Szerző: mz

2000. március 10. 00:26

Alakfelismerő chip

Meg kell tanulnunk a Generic Visual Perception Processor - GVPP fogalmát. A szóban forgó processzor System-On-A-Chip technológiájú, tehát valójában nemcsak egy processzort, hanem memóriát is jelent és tárgyak felismerésére, illetve azok mozgásának valósidejű követésére képes.

Meg kell tanulnunk a Generic Visual Perception Processor - GVPP fogalmát. A szóban forgó processzor System-On-A-Chip technológiájú, tehát valójában nemcsak egy processzort, hanem memóriát is jelent és tárgyak felismerésére, illetve azok mozgásának valósidejű követésére képes.
A technológiát az azt fejlesztő francia Bureau d'Etudes Vision bocsátja árverésre, amivel a nagyobb chipgyártókat kívánja megcélozni. Ha minden igaz, a vevő jó üzletet köthet, hiszen elemzők szerint sokmilliárdos piacra találhat az ipar vagy 10 ágazatában, több mint százféle alkalmazással.
A chip az emberi agy funkcióit utánozza hardver szinten. Másodpercenként 20 milliárd műveletet hajt végre, a környezetét mint képek sorozatát fogja fel, érzékeli a tárgyak helyezetét és sebességét. A tárgyak sokfélék lehetnek, egészen a pályán futkosó focistáktól a műholdról észlelt ellenséges katonai csapatokig.
A chip - mely képes alkalmazkodni a megvilágítási viszonyokhoz, a tárgyak változó méretéhez, vagy a változó elhelyezkedéshez - mintafelismerő képességét már bemutatták. A fejlesztők szerint - mivel a chip ára csak kb. 6 USD - egy teljes felismerő rendszer 50 USD körüli áron megépíthető. A chipek egymás után is köthetők, így megnövelhető a szemmel tartott objektumok száma. A mai rendszerek - melyek természetesen sokkal drágábbak - nagyon kényesen a megvilágítás állandó minőségére és árnyéknélküliségére.
A fejlesztők nyilatkozata szerint nem volt ördöngösség a feladat: az emberi szem és agy által végzett munka "egyszerű". Az érzékelt adatok különféle feldolgozási műveleteket és szűréseket végző idegsejteken haladnak át - ezt kellett csak modellezni egy párhuzamos elektronikus rendszerrel. (Azért mégsem lehetett ennyire bagatell a dolog, hiszen 1992-ben, azaz 8 éve kezdték a munkát.)
Az alkalmazások száma nagy, csak néhány példa: intelligens légzsák, ujjlenyomat-felismerés, íriszfelismerés, minőségellenőrzés, forgalomirányítás, katonai feladatok, miniatűr fegyverek.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.