Szerző: Vörös Péter

2000. március 15. 18:33

Gnutella: Napster-szerű új program a Nullsoft/AOL-tól

A nálunk is igen népszerű Napster-nek hamarosan nagynevű versenytársa lesz: az AOL égiszén belül működő Nullsoft (a Winamp készítője) programja ingyenes, nyílt forráskódú programként (erre utal a névben használt GNU rész is) fog megjelenni egy hónapon belül, egyelőre ennek béta változatát tették közzé tegnap. A Napster-t a kaliforniai Napster Inc. működteti, lényegében egyetlen számítógéppel - ami azért lehet fontos tényező, mert a lemezipar december óta iparkodik azon, hogy leállítsák a Napster-t. A Gnutella-át ezzel szemben úgy írták, hogy decentralizáltan, egy csomó különböző gépen futtatható, ami azt is jelenti, hogy a rendszer leállítása messze nem lesz/lenne triviális lépés, szemben a Napster helyzetével; sőt a szoftvert úgy írták meg, hogy a hálózati adminisztrátorok dolga is jóval nehezebb a letiltást illetően. (A Napster olyan népszerűvé vált számos egyetemen, hogy egyes helyeken be is tiltották azt, mivel a sávszélesség jelentős részét használták e célra a hallgatók ...) Maga a Gnutella-projekt teljes egészében non-profit módon működik.

A nálunk is igen népszerű Napster-nek hamarosan nagynevű versenytársa lesz: az AOL égiszén belül működő Nullsoft (a Winamp készítője) programja ingyenes, nyílt forráskódú programként (erre utal a névben használt GNU rész is) fog megjelenni egy hónapon belül, egyelőre ennek béta változatát tették közzé tegnap. A Napster-t a kaliforniai Napster Inc. működteti, lényegében egyetlen számítógéppel - ami azért lehet fontos tényező, mert a lemezipar december óta iparkodik azon, hogy leállítsák a Napster-t. A Gnutella-át ezzel szemben úgy írták, hogy decentralizáltan, egy csomó különböző gépen futtatható, ami azt is jelenti, hogy a rendszer leállítása messze nem lesz/lenne triviális lépés, szemben a Napster helyzetével; sőt a szoftvert úgy írták meg, hogy a hálózati adminisztrátorok dolga is jóval nehezebb a letiltást illetően. (A Napster olyan népszerűvé vált számos egyetemen, hogy egyes helyeken be is tiltották azt, mivel a sávszélesség jelentős részét használták e célra a hallgatók ...) Maga a Gnutella-projekt teljes egészében non-profit módon működik. [CNET,ZDNN ]

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.