Szerző: Vörös Péter

2000. március 30. 00:07

A félvezető gyártóknak előreláthatóan jól sikerül az első negyedév

A 149 milliárd $-os félvezetőipar továbbra is gőzerővel halad előre, a gyárak majdnem teljes kapacitással működnek, a kínálat elég „feszített és a chip gyártók részvényei még sok .com cégnél is jobban nőttek az utóbbi időkben, „dacára annak, hogy a félvezető gyártók még általában nyereséget is szoktak elérni, nem a csak a jövőjük rózsás ... Az elemzők szerint a 2000. I. negyedévi eredmények jobbak lesznek a vártnál. Azaz úgy tűnik, hogy az iparág konjunktúráját éli: a meglepetések pozitívak, a részvények emelkednek, az árfolyam/nyereség ráták ésszerűek számos más szektorhoz képest. Az év eleje óta az ún. Philadelphia Stock Exchange Semiconductor Index 82%-kal emelkedett, jelentős részben a hálózati ill. kommunikációs chip cégeknek köszönhetően. Rövidebb távú és enyhébb csökkenés persze előfordulhat itt-ott, de az alapvető trend kedvezőnek tűnik.

A 149 milliárd $-os félvezetőipar továbbra is gőzerővel halad előre, a gyárak majdnem teljes kapacitással működnek, a kínálat elég „feszített" és a chip gyártók részvényei még sok .com cégnél is jobban nőttek az utóbbi időkben, „dacára" annak, hogy a félvezető gyártók még általában nyereséget is szoktak elérni, nem a csak a jövőjük rózsás ... Az elemzők szerint a 2000. I. negyedévi eredmények jobbak lesznek a vártnál. Azaz úgy tűnik, hogy az iparág konjunktúráját éli: a meglepetések pozitívak, a részvények emelkednek, az árfolyam/nyereség ráták ésszerűek számos más szektorhoz képest. Az év eleje óta az ún. Philadelphia Stock Exchange Semiconductor Index 82%-kal emelkedett, jelentős részben a hálózati ill. kommunikációs chip cégeknek köszönhetően. Rövidebb távú és enyhébb csökkenés persze előfordulhat itt-ott, de az alapvető trend kedvezőnek tűnik.
Az AMD lesz egyike az első chip gyártó cégeknek, amelyek közzéteszik első negyedéves eredményeket a jövő hónapban. Még a cég kritikusai is elismerik, hogy a múltban gyártási problémákkal és az Intel-lel folytatott árháborúval küszködő cég teljes gőzzel halad előre, az elemzők szerint pedig az első negyedév erős Athlon-keresletének ill. a flash memória eladásoknak köszönhetően jó eredményekre számíthat a cég.
Az Intel-lel kapcsolatban pedig már terjed a híresztelés, hogy a cég előzetes bejelentést fog tenni, miszerint az első negyedévi eredményei jobbak lesznek az előrejelzéseknél (ilyen jellegű bejelentést az USA-ban kötelező megtenni a „részvény-játék" tisztasága érdekében).
A mobil telefonok, pager-ek, videójáték-konzolok, hálózati termékek, ... iránti növekvő kereslet pedig természetesen az ezen eszközökben használt chip-ek gyártóinak jelent igen jó hírt.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.

GEMINI

3

Licencelné az Apple a Google generatív MI modelljét

2024. március 18. 10:34

A Google Gemini hozná el a generatív képességeket az iPhone-okra, legalábbis már zajlanak az erről szóló tárgyalások. A részleteket egyelőre még nem véglegesítették a felek.