokra épülő rendszerek kiemelkedő teljesítményét mi sem bizonyítja jobban, hogy az IBM várakozásai szerint a p5 595 rendszer az online tranzakciófeldolgozást mérő TPC-C tesztben percekénti 3 millió tranzakciós eredményt érhet el. Ebben a tesztben jelenleg egy 32 darab Power4+ processzorra épülő IBM rendszer tartja a világrekordot, amely percenként 1,025 millió tranzakció.

Konszolidáció
A kifejezetten szerverkonszolidációs feladatokra kifejlesztett, Power5-alapú IBM eServer i5 rendszerek AIX, Linux, Windows és i5/OS operációs rendszer futtatására képesek. Egy Power5 processzoron elméletileg tíz operációs rendszer is futhat egymástól függetlenül, párhuzamosan.
Burián elmondása szerint a világpiacon és a magyar piacon is rendkívüli az érdeklődés a Power5 processzorra épülő IBM szerverek iránt. Magyarországon elsősorban az IBM eServer iSeries felhasználói érdeklődnek az új, Power5 processzoros modellek iránt. Az IBM Magyarországi Kft. képviselői a sajtó képviselőinek elárulták, hogy már egy 4 millió dollár (~800 millió forint) értékű megrendelést is nyélbe ütöttek itthon.

A vállalat jövőre megújítja a Power5 családot, ugyanis a chipeket fejlettebb technológiával gyártja majd, amelynek köszönhetően nőni fog azok órajele, illetve számítási teljesítménye. Az új chipek Power5+ néven kerülnek majd piacra. 2006-ban már a következő generációs Power processzor, a Power6 premierje várható.

Vác a világ közepe

Szintén a mai napon kerültek bejelentésre az IBM új, középkategóriás és felső kategóriás lemezes tárolórendszerei. A középkategóriás TotalStorage DS6000 sorozat érdekessége, hogy mindössze 3U méretben kínál akár 5 Tbyte kapacitást, további modulokkal pedig legfeljebb 67 Tbyte fölé bővíthető. Figyelemre méltó, hogy a DS6000 a korábbi csúcskategóriás IBM tárolórendszer, a "Shark" funkcióit örökölte, azonban lényegesen kisebb és olcsóbb megoldás annál, elsősorban globális szinten mért kis- és közepes vállalatok számára.

A "Shark" utóda a TotalStorage DS8000, az IBM új csúcskategóriás lemezes tárolórendszere. A készülékbe a lehető legnagyobb teljesítmény eléréséhez akár 4 darab Power5 processzor és 256 Gbyte gyorsítótár is szerelhető. A vállalat mérései szerint a DS8000 sebessége hatszorosan felülmúlja elődjéét. A kifejezetten nagyvállalati felhasználásra szánt rendszer maximális kiépítettség esetén 192 Tbyte kapacitással bír. A terméket december elejétől szállítja az IBM.

Az IBM lemezes tárolórendszereit Budapesttől nem messze, Vácon gyártja és innen szállítja a világ összes megrendelője számára. A vállalat 1999-ben telepítette ide e készülékek előállítását.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról