Szerző: Bodnár Ádám

2004. október 22. 09:49

Erős negyedévet zárt a Microsoft

John Connors
John Connors
A legutóbbi negyedévben a fogyasztók és a vállalatok körében is erős volt a PC-k iránti kereslet, így a Microsoft tegnap a prognózisokat meghaladó negyedéves eredményekről számolt be, a jelenlegi negyedévre azonban az elemzői várakozásoknál alacsonyabb bevételt vár.

A szeptember 30-án véget ért első pénzügyi negyedévében a Microsoft 9,19 milliárd dollár bevétel mellett 2,9 milliárd dollár, azaz részvényenként 27 cent nettó nyereséget ért el. Egy évvel korábban a vállalat 8,22 milliárd dollár forgalomról és 2,6 milliárd dollár -- részvényenként 24 cent -- profitról számolt be. A redmondi cég 8,9-9 milliárd dollár közötti bevételt és részvényenként 25 cent nyereséget várt. A Microsoft összes divíziója növelte bevételét és nyereségét, a veszteséges részlegek pedig csökkentették deficitjüket.

Ígéretes évkezdés

Az asztali operációs rendszerekkel foglalkozó részleg bevétele 7 százalékkal nőtt, az üzemi eredmény 6 százalékkal emelkedett. A szerver-termékek részlege 19 százalékkal emelkedő bevételről és 84 százalékkal megugró eredményről számolt be. Az Office irodai szoftverrel foglalkozó divízió forgalma 14 százalékkal, profitja 18 százalékkal nőtt. Az MSN bevétele 10 százalékkal, nyeresége 35 százalékkal emelkedett.

Az üzleti alkalmazások részlegénél a forgalom 9 százalékkal nőtt, a veszteség 40 százalékkal csökkent. A mobil részleg bevétele 30 százalékkal emelkedett, a veszteség 31 százalékkal apadt. Az Xbox konzolt is magában foglaló játék- és szórakoztató divízió 9 százalékkal növelte eladásait, elsősorban az Xbox szoftverek vártnál magasabb forgalma miatt. A részleg vesztesége közel felére csökkent.

Pénzgyár
A Microsoft készpénzállománya a negyedév során 3,8 milliárd dollárral 64,6 milliárd dollárra nőtt. Az év végén a vállalat részvényenként 3 dollár osztalékot tervez fizetni.
"Jól kezdtünk egy erősnek ígérkező évet" -- mondta John Connors pénzügyi igazgató. "A negyedévben a szerver és asztali termékek eladásai is nagyon jól alakultak, ami kétszámjegyű százalékos bevételnövekedéshez vezetett. A továbbiakban is arra számítunk, hogy a forgalom nagyobb ütemben emelkedik, mint a költségek, ahogy minden üzletágunk hatékonyabbá és nyereségessé válik."

Több szoftver

Az elemzők és szakértők által figyelt, a jövőbeli értékesítésekre utaló, "ki nem érdemelt, de már befolyt bevétel" (unearned revenue) az első negyedévben 7,78 milliárd dollár volt, ami a megelőző negyedévhez képest 340 millió dolláros visszaesés. A Microsoft korábban 200-300 millió dollár közötti csökkenéssel számolt. Az elemzők részére rendezett telefonos konferencián Connors elmondta, hogy az ügyfelek ma már hosszabb időt hagynak a hosszú távú licencszerződések megújítására. Erre legfeljebb 90 nap áll a rendelkezésükre. "A lehető legtovább kihasználják a megújításra rendelkezésre álló időszakot, hogy esetleg árkedvezményt érjenek el" -- mondta Connors.

Kedvező hírt jelent a Microsoft számára, hogy a licenceiket megújító ügyfelek rendszerint többféle szoftvert vásárolnak meg, mint amilyenekkel korábban rendelkeztek, ráadásul a korábban szokásos 2-3 éves megállapodások mellett egyre gyakrabban előfordulnak ennél hosszabb időtartamú szerződések is, főleg a kormányzati szervek körében. Az ilyen üzleteket hosszabb ideig tart tető alá hozni, azonban rendszerint nagyszámú Microsoft terméket tartalmaznak.

Rózsás kilátások

A világ legnagyobb szoftvergyártója szokás szerint közzétette előrejelzését a PC-piac alakulásával kapcsolatban. A Microsoft a jelenlegi pénzügyi évére 8-10 százalékos bővülést vár a PC-piacon, amelyet elsősorban az üzleti felhasználók vásárlásai mozgatnak majd. A szerverek piacán 13-15 százalékos emelkedést vár a cég.

Üröm az örömben, hogy a jelenleg is tartó második pénzügyi negyedévre a Microsoft mindössze 10,3-10,5 milliárd dolláros bevételt vár, ami elmarad a First Call által megkérdezett elemzők 10,7 milliárd dolláros előrejelzésétől. A Microsoft megemelte a teljes pénzügyi évre vonatkozó prognózisát, a cég 38,9-39,2 milliárd dollár közötti bevételre és részvényenként 1,07-1,09 dollár nyereségre számít.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról