:

Szerző: Bodnár Ádám

2004. október 26. 16:27

Intel: arccal a szélessávú vezeték nélküli internet felé

Craig McCaw
Craig McCaw
Az Intel, valamint a mobiltelefónia egyik úttörőjeként számon tartott Craig McCaw jelenlegi vállalata, a Clearwire bejelentették, hogy WiMax technológián alapuló vezeték nélküli hálózatokat építenek ki. Az Intel tőkebefektetési részlege, az Intel Capital emellett "jelentős" befektetést eszközöl a Clearwire vállalatban. A pontos pénzügyi részleteket az érintettek nem hozták nyilvánosságra.

Craig McCaw az első igazán sikeres mobilszolgáltató, a McCaw Cellular Communications tulajdonosa volt, amíg a céget 1994-ben fel nem vásárolta az AT&T Wireless. A milliárdos jelentős részesedéssel bír a Nextel mobilszolgáltatóban, valamint az ICO műholdas kommunikációs cégben is. A vezeték nélküli internetszolgáltatással foglalkozó Clearwire vállalatot tavaly alapította.

Hátszél

A WiMax (Worldwide Interoperability for Microwave Access), másképpen az IEEE 802.16 szabványnak megfelelő eszközök legfeljebb 70 Mbit/sec sebességgel képesek kommunikálni, akár 30 mérföldes távolságról is. A WiMAX főként az xDSL és kábeles hozzáférések alternatívája lehet, mivel a vezeték nélküli infrastruktúra kiépítésének költsége alacsonyabb, mint a vezetékes megoldásoké.

A WiMax egyelőre még távol áll a gyakorlati megvalósítástól, mivel a szabványra épülő chipek még nem érhetőek el. Az Intel várhatóan az év második felében kezdi meg WiMAX chipjei kereskedelmi szállítását. A cég szerint a 2006-ban piacra kerülő egyes noteszgépekben már megtalálható lesz a WiMax vezérlő, 2008-ban pedig a világszerte értékesített noteszek fele támogatja a WiMax szabványt.

Elemzők szerint az Intel erőfeszítései a WiMax elterjesztése érdekében hasonló eredményt hozhatnak, mint a Wi-Fi esetében. Emlékezetes, hogy a világ legnagyobb chipgyártója 2003-ban a Centrino mobil platform részévé tette a Wi-Fi vezeték nélküli hálózati vezérlőt, ma pedig már szinte minden noteszgépnek tartozéka ez az alkatrész és világszerte terjednek a vezeték nélküli hálózatok, mind az otthonokban, mind a vállalatoknál, mind pedig nyilvános helyeken.

Úttörők hátán

A Clearwire nemrégiben kezdett vezeték nélküli internetes szolgáltatásba a floridai Jacksonville városában. Az 1,5 Mbps sebességű elérésért havi 25 dollárt kér a cég. Ez a hálózat természetesen még nem WiMax technológián alapul. McCaw elmondta, hogy a Clearwire hamarosan további amerikai és kanadai városok lefedését tervezi, emellett más országokban, például Kanadában és Mexikóban is terjeszkedni fog. A vállalatvezető szerint jövőre már akár 20 amerikai városban is üzemelhet a Clearwire szolgáltatása. Szakértők szerint a Clearwire hálózata még a legnagyobb mobilszolgáltatóknak is komoly konkurenciát jelenthet.

Korábban az Egyesült Államokban számos vállalat próbálkozott vezeték nélküli internetszolgáltatással, azonban mindegyikük kudarcot vallott. McCaw szerint a bukás oka, hogy a megoldások nem szabványokra épültek, épp ez helyezi a Clearwire megoldását a többiek fölé. "Fűt minket a tudat, hogy bárki, aki ezzel próbálkozott, kudarcot vallott" -- mondta McCaw. "Az úttörők hátán kelünk át a folyón."

Noha egyesek szerint a nagy sebességű adatkommunikációs lehetővé tevő harmadik generációs mobilhálózatok megjelenése küszöbén már nincs létjogosultsága a Clearwire-éhoz hasonló szolgáltatásoknak, McCaw bízik a sikerben. Szerinte a technológiák nem ölik meg egymást, egymás mellett fognak élni.

Vezeték nélküli kommunikáció a kipusztulás szélén álló állatokért

Az Intel bejelentette, hogy a kínai Wolong természetvédelmi övezetbe szélessávú vezeték nélküli kommunikációs hálózatot telepített, így nyújtva segítséget azon kutatók számára, akik törődnek a veszélyeztetett óriáspandákkal. A technológia továbbfejleszti a Wolong meglévő hálózatát, illetve lefedi a főbb területeket, az adminisztrációs irodát, a Wolong Óriáspanda Múzeumot, illetve az Óriáspandákért működő Kínai Megőrzési és Kutatóközpontot (CCRCGP), amely egyben pandaetető központ, megőrző, játszótér és kórház is.

A Wolong Nemzeti Park egyike a világ védett utolsó óriáspandái menedékének. A Dél-Nyugat-Kínában, Sichuan tartomány hegyei között található rezervátum a világ 1500 fennmaradt óriáspandájának hozzávetőlegesen 20 százalékáról gondoskodik, valamint egyben a pandák etetésének és a bambuszökológia mindennapos tanulmányozásának helyszíne.

Az új technológiai infrastruktúrát megelőzően a rezervátum kizárólag betárcsázós és mobiltelefonos hozzáféréssel rendelkezett. A leghatékonyabb adattovábbítási mód az volt, hogy egy floppylemezzel átsétáltak a rezervátumon, vagy a floppylemezzel több kilométert vezettek a következő kutató állomáshelyére. Ennek eredményeként a kutatók csak papíron készített ábrákra hagyatkozhattak az újszülöttek egészségének és növekedésének életbevágó adatairól, valamint a terepen korlátozott hozzáféréssel rendelkeztek az adatokhoz.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 16:15

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.