:

Szerző: Bodnár Ádám

2004. október 15. 09:35

A Sun negyedéves eredményei vegyes képet mutatnak

Tegnap este, a tőzsde zárása után tette közzé negyedéves pénzügyi mutatóit a Sun Microsystems. A vállalat eredménye felülmúlta az elemzők várakozásait, a bevétel azonban elmaradt attól.

Tegnap este, a tőzsde zárása után tette közzé negyedéves pénzügyi mutatóit a Sun Microsystems. A vállalat eredménye felülmúlta az elemzők várakozásait, a bevétel azonban elmaradt attól.

A szeptember 26-án véget ért időszakban a Sun éves szinten 3,6 százalékkal 2,63 milliárd dollárra növelte bevételét, azonban nem tudta elérni a szakértők által várt 2,71 milliárd dollárt. A negyedéves nettó veszteség 174 millió dollárt, azaz részvényenként 5 centet tett ki, azonban az egyszeri tételek nélkül számított eredmény 13 millió dollár profit volt. Pénzügyi elemzők részvényenként 3 centes veszteséget vártak. A megelőző év azonos időszakában a Sun 286 millió dollár, azaz részvényenként 9 cent veszteségről számolt be.

Több elbocsátás

A negyedév részletes eredményei azonban a kedvező pénzügyi mutatók ellenére vegyes képet mutatnak: a vállalat által korábban bejelentett átszervezési tervben 3300 alkalmazott elbocsátásáról esett szó, ezt azonban időközben 3500-ra növelte a Sun. A program keretén belül már 2900 munkahelyet leépítettek, 600 alkalmazottat pedig értesítettek arról, hogy az állása megszűnik.

Jó hírt jelentett, hogy a Sun a tavalyi év azonos időszakához képest 36 százalékkal növelte az AMD processzoros rendszerek eladásait, valamint egyes SPARC-processzoros szerverei is jól fogytak, azonban rossz hír, hogy az értékesített számítógépek száma összességében 3 százalékkal csökkent, illetve a tárolóeszközök területén is gyengén teljesített a cég.

Vesztes

A Sun volt az egyik legnagyobb vesztese az évezred elején beköszöntött informatikai piaci válságnak, ugyanis a cég hagyományosan legnagyobb ügyfelei, a telekommunikációs és pénzügyi vállalatok élen jártak a kiadásaik megkurtításában, így a Sun megrendelései rendre elmaradtak. A Sun SPARC processzorra és Solaris operációs rendszerre épülő számítógépek olcsóbb vetélytársakat kaptak, amire a Sun jelentős árcsökkentésekkel reagált, illetve felvette kínálatába az Intel és AMD processzoros, Linuxot futtató, kedvező árú rendszereket.

A dotkom lufi kipukkanása utáni időszakban a Sun bevétele folyamatosan apadt, most azonban ez a trend megállni, sőt, megfordulni látszik. A szeptemberben véget ért negyedév sorozatban a második olyan negyedév volt, hogy a Sun növelni tudta forgalmát. A most realizált 2,71 milliárd dolláros bevétel azonban meg sem közelíti az internetes robbanás időszakában elért, nem ritkán 5 milliárd dolláros negyedéves szintet.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 04:29

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.