Szerző: Vörös Péter

2000. március 16. 15:15

Úgy tűnik, hogy az eBay és a Yahoo egyesüléséről szóló hírek mégsem igazak

A szakértők megkérdőjelezik azt, hogy vajon a Yahoo megengedhet-e magának egy ilyen drága bevásárlást és az eBay-nek mi oka lenne éppen most felkínálkoznia, amikor szinte minden szinten jól mennek a cég dolgai? A kedden megpendített lehetséges egyesülés még egy kérdést felvet a Yahoo-val kapcsolatban: ha nem egyesítik erőiket, akkor vajon hogyan fogja legyőzni vagy egyáltalán megszorítani az eBay-t a robbanásszerűen alakuló on-line aukciós piacon (egyelőre a Yahoo aukciós helyének forgalma töredéke az eBay-ének)?

A szakértők megkérdőjelezik azt, hogy vajon a Yahoo megengedhet-e magának egy ilyen drága "bevásárlást" és az eBay-nek mi oka lenne éppen most "felkínálkoznia", amikor szinte minden szinten jól mennek a cég dolgai? A kedden megpendített lehetséges egyesülés még egy kérdést felvet a Yahoo-val kapcsolatban: ha nem egyesítik erőiket, akkor vajon hogyan fogja legyőzni vagy egyáltalán megszorítani az eBay-t a robbanásszerűen alakuló on-line aukciós piacon (egyelőre a Yahoo aukciós helyének forgalma töredéke az eBay-ének)?
Tegnap a két cég részvényárfolyama jelentősen csökkent az egyesülés elmaradásának hírére: a Yahoo 10 $-ral 158 $-ra, míg az eBay több, mint 21 $-ral közel 190 $-ra csökkent. A szakértők szerint kb. 45 milliárd $-jába kerülne a Yahoo-nak az eBay megvétele, ez a Yahoo teljes piaci értékének közel fele (a magyar évi GDP/GNP-nek meg kb. másfélszerese …). Jelenleg úgy tűnik, hogy a Yahoo-nak inkább van szüksége az eBay-re mint fordítva (bármennyire is meglepőnek hangzik a dolog …). Az eBay nemrégiben új területek felé is kikancsint: pl. autókkal foglalkozó regionális USA-beli ill. országonkénti Web-helyek, valamint egy új hely, amely kifejezetten kisvállalkozásoknak szól: ennek neve Business Exchange, itt a kisvállalatok irodai termékeket és berendezéseket vásárolhatnak, amely igen jelentős piac lehet, akár önmagában is felülmúlhatja az eBay jelenlegi fő üzletágát. A jövő? Autók, ingatlanok, irodai berendezések …
Emiatt gondolja sok elemző azt, hogy valamiféle szövetség a két cég között mégis elképzelhető. Egy ilyen jellegű megállapodás révén nőhetne az eBay látogatottsága, a Yahoo pedig az eBay aukciós tapasztalataiból húzhatna hasznot, ahelyett, hogy megpróbálná leelőzni őket. Ilyen jellegű együttműködás már működik az eBay és az America Online között. [CNET, TechWeb]

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.