:

Szerző: Bodnár Ádám

2004. október 19. 09:34

Várakozáson felüli eredmény az IBM-nél

Az IBM tegnap este, a tőzsde zárása után tette közzé harmadik negyedéves eredményeit. A vállalat egyaránt növelni tudta forgalmát és nyereségét, illetve megemelte éves előrejelzését is, azonban továbbra is óvatosan optimista a vállalatok informatikai költéseivel kapcsolatban.

Az IBM tegnap este, a tőzsde zárása után tette közzé harmadik negyedéves eredményeit. A vállalat egyaránt növelni tudta forgalmát és nyereségét, illetve megemelte éves előrejelzését is, azonban továbbra is óvatosan optimista a vállalatok informatikai költéseivel kapcsolatban.

A várakozások felett

A szeptember 30-án véget ért negyedévben az IBM 9 százalékkal növekedő, 23,43 milliárd dolláros bevétel mellett 1,8 milliárd dollár, azaz részvényenként 1,06 dollár nettó nyereséget ért el. A nettó eredményt jelentősen csökkentette egy, a cég nyugdíjazási programjával kapcsolatos per lezárásaként fizetett 320 millió dolláros, azaz részvényenkénti 3 centes egyszeri költség. E költség nélkül a nyereség 12 százalékkal múlta volna felül a megelőző év azonos időszakában elért szintet, ami 1,79 milliárd dollárt tett ki.

Az IBM még szeptemberben, egy peren kívüli egyezség keretén belül fizetett ki 320 millió dollárt. Az alkalmazottak által indított perben a cég nyugdíjazási programját támadták azt állítva, hogy amikor a 90-es években megváltozott, diszkriminatívvá vált a régebbi dolgozókkal szemben. Az egyszeri költséget figyelmen kívül hagyva a cég részvényenkénti nyeresége 1,17 dollár volt, vagyis 3 centtel múlta felül az elemzői várakozásokat.

Mark Loughridge, az IBM pénzügyi igazgatója szerint a vállalat lassú, de stabil növekedési pályára állt. A vezető úgy véli, a vállalatok informatikai kiadásai évente 4-5 százalékkal emelkednek, ami 2000 óta a legnagyobb növekedést jelenti. Loghridge közölte, hogy a vártnál jobb negyedéves eredmények miatt a cég részvényeként 5 centre emeli éves nyereség-előrejelzését. A tavalyi évet az IBM részvényenként 4,34 dollár profittal zárta.

Látványosan nőtt a hardver-forgalom

Az IBM régóta legnagyobb, szolgáltatásokkal foglalkozó üzletága 5 százalékkal növelte bevételét, a negyedév során megkötött új szerződések értéke 10,5 milliárd dollár volt, ami éves szinten változatlan. Mark Loughridge hangsúlyozta, hogy az IBM Global Services látványosan növeli befolyását az olyan fejlődő piacokon, mint Kína, Oroszország, India vagy Brazília, az innen származó bevételek harmadával emelkedtek. Az IBM pénzügyi igazgatója összességében bizakodó a Global Services hosszú távú teljesítményével kapcsolatban.

A hardverrészleg forgalma 9 százalékkal nőtt, elsősorban a mainframe kategóriás, illetve az x86-os szerverek piaci sikerének köszönhetően. További jó hír, hogy a személyi számítógépes részleg sorozatban második nyereséges negyedévét zárta, a 17 százalékkal növekedő eladások elsősorban az IBM ThinkPad noteszgépek iránti kereslet emelkedésének köszönhetőek. A szoftverüzletág 1 százalékkal növekedő bevételről adott számot, a WebSphere, Tivoli és DB2 termékek eladásai kétszámjegyű százalékkal bővültek, a Lotus szoftverek forgalma azonban 6 százalékkal, az operációs rendszereké pedig 2 százalékkal csökkent. A pénzügyi szolgáltató részleg 11 százalékkal csökkenő forgalmat ért el. A félvezetőgyártó divízió hosszú idő után először tudott pozitív mérleget felmutatni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 13:21

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.