Szerző: Bodnár Ádám

2004. október 13. 09:52

A várakozásoknak megfelelő negyedévet zárt az Intel

Andy Bryant
Andy Bryant
Az Intel közzétette harmadik negyedéves eredményeit. A forgalom némileg a várakozások felett, a nyereség azonban azok alatt alakult.

A szeptember 25-én zárult negyedévben az Intel 8,5 milliárd dollár bevételt és 1,9 milliárd dollár, azaz részvényenként 30 cent nyereséget könyvelhetett el, aoznban utóbbi érték egy részvényenként 3,6 centes, adózással kapcsolatos egyszeri bevételt is tartalmaz. Szeptember elején tartott elemzői tájékoztatóján a vállalat azt közölte, hogy a negyedéves forgalom 8,45 milliárd dollár lesz. Az Intel nem tesz közzé profit-előrejelzést, az elemzők részvényenként 27 cent profitot vártak, bár ők nem számoltak az adózással kapcsolatos tételre.

Az Intel közölte, hogy a szerverekbe és notebookokba szánt processzorok eladásai rekordot döntöttek a negyedév során, azonban a PC-processzorok forgalma az előrejelzéseknél gyengébben alakult. Az prognózisok szerint a globális PC-forgalom idén várhatatóan több mint 10 százalékkal nő, azonban az év elején tapasztalt lendület megtörni látszik, ami érezhető hatással volt az Intel eredményeire is.

A cég a második negyedévről a harmadikra rendszerint 6-12 százalékkal növeli forgalmát, most azonban a növekedés csupán 5 százalékos volt. Ezt részben a PC-piac növekedésének kifulladása, részben az augusztusi árcsökkentések okozták, amelyek után a kereslet nem nőtt a várt mértékben -- mondta el Andy Bryant, a cég pénzügyi igazgatója. További problémát jelentett, hogy az Intel nem megfelelően becsülte fel partnereinek raktárkészletét, így a megrendelések elmaradtak. Ennek ellenére a tavalyi harmadik negyedéves eredményeket jócskán túlszárnyalta az Intel, akkor ugyanis 7,8 milliárd dollár bevétel mellett a nyereség 1,7 milliárd dollár volt.

A karácsonyi bevásárlási szezont is tartalmazó, a PC-piacon hagyományosan legerősebbnek számító negyedik negyedévre az Intel 8,6-9,2 milliárd dolláros bevételt vár. Korábban a cég a harmadik negyedévre jelzett előre ilyen értéket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról