:

Szerző: Ady Krisztián

2004. október 20. 16:07

WiFi és 3G: újabb egyedülálló demonstrációt tartott az Ericsson Magyarország

Világviszonylatban is egyedülálló UMTS-EDGE-WLAN hívásátadással köszöntötte a hazánkba látogató hivatalos svéd delegációt az Információs társadalom és a jövő című konferencián az Ericsson Magyarország. A rendezvény a Svédületes! Svéd-magyar randevú 2004 programsorozat keretében került megrendezésre.

Világviszonylatban is egyedülálló UMTS-EDGE-WLAN hívásátadással köszöntötte a hazánkba látogató hivatalos svéd delegációt az "Információs társadalom és a jövő" című konferencián az Ericsson Magyarország. A rendezvény a "Svédületes! Svéd-magyar randevú 2004" programsorozat keretében került megrendezésre.

Az Ericsson Magyarország a rendezvényen a világon elsőként mutatott be UMTS-EDGE-WLAN hívásátadást élő, kereskedelmi mobilhálózat segítségével. A demonstrációt megtekintette a hazánkba látogatott Viktória svéd koronahercegnő is.

Szélessávú letöltés mobilon
A cseh Eurotel Praha nemrég jelentette be "Evolution Data Optimized" (EV-DO) technológiára épített, az ország több pontján elérhető Eurotel Data Express mobilszolgáltatását. A cég weboldala szerint a technológia átlagosan 256 kbit/s-os adatátviteli sebességet nyújt, de a letöltési sebesség külső antenna használatával elérheti akár a 800 kbit/s-ot is.
A bemutató egyedülálló volt abból a szempontból, hogy most először került sor egyidejű, három technológiát ötvöző hívásátadásra élő kereskedelemi EDGE mobilhálózaton. A bemutatón az Ericsson IP-alapú, egyesített UMTS (harmadik generációs), EDGE és WLAN-hozzáférést nyújtó mobil csomópontja folyamatos, élő videoadást fogadott, miközben technológiák közötti zökkenőmentes hívásátadást valósított meg bármelyik másik két hozzáférési technológia között. A videoátadáson kívül fájlletöltést is végrehajtottak, bemutatva a különböző hozzáférések esetében elérhető adatátviteli sávszélességet.

A konferencián Kovács Kálmán informatikai miniszter hangsúlyozta Magyarország regionális tudásbázisként betöltött szerepét, Torbjörn Possne, az Ericsson alelnöke világszintű áttekintést adott a harmadik generációs technológia jelenlegi helyzetéről, Turányi Zoltán, az Ericsson Magyarország kutatási-fejlesztési osztályának tudományos munkatársa pedig a mobilkommunikáció jövőjét vázolta fel.

Közeleg a generációváltás

Hazánkban jelenleg is zajlik a harmadik generációs hálózatok számára kijelölt frekvenciák tendereztetése. A Nemzeti Hírközlési Hatóság pályázatán négy harmadik generációs mobilkommunikációs szolgáltatás nyújtására felhasználható frekvenciablokk nyerhető el tizenöt évre, megteremtve a lehetőséget az egyenlő esélyekkel induló tisztességes piaci versenyre.

A pályázat többek között biztosítja, hogy a szolgáltatást a fogyasztók 2006. januárjától vehessék igénybe. Mint korábban elhangzott, első körben csak Budapest belső részén, ám 2008-ra az ország lakosságának 30 százalékát lefedve -- tehát a nagyobb városokban is -- lehet majd a mobiltelefonról, mobil adatátviteli technológia segítségével gyors internethozzáféréshez jutni.

A minisztérium tájékoztatása szerint hatalmas az érdeklődés a frekvenciákra, a pályázati kiírást szeptember végéig 10 vállalat vásárolta meg. A pályázati kiírást november 2-áig lehet megvenni és egyben november 2-a a tender tárgyalási szakaszának kezdete is.

Még okosabb mobiltelefonok

A közeljövőben megjelenő -- azaz Japánban éppen napjainkban piacra kerülő -- különböző vezeték nélküli mobil- és adatátviteli technológiákat egyidőben támogató mobiltelefonok képesek lesznek zökkenőmentesen váltani az egyes technológiák között, folyamatosan az elérhető legnagyobb adatátviteli sebességet, illetve az előfizető számára legolcsóbb megoldást nyújtva.

Amennyiben a mobiltelefon tulajdonosa elhagyja majd a harmadik generációs hálózattal lefedett területet, a mobiltelefon képes lesz az adatletöltés megszakadása nélkül váltani a régebbi, GSM-alapú GPRS vagy EDGE hálózatra; ha Wi-Fi vezérlővel és megfelelő szoftverrel is ellátták a készüléket, akkor egy WLAN-nal lefedett területen akár VoIP (IP-alapú hangátvitel) szolgáltatást is igénybe vehetünk, melynek percdíjai töredékei is lehetnek a mobilszolgáltató aktuális percdíjainak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 05:35

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.