Szerző: Ady Krisztián

2004. október 27. 10:55

FBI nyomozókat küld Magyarországra a kalózok ellen az Egyesült Államok

Az Egyesült Államok azt tervezi, hogy szövetségi nyomozókat helyeznek az Egyesült Államok budapesti és Hong-Kong-i nagykövetségére. Feladatuk az lesz, hogy szorosabb kapcsolatot alakítsanak ki a helyi nyomozókkal és hatékonyabbá tegyék a szerzői jogvédelem alá eső termékek védelmét.

Az Egyesült Államok azt tervezi, hogy szövetségi nyomozókat helyeznek az Egyesült Államok budapesti és Hong-Kong-i nagykövetségére. Feladatuk az lesz, hogy szorosabb kapcsolatot alakítsanak ki a helyi nyomozókkal és hatékonyabbá tegyék a szerzői jogvédelem alá eső termékek védelmét.

A jelenleg 13 amerikai városban működő CHIP (Computer Hacking and Intellectual Property unit -- Számítógépes Hacker és Szellemi Tulajdont Védelmező) egység mellett további öt városban hoznak létre szerzői jogsértések ellen fellépő csoportokat. Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma felszólította az FBI-t (szövetségi nyomozóhivatal), hogy a szellemi tulajdon védelmezésével kapcsolatos nyomozásokra nevezzen ki több különleges ügynököt és bűnügyi hírügynökség segítségével nemzetközi és országos kampányt indítson a szerzői alkotásokra specializálódott bűnszövetkezetek ellen.

A kiterjedt kampány fokozott figyelmet fordít az összes szerzői és szellemi tulajdon jogokkal védett és hamisítás útján nagy haszonnal terjeszthető termékre, a vényköteles gyógyszerektől kezdve az autóalkatrészeken át egészen a DVD-kig. A kihelyezett nyomozók feladata az lesz, hogy szorosabb kapcsolatot alakítsanak ki a helyi nyomozókkal és elősegítsék a gyorsabb vádemelést.

Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma tervezi továbbá, hogy változtatnak a kiadatási megállapodásokon, ezzel is megkönnyítve a szerzői jogtulajdonosoknak polgári jogi követeléseik érvényesítését.

250 milliárd dollár

Az Egyesült Államok gazdaságát becslések szerint évente 250 milliárd dollár veszteség éri a szerzői jogok, védjegyek és szabadalmak megsértése miatt. A szerzői joggal védett termékek előállításával foglalkozó vállalatok az USA munkaerejének körülbelül 4 százalékát alkalmazzák. 2002-es adatok szerint a szerzői jogok által védett termékek értéke a GDP-ben 626,6 milliárd dollárra tehető, amely az amerikai gazdaság körülbelül 6 százalékát jelenti.

ASVA

Magyarországon az ASVA (Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közhasznú Alapítvány) védi az audiovizuális termékek (zenék, filmek) szerzői jogait és harcol a DVD-k, videó CD-k, egyéb hordozók, valamint interaktív játékok hamisítása, illegális internetes letöltése és terjesztése ellen.

"Üdvözöljük az USA döntését, úgy gondoljuk, hogy nem szabad lebecsülni a szerzői jogsértéssel kapcsolatos bűnügyek veszélyeit, hiszen ezek szorosan összefüggésben állnak az alvilág szervezeteivel, a háttérben gyakran fedezhető fel prostitúció, kábítószer-kereskedelem" -- nyilatkozta Mihály György, az ASVA kutatórimának elnöke.

"Világszerte egyre több illegális pénzforrás szűnik meg a szervezett bűnözés és a terrorizmus számára, ezért a szerzői jogsértéssel kapcsolatos bűnügyek, így például a DVD-kalózkodás, fontos bevételi forrást jelent az alvilág számára" -- tette hozzá.

Akár 8 év börtön

A hónap elején a Miskolci Rendőrkapitányság DVD-hamisítással foglalkozó magánszemélyek ellen hajtott végre sikeres akciókat Miskolcon, Tiszalucon, Mezőcsáton és Hangácson. Az akció során hozzávetőlegesen 4000 darab hamis DVD-t, közel 1000 illegálisan másolt VHS kazettát, játékokat és számos nagyüzemi hamisítást segítő eszközt -- számítógépeket, videókat -- foglaltak le.

A Büntető Törvénykönyvbe ütköző, szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése esetén az elkövető a legsúlyosabb esetben akár 8 évig terjedő szabadságvesztéssel, enyhébb esetben pedig akár 2 évig terjedő szabadságvesztéssel vagy komolyabb pénzbüntetéssel is büntethető.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról