Szerző: Vörös Péter

2000. március 16. 18:46

VA Linux: szupervékony szerver / a cég újabb két vállalatot vásárol fel

A VA Linux Systems elkezdte új, alig 4,5 cm „vastag", rack-elhető szervereinek árusítását. Az 1000-es sorozat tagjaiban két Intel processzor van (magát a gépet a Network Engines gyártja, csakúgy, mint a nagy szerver készítők közül az egyetlen hasonló rendszert licenszelő IBM-ét). Ezek az ún. vékony szerverek (slim servers) leginkább az Internet szolgáltók (ISP - Internet service providers) ill. ún. alkalmazás-szolgáltatók (ASP - application service providers) körében népszerűek, ahol általában sok általánosan erős és néhány nagyon nagy teljesítményű számítógépre van szükség. Ebben a piaci szegmensben a Linux igen népszerű operációs rendszer, többek között teljesítménye, megbízhatósága és olcsósága miatt.
A Compaq hasonló vastagságú szervere, a "Photon" május-júniusra várható, míg a Hewlett-Packard két processzoros Netserver LPr-je 8,9 cm vastagságú, csakúgy mint a Dell PowerEdge 2450 modellje. A Linux-ra specializálódott cégek közül a Penguin Computing kínál 4,5 cm vastagságú, egyprocesszoros szervereket, míg az Atipa 8,9 cm vastagságú, kétprocesszoros szerverei vannak. Nem mindenkinek tetszenek az ilyen vékony szerverek, ugyanis kevesebb kártyahely van ezekben és jónéhány csúcskategóriájú funkció is hiányzik belőlük (pl. elromlott tápegység kikapcsolás nélküli cseréje). A VA 1000 szerverek olcsó változatai már 3000 $ alatt kaphatók (Pentium III támogatással, max. 1 GB ECC memóriával, alaplapra integrált Ethernet vezérlővel és két winchesterrel.
A VA Linux két újabb hardver céget vásárol fel: egyenként 189 millió $ ill. 38 millió $ értékű ügyletekről van szó. A 60 alkalmazottat foglalkoztató TruSolutions megvétele révén új vékony szerver tervezési tapasztalatokhoz jut majd a VA Linux, míg a 12-fős NetAttach akcizíciója olyan tárolórendszerek építéséhez nyújt majd segítséget, amelyeknél rack-ekre szerelt szerverek sorából állnak. A VA Linux februárban kb. 1 milliárd $-t költött az Andover.Net-re. [CNET 1, CNET 2, TechWeb]

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.