Szerző: Bodnár Ádám

2004. október 7. 13:20

Személyes bosszú miatt akarta meghiúsítani cége felvásárlását a PeopleSoft volt vezetője

Craig Conway
Craig Conway
A PeopleSoft elnök-vezérigazgatói székéből a múlt héten felállított Craig Conway egy bírósági meghallgatáson elismerte, hogy az Oracle felvásárlási ajánlatának nyilvánosságra kerülte után szándékosan le akarta járatni az Oracle-t, az ajánlatot, valamint a cég elnök-vezérigazgatóját, Larry Ellisont.

A mozzanat szempontjából figyelemre méltó, hogy Conway korábban éveket töltött az Oracle kötelékében értékesítésért felelős pozíciókban, mígnem a cég megvált tőle. Volt főnökét, Larry Ellisont Dzsingisz kánhoz hasonlította, ezután a bíró viccesen megkérdezte, hogy Ellison ugye nem ette meg a nyers húst Conway nyerge alól. Az Oracle jogászai a tárgyalás során olyan embernek próbálták beállítani Conwayt, aki személyes érdekeit a cég érdekei fölé helyezte és sértődöttsége miatt alá akarta ásni az ügyletet.

A PeopleSoft igazgatótanácsának tagjai szerint Conway személyes síkra terelte a felvásárlási ajánlatot. A cég a múlt pénteken megvált Conwaytől, a hét elején pedig bejelentette, hogy megfelelő ár esetén hajlandó tárgyalni az Oracle vezetőivel az összeolvadásról. A PeopleSoft vezetése korábban az Oracle összes ajánlatát elutasította. Az Oracle jelenleg 21 dollárt ajánl egy PeopleSoft részvényért, amelyek a tőzsdén tegnap 22,66 dolláron zárták a kereskedést. Az ügylet értéke a jelenlegi ajánlat szerint összesen 7,7 milliárd dollár lenne.

Conway elmondta, hogy az Oracle ajánlatát nem hogy rosszindulatúnak, ellenségesnek, hanem egyenesen destruktívnak véli. Állítása szerint a pénzügyi feltételek sem voltak elfogadhatóak, ráadásul az Oracle olyan kijelentéseket tett, amelyek szerint megszüntetné egyes termékek támogatását. "Nem éreztem, hogy az ajánlat, vagy bármely hasonló ajánlat elfogadható lenne" -- mondta Conway. A volt vállalatvezető azonban nyomatékosította, hogy az ajánlatok elutasításáról az igazgatótanács döntött. Conway távozásáig az igazgatótanács tagja volt.

Az Oracle és a PeopleSoft jelenleg Delaware állam bíróságán csatázik. Az Oracle a PeopleSoft által életre hívott "ügyfél-biztosítási programot" támadja. A program szerint a PeopleSoft ügyfelek a licencdíjak akár ötszörösét is visszakaphatják abban az esetben, ha a céget két éven belül felvásárolják, illetve ha a vevő az elkövetkező négy éven belül beszüntet bizonyos terméktámogatási szolgáltatásokat.

Az "ügyfél-biztosítási program" gyakorlatilag az utolsó akadály az Oracle előtt, miután az amerikai hatóságok elismerték, hogy az akvizíció nem lenne versenyellenes. Várhatóan az európai hatóságok is hasonló álláspontra helyezkednek majd, ami hatalmas kudarcot jelent Conway számára, aki többször hangoztatta, hogy az Oracle gyakorlatilag semmilyen összegért nem szerezhetné meg a PeopleSoftot, mert az összeolvadás nyomán csökkenne a verseny a vállalati szoftverek piacán, így a hatóságok aligha engedélyeznék az ügyletet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról