Szerző: Bodnár Ádám

2004. október 20. 14:05

A HP és a Windows dominanciája várható a kelet-európai szerverpiacon

A közép-kelet európai régióban tavaly 17 százalékkal növekedtek a szerverek eladásai, az idén további 20 százalékos bővülésre számít az IDC piackutató cég. Érdekesség, hogy az olcsó, x86-processzoros rendszerek előretörése miatt tavaly az értékesítési árbevétel mindössze 1,1 százalékkal nőtt, az idén már 15 százalékos fellendülés várható.

A közép-kelet európai régióban tavaly 17 százalékkal növekedtek a szerverek eladásai, az idén további 20 százalékos bővülésre számít az IDC piackutató cég. Érdekesség, hogy az olcsó, x86-processzoros rendszerek előretörése miatt tavaly az értékesítési árbevétel mindössze 1,1 százalékkal nőtt, az idén már 15 százalékos fellendülés várható.

A jelszó: versenyképesség

Az IDC szerint a szerverpiac további látványos növekedése mögött részben az Európai Unió bővítésének köszönhető: a nemrégiben felvett államok, illetve a csatlakozásra váró országok -- Bulgária, Románia, Horvátország -- gazdasága fejlődés, infrastruktúrája modernizáció előtt áll. Mind a kormányzati szerveknek, mind a vállalatoknak fejlesztenie kell informatikai rendszereit, ha meg akarnak felelni az uniós szabályoknak és meg akarják őrizni versenyképességüket. Emellett a privatizáció is jelentősen fellendítheti az informatikai beruházásokat, és így a szerverek vásárlását.

"A kulcsszó a versenyképesség" -- modja Darian Bird, az IDC vezető elemzője. "A kormányzatoktól és az állami kézben levő vállalatoktól kezdve egészen a kisebb vállalkozásokig mindenkinek sokkal hatékonyabbnak kell lennie, fel kell készülnie a nemzetközi versenyre. Ez, főképp a kisebb és közepes szervezetek esetében szükségessé teszi a hardver-fejlesztéseket, mivel sok helyen még mindig csak alapvető hálózati funkciókat használnak."

Tavaly a kiemelkedően nagy népessége miatt Oroszország volt a régió legnagyobb piaca, és ez továbbra is így marad. Oroszországot Lengyelország, majd Csehország követte a listán. Figyelemre méltó, hogy ez a három ország adta tavaly az összes szerver-eladások 64 százalékát. A leggyorsabban növekedő piacok az EU-csatlakozásra váró országok, tehát Horvátország, Bulgária és Románia voltak. "A növekedési trendek jól illusztrálják a régió gazdasági és technológiai fejlődését" -- mondta Bird. "A nyugati országokkal határos államok jóval korábban megkezdték a gazdasági és politikai reformokat, mind a délebbre és keletebbre fekvő államok. Horvátország, Románia, és a hozzájuk hasonló országok azonban gyorsan felkapaszkodnak és ahogy az árak csökkennek, komoly hardver-vásárlásokba kezdenek."

A HP vezet és vezetni fog

A magyar helyzet
Az IDC adatai szerint Magyarországon tavaly mintegy 11 ezer szervert adtak el, összesen 105 millió dollár, azaz 20,5 milliárd forint értékben. Az idén az eladott gépek száma várhatóan 15 százalékkal emelkedik majd.
Az IDC adatai szerint tavaly a HP volt a legnagyobb szerver-szállító a régióban és várhatóan idén is megtartja vezető pozícióját a gyártók között. A második helyen az IBM, a harmadikon a Dell zárt. Az orosz piac nagyságát mutatja, hogy a kizárólag itt jelen levő Aquarius és Kraftway szerezték meg a negyedik és ötödik helyet. Az első öt gyártó a teljes forgalom 58 százalékát adta.

Bird szerint az x86-processzoros, olcsó rendszerek előretörése kedvez a kisebb, helyi összeszerelőknek, mivel általában alacsonyabb árakkal dolgoznak, mint a nemzetközi brandek, ráadásul jobban ismerik a helyi piaci igényeket. Ennek ellenére nem várható, hogy a legnagyobb gyártók piaci pozíciói meginogjanak és kitartóan harcolnak majd.

2003-ban a régióban a leszállított szerverek 97,6 százaléka a legalsó, 25 ezer dollárnál (~5 millió forintnál) olcsóbb kategóriába tartozott. A csökkenő árak, valamint a kisebb vállalatok felől jelentkező igény mozgatta az eladásokat, amelyek 18,9 százalékkal emelkedtek. A középkategóriás (25-250 ezer dollár közötti árú) rendszerek az összes leszállított gépnek csak 2,3 százalékát adták, azonban érték szerint a piac 29,7 százalékát kaparintották meg.

Windows-uralom

A legnépszerűbb szerver-operációs rendszer a Windows volt, a Microsoft szoftverét tartalmazó gépek adták az összes eladások 80 százalékát. Az IDC szerint a Windows előretörésének oka, hogy az x86 szerverek olcsóbbak, erősebbek lettek, és egyre fejlettebb menedzsment-eszközök jelentek meg hozzájuk, így összességében már versenyképesek lehettek a UNIX/RISC rendszerekkel. A legnagyobb növekedést természetesen a Linux könyvelhette el, az eladások 72,2 százalékkal bővültek.

Az IDC várakozásai szernt a közép-kelet európai régió szerverpiaca az elkövetkező évek során folyamatosan növekedni fog, mind a leszállított rendszerek számát, mind az értéküket tekintve, a fejlődés motorjai a balkáni országok, valamint a kis- és közepes vállalkozások lesznek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról