Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2004. október 25. 13:57

Helyi hívást is kínál a Tele2

Mától helyi hívásra is használható a Tele2 -- igaz, csak Budapesten és az ország hét nagyvárosában. December végéig a szolgáltató 14 matávos körzetben és a Monortel területén is elérhetővé teszi helyi hívás szolgáltatását.

[HWSW] Mától helyi hívásra is használható a Tele2 -- igaz, csak Budapesten és az ország hét nagyvárosában. December végéig a szolgáltató 14 matávos körzetben és a Monortel területén is elérhetővé teszi helyi hívás szolgáltatását.

Helyben olcsóbb

A Tele2 szolgáltatását eddig csak a Matáv területén és csak a távolsági, illetve mobil irányú hívások esetén lehetett igénybe venni, pedig a hívásszokások alapján a vezetékes előfizetők leghosszabb hívásai helyben, azaz a településen belül maradnak. A Tele2 ma elindított helyi hívás szolgáltatásainak árai -- a Matáv áraival összehasonlítva -- a legtöbb díjcsomagban csábítóbbak: a Bázis díjcsomag esetén például a percdíjak átlagosan 60 fillérrel alacsonyabbak -- a Sokatmondó csomag percdíjainál viszont magasabbak.

A Tele2 szolgáltatásainak igénybevételéhez szükség van a Matáv előfizetésre, tehát az alapdíjat továbbra is a Matávnak, a percdíjakat pedig a Tele2-nek kell fizetni. Azok, akik már megrendelték a Tele2 szolgáltatását és a fővárosban, illetve a hét nagyvárosban (Győr, Zalaegerszeg, Pécs, Székesfehérvár, Szolnok, Miskolc, Debrecen) élnek, nincs teendőjük, csak a helyi hívások előtt is tárcsázniuk kell a 1502-es számot.

A szolgáltatónak drága a váltás

Laczkó Tóth Gergely, a Tele2 Magyarország vezetője jelezte: nem csak a Tele2-nek, hanem a liberalizációnak is jót tenne, ha csökkennének a szolgáltatóválasztás berendezésének nagykereskedelmi árai. Ma ugyanis a hazai távközlési szolgáltatók 10 eurót (2 500 forintot) kérnek partnereiktől azért, hogy egy-egy előfizetőt bekapcsoljanak abba a rendszerbe, melyben előtétszám tárcsázása nélkül nélkül lehet más szolgáltató hálózatát használni, azaz az előfizetőnek nem kellene például 1502-t tárcsázni, hanem közvetlenül hívhatná a kívánt számot, automatikusan a választott másik szolgáltató hálózatán. Ez a díj az Európai Unióban átlagosan 4,6 euró.

Amíg ez az összeg nem csökken Magyarországon, addig egy-egy szolgáltatónak nem éri meg az előtétszám nélküli megoldással előrukkolnia, hiszen ezt az összeget sehol nem terhelik az ügyfelekre, a szolgáltatónak azonban mégis jelentős költség -- az egyszeri díj egy ügyfélnél még nem magas, de százezer előfizetőnél már jelentős összeg lehet. Az ügyvezető szerint pedig az előfizetőknek kényelmesebb lenne az előtétszám nélkül tárcsázni, s többet takaríthatna meg -- a választott szolgáltatónak pedig több bevételt hozna --, ugyanis az esetek egy részében az előtétszámot egész egyszerűen elfelejtik tárcsázni, így drágább is lehet a hívás.

A Tele2 előreláthatólag jövő év elejétől valamennyi matávos körzetben elérhetővé teszi a helyi hívás szolgáltatást, s jelenleg is tárgyal valamennyi volt monopolszolgáltatóval -- a Hungarotelen kívül --, hogy hálózatukat használhassa, és saját tarifáit tudja kínálni.

Terjed a UPC telefon is

A várakozásnak megfelelő a UPC telefonszolgáltatásának terjedése -- tudtuk meg Szűcs Lászlótól, a UPC sajtószóvivőjétől. A UPC idén szeptemberben indította kábelhálózatán vezetékes telefonszolgáltatását. Az amerikai tőzsdei szabályok miatt a konkrét előfizetők számáról a szóvivő nem nyilatkozhatott, de jelezte, hogy a kábeltévés telefon-előfizetők számának gyarapodása az elképzeléseknek megfelelően alakul. A legtöbb új telefonos ügyfél a chello internetszolgáltatást igénybevevők köréből kerül ki, ugyanis ebben az esetben a legnagyobb a belépési- és havidíj kedvezmény. A UPC telefon előfizetőinek a helyi, hálózaton belüli (tehát szintén UPC-s előfizető felé irányuló) hívások díjmentesek.

a címlapról