Szerző: Bodnár Ádám

2004. október 1. 09:44

Továbbra is nőnek a félvezető-eladások

George Scalise
George Scalise
A Semiconductor Industry Association (SIA) tegnap bejelentette, hogy augusztusban a félvezetők globális forgalma 18,2 milliárd dollár volt, ami 34,2 százalékkal múlja felül a tavaly augusztusi szintet. Az eladások felülmúlták a visszafogott várakozásokat. Júliusban az eladások 18 milliárd dollárt tettek ki, ez éves szinten 37,9 százalékos emelkedésnek felelt meg, azaz a félvezetőpiac bővülése némileg lassult.

"A félvezetőgyártók és az ügyfeleik példátlan gyorsasággal reagáltak a túlkészletezésekkel kapcsolatos hírekre" -- mondta George Scalise, a SIA elnöke. "Korábban több negyedéven át is eltartott, mire az ellátási láncban megtették a szükséges lépéseket. Amikor az első, túlkészletezéssel kapcsolatos hírek napvilágot láttak, mind a gyártók, mind a megrendelők gyorsan változtattak. Ma már mind a VLSI Research, mind az iSuppli azt állítják, hogy a felhalmozott készletek csökkennek."

Scalise elmondta, hogy a gyártók kapacitás-kihasználtsága átlagosan 95 százalékra csökkent, de a legmodernebb technológiájú gyártósoroknál és a szerződéses gyártóknál továbbra is 99 százalék körül van. "Ebben a negyedévben a kihasználtság enyhe csökkenésére számítunk" -- mondta Scalise. "A tőkeberuházások a forgalom mintegy 23 százalékát teszik ki, amely megfelel a történelmi trendeknek. Jelenlegi álláspontunk szerint 2005-ben nem várható túltermelési válság." Scalise szerint az eladások az év hátralevő részében is stabilan növekednek majd és éves szinten 28 százalékkal múlják felül a tavalyi adatot. A SIA november elején teszi közzé 2005-re vonatkozó előrejelzését.

Az augusztusi növekedést elsősorban a PC-alkatrészek, valamint a vezeték nélküli kommunikációs berendezésekben használt chipek mozgatták. A processzorok eladásai az előző hónaphoz képest 3,5 százalékkal emelkedtek.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról

GIT

0

Vírusokkal szórták meg a GitHubot

2024. március 4. 13:59

Nehezen megállíthatónak tűnik a tavaly indult támadássorozat, melynek során népszerű GitHub repository-k kártékony kódot tartalmazó klónjait terjesztik a kiberbűnözők.