Szerző: Ady Krisztián

2004. október 11. 15:21

Az AT&T is csatlakozott a WiMax vezeték nélküli technológia támogatóihoz

[News.com] Az AT&T 8,5 milliárd okot tud arra, hogy magáévá tegye a szupergyors WiMax vezeték nélküli kommunikációs technológiát -- nyilatkozta Hossein Eslambolchi, az amerikai vállalat műszaki igazgatója. A fő ok az anyagiakban keresendő: a vállalat -- és előfizetői, felhasználói -- ugyanis 8,5 milliárd dollárt fizettek az elmúlt évben más telefontársaságoknak azért, hogy használhassák az infrastruktúrájukat, az idegen hálózatot.

[News.com] "Az AT&T 8,5 milliárd okot tud arra, hogy magáévá tegye a szupergyors WiMax vezeték nélküli kommunikációs technológiát" -- nyilatkozta Hossein Eslambolchi, az amerikai vállalat műszaki igazgatója. A fő ok az anyagiakban keresendő: a vállalat -- és előfizetői, felhasználói -- ugyanis 8,5 milliárd dollárt fizettek az elmúlt évben más telefontársaságoknak azért, hogy használhassák az infrastruktúrájukat, az idegen hálózatot.

Az AT&T ezért csatlakozott a WiMax vezeték nélküli technológiát felkaroló, támogató vállalatok közé, mely technológia nagy távolságokon elérhető vezeték nélküli, szupergyors, kétirányú adatkapcsolat megvalósítását ígéri, akár 70 Mbit/s adatátviteli sebesség mellett.

Az AT&T elsősorban az alacsony beruházási költség miatt választotta ezt a technológiát: míg a hasonlóan nagy sávszélességet biztosító üvegszálas kábelek telepítése körülbelül 1500 dollárba kerül háztartásonként, a WiMax eszközök, megoldások ára ma már csupán 75 dollárra csökkent előfizetőnként.

A WiMax hálózatokon keresztül nem csak adat- és internetelérés valósítható meg, hanem természetesen VoIP (Voice over Internet Protocol) telefonálás is elérhető, mely szolgáltatás még olcsóbb árszinten lesz megvalósítható, mint napjaink legolcsóbb csomagjai. Az AT&T jelenlegi tervei szerint 2006-ban kezdi meg a WiMax technológia bevezetését.

A WiMAX (Worldwide Interoperability for Microwave Access), másképpen az IEEE 802.16 szabványnak megfelelő eszközök legfeljebb 70 Mbit/sec sebességgel képesek kommunikálni, akár 30 mérföldes távolságról is. A WiMAX főként az xDSL és kábeles hozzáférések alternatívája lehet, mivel a vezeték nélküli infrastruktúra kiépítésének költsége alacsonyabb, mint a vezetékes megoldásoké.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról