:

Szerző: Bodnár Ádám

2004. október 28. 11:28

Skype: telefonáljon szinte fillérekért!

Sokan nem tudják, hogy bizonyos esetekben a vezetékes szolgáltatók árainál lényegesen olcsóbban is telefonálhatnak. Ehhez mindössze egy internetről ingyen letölthető, Skype nevű programra van szükségük. A Skype egy internetes telefonhálózat, amelyen át ingyen beszélhetünk a programot szintén használó ismerőseinkkel. Nemrégiben megjelent a SkypeOut szolgáltatás, amellyel hagyományos vezetékes és mobil számokat is hívhatunk, szinte fillérekért.

Sokan nem tudják, hogy bizonyos esetekben a vezetékes szolgáltatók árainál lényegesen olcsóbban is telefonálhatnak. Ehhez mindössze egy internetről ingyen letölthető, Skype nevű programra van szükségük. A Skype egy internetes telefonhálózat, amelyen át ingyen beszélhetünk a programot szintén használó ismerőseinkkel. Nemrégiben megjelent a SkypeOut szolgáltatás, amellyel hagyományos vezetékes és mobil számokat is hívhatunk, szinte fillérekért.

Fájlcserélők nyomában

A Skype nevű céget a széles körben ismert Kazaa fájcserélő készítői hozták létre annak érdekében, hogy teljesen ingyenes internetes telefonálási lehetőséget biztosítsanak a felhasználók számára. Más cégek is kínálnak hasonló szolgáltatást, azonban a Kazaa-nak köszönhetően a Skype rövid idő alatt igen népszerűvé vált. A több platformra -- Windows, Linux, Mac OS, Pocket PC -- megírt kliensprogram feltelepítése és a regisztráció után a felhasználó máris ingyen beszélhet a többi Skype-felhasználóval, legyenek akár a világ másik végén. A hálózat beszéd mellett szöveges üzenetek váltására és fájlok küldésére is használható. A Skype használatához szélessávú kapcsolat ajánlott, de modemes eléréssel is működik.

A tavaly szeptemberben elindított szolgáltatás népszerűségét látványosan fellendítette az idén nyáron bemutatott SkypeOut, amely lehetővé teszi a Skype felhasználói részére, hogy ne csak másik Skype-felhasználókat, hanem hagyományos vezetékes, vagy mobil telefonszámokat is felhívjanak, fillérekért. A SkypeOut használata szintén pofonegyszerű, minden felhasználóhoz tartozik egy virtuális számla, amelyet hitelkártya segítségével lehet feltölteni. Az igen alacsony percdíjakat erről a számláról vonja le a rendszer. A Skype weboldalán 10 vagy 25 eurós (körülbelül 2460 és 6150 forintos) egységekkel tölhetjük fel számlánkat.

Mennyire olcsó?

Vezetékes vagy mobil telefonszám hívás használata esetén nem számít, hogy a hívó fél hol tartózkodik, melyik ország melyik internetszolgáltatóján kapcsolódik a viláhálóra, a percdíj kizárólag a hívott fél tartózkodási helyétől függ. A magyarországi vezetékes számokat 3,9 eurocentért, a mobil számokat 22 eurocentért lehet hívni minden nap, minden napszakban. Nem, nem elírásról van szó: vezetékes szám esetében valóban 9 forint 60 fillér, mobil esetében pedig 54 forint a percdíj. Ezzel a Skype vezetékes számok hívására csúcsidőben a legolcsóbb lehetőség, a mobil percdíjak pedig összevethetők a hazai szolgáltatókéval. A magyarországi percdíjak a Skype-n belül relatíve magasak, amerikai, angol, olasz, német vagy orosz számokat már 1,7 eurocentért (körülbelül 4 forintért) hívhatunk. Ez lényegesen olcsóbb az összes, Magyarországon jelen levő távközlési szolgáltató percdíjainál.

Miért ilyen olcsó?
A Skype a Kazaa fájlcserélőhöz hasonlóan peer-to-peer technológiát alkalmaz, ami központi szerver helyett a felhasználók számítógépeire épít a telefonhívások lebonyolításához. Ez egyben azt is jelenti, hogy a Skype-nak lényegében nincsenek infrastrukturális költségei.
Az itthoni távközlési szolgáltatók magas percdíjaival szemben jó alternatíva lehet a Skype, amivel hálózaton belül ingyen, azon kívül pedig rendkívül olcsón telefonálhatunk. Erre egyre több magyar felhasználó ismeri fel ezt a lehetőséget, a Skype Technologiestől származó adatok szerint már több mint 59 ezer magyar regisztrálta magát a rendszerben. A vállalat szóvivője elmondta, hogy a világ 210 országában tartanak nyilván Skype-felhasználókat, a felhasználói szám szerinti rangsorban hazánk a 23. helyen áll, vagyis a lakossághoz, és főleg az internettel rendelkezőkhöz képest igen magas a Skype-használók aránya. Hogy közülük hányan telefonálnak kizárólag hálózaton belül, és hányan használják a SkypeOut szolgáltatást, azt a cég képviselője nem tudta megmondani.

A Tele2 és a Skype percdíjai

Hívás Tele2 (Ft/perc) Skype (Ft/perc)*
Kapcsolási díj 4 nincs
Helyi, csúcsidős 10,5 9,6
Helyi, csúcsidőn kívüli 4,9 9,6
Helyközi I, csúcsidős 10,5 9,6
Helyiközi I, csúcsidőn kívüli 4,9 9,6
Helyközi II, csúcsidős 18 9,6
Helyközi II, csúcsidőn kívüli 9,9 9,6
Belföldi távolsági, csúcsidős 18 9,6
Belföldi távolsági, csúcsidőn kívüli 9,9 9,6
* Az euró árfolyamától függően változhat

Kinek éri meg?

Természetesen a Skype csak akkor igazán olcsó a felhasználó számára, ha már amúgy is rendelkezik PC-vel és internetkapcsolattal, no meg hitelkártyával, aminek segítségével fel tudja tölteni számláját. Ha ezek adottak, csak egy párezer forintért megvásárolható PC-s mikrofon és fejhallgató szükséges, no meg az ingyenesen letölthető Skype kliensprogram, és máris hívhatjuk a rokonokat, barátokat, ismerősöket. Sőt, az egyik fapados légitársaság szlogenjét idefordítva, ilyen alacsony díjakért még azokat is megéri hívni, akiket nem szeretünk.

A növekvő felhasználói létszám ellenére a Skype nem ül a babérjain, a vállalat gőzerővel fejleszti a SkypeIn szolgáltatást, amelynek révén a rendszer mindkét irányba átjárható lesz, azaz nem csak a Skype-felhasználók kezdeményezhetnek hálózaton kívüli hívásokat, hanem őket is el lehet érni vezetékes vagy mobil telefonokról.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 05:35

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.